Grom i elektricna energija

PostPoslato: Ponedeljak, 27. Jun 2016, 22:03
od Batonja
Nisam znao s kim bih mogao da podelim ovu ideju pa sam resio da to napisem ovde. Jedan dan grom mi je udario u antenu na krovu i unistio dva televizora (jedan je direktno udario a drugi je stradao od elektromagnetnog zracenja ja mislim) e sad ja sam dosao na ideju da uzmemo da privlacimo grom i da ga nekako akumuliramo (sakupljamo za kasniju upotrebu), recimo da uzmemo da privlacimo grom i da ga nekako sprovodimo do transformatora koji bi podelio taj visoki napon nekako ga "transformisao", rasparcao na manje a zatim slao do generatora koji bi taj napon skladistio, odatle bi to moglo da se koristi kao izvor elektricne energije. Interesuje me kako ovo do sad niko nije probao i zasto? Sta vi mislite o ovome? Svi kojima kazem kazu da je nemoguce ali niko ne zna da mi kaze zasto. Za sad meni zvuci izvodljivo. Inace nisam nikad petljao nista oko generatora ili transformatora pa nzm kako bih ovo sproveo u akciju. Hvala na utrosenom vremenu :D.

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Petak, 01. Jul 2016, 09:40
od Daniel
Zanimljivo razmišljanje, i nadam se da će se javiti neko ko je stručan za gromove da ovo malo prokomentariše. :D

Ovo mi je samo zapalo za oko,
Batonja je napisao:a zatim slao do generatora koji bi taj napon skladistio,

Generator ne skladišti napon. Generator pretvara kinetičku energiju (kretanje) u električnu energiju. Za skladištenje električne energije se koriste drugi uređaji, npr. akumulatori.

Znam samo da je nešto slično radio dr Emmett Brown kada je hteo da iskoristi udar groma radi dobijanja električne snage od [inlmath]1,21\text{ GW}[/inlmath] – doduše, ne za skladištenje već za trenutnu upotrebu (ko je gledao Back to the Future, zna o čemu govorim). :D

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Utorak, 05. Jul 2016, 13:17
od zolathegreat
Ne postoji tehnologija koja moze tako brzo da skladisti grom jer baterije moraju dugo da se pune. Grom ima jako veliku snagu i ne znas bas gde ce da udari. Moguce je to uraditi ali ne efikasno i ne ekonomicno jer se baterije trose (vremenom), moraju dugo da se pune (a grom deluje odjednom) itd. Sto znaci da bi raspored na vise baterija bio neracionalan. Ko zna, mozda ce u buducnosti biti neka bolja tehnologija.

Kako niko nije pokusao da uhvati grom? Bendzamin Franklin je to prvi i uradio i on je razlog zasto imamo gromobran. Poz iz srednje elektrotehnicke :D

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Subota, 09. Jul 2016, 01:33
od Batonja
Frankenstajn je takodje hvatao grom i sprovodio ga ako je on mogao tad verujem da bi se i sad sprovelo nekako. Jel moguce trenutni udar snage npr 1,21 GW kao sto je Sinisa naveo (sto je koliko mi se cini ogromna elektricna snaga) sprovesti nekako u akumulator koji bi to mogao da skladisti i onda odatle da se to crpi kao najobicnija baterija. Posto vec imamo gromobran i nema potrebe izmisljati tocak mogao bi mozda da se "preradi" trenutni gromobran tako da snagu koju dobije ne salje u zemlju vec da puni bateriju/akumulator (koja mora biti dovoljno velikog kapaciteta).

zolathegreat je napisao:baterije moraju dugo da se pune

ovo mi nije jasno, koje baterije bi morale dugo da se pune? Ako snagu od 1,21 GW (eksperimentalno uzet broj) uspemo da skladistimo u akumulator odatle bi imali dovoljno elektricne energije sa kojom bi mogli da "prezivimo" i jos da nam ostane do sledeceg udara groma xD . Sto se tice toga da ne znam bas kad ce grom da udari to bi se moglo resiti tako sto bi se otislo na neko mesto gde grom cesce udara i jednostavno bi ga iscekivali. Hvala na ukazanom vremenu :D.

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Subota, 09. Jul 2016, 20:51
od desideri
Nadam se da mi niko neće zameriti na komentaru (totalni sam laik za ovu temu, a rubrika je "Odmorište") tako da ja citiram:
"Neće grom u koprive".
Stara narodna, metaforična.

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Četvrtak, 14. Jul 2016, 22:12
od Daniel
Batonja je napisao:
zolathegreat je napisao:baterije moraju dugo da se pune

ovo mi nije jasno, koje baterije bi morale dugo da se pune?

A koje ne bi? :) Da li bateriju na svom mobilnom, tabletu, laptopu... napuniš trenutno, ili ipak moraš da je ostaviš na punjaču par sati? :) Upravo to dugo punjenje baterija (akumulatora) glavni je problem kod elektromobila, zbog čega njihova upotreba još uvek nije masovno zaživela – dok standardne automobile napuniš gorivom za minut, elektromobile zbog sporog punjenja akumulatora moraš da ostaviš na punjenju celu noć.

Nego, meni nešto pade na pamet (sa'ću se verovatno nalupetati gluposti, al' šta ima veze, :) ćaskamo ovako neobavezno). Zar ne bi mogla neka oscilatorna kola (veza zavojnica i kondenzatora) čuvati u sebi tu električnu energiju dobijenu od udara groma, dovoljno dugo dok se akumulatori ne napune? Znači – udari grom – transformator na sekundarima stvori napone – oscilatorna kola koja su vezana za sekundare tog transformatora proosciluju, naravno potrebno je da budu što idealnija, tj. sa što manje gubitaka kako bi najveći deo energije tih (prigušenih) oscilacija otišao (preko usmerača koji bi naizmenični napon pretvarao u jednosmeran pulsirajući) na punjenje akumulatora?

Batonja je napisao:Sto se tice toga da ne znam bas kad ce grom da udari to bi se moglo resiti tako sto bi se otislo na neko mesto gde grom cesce udara i jednostavno bi ga iscekivali.

S ovim se slažem. Ni od vetrenjača ne možemo očekivati da će proizvoditi struju 24/7, nego samo kad ima vetra, logično. I sigurno ih nećemo graditi na mestima gde vetar nikad ne duva. Isto tako, i ovi uređaji bi stvarali el. energiju samo neposredno nakon udara groma, a u međuvremenu bi (do narednog groma) trošili struju iz akumulatora, ne? :)

Batonja je napisao:Jel moguce trenutni udar snage npr 1,21 GW kao sto je Sinisa naveo

Nije Siniša, al' OK, razumeli smo se. ;)

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Četvrtak, 21. Jul 2016, 06:52
od zolathegreat
Lepo razmisljate, vidi se da imate pozadinu. Naravno da je moguce energiju skladistiti i bateriju i u kondenzator ali struja se u njima trosi cak i ako ne rade zbog drugog zakona termodinamike (najgori zakon ikada). Strucnjaci su procenili da im se ne isplati to da prave jer trenutno nemamo opremu. Jedina stvar koja moze efikasno da skladisti energiju je super provodnik koji radi na temperaturi -273,16 stepeni celizijusa. E sada, ako vas to interesuje mozete probati da napravite nesto ja vas u tome podrzavam!

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Četvrtak, 21. Jul 2016, 07:14
od zolathegreat
Batonja je napisao:
zolathegreat je napisao:baterije moraju dugo da se pune

ovo mi nije jasno, koje baterije bi morale dugo da se pune?

Pretvaranje struje u hemijsku energiju je proces sa mnogo gubitaka (energija se pretvara u toplotu). Nase litijum-jonske baterije imaju slabe karakteristike za brzo punjenje i za zadrzavanje energije u njima (relativno, nama korisnicima telefona su super). :wink2:

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Petak, 05. Avgust 2016, 16:52
od Batonja
zolathegreat je napisao:Strucnjaci su procenili da im se ne isplati to da prave jer trenutno nemamo opremu. Jedina stvar koja moze efikasno da skladisti energiju je super provodnik koji radi na temperaturi -273,16 stepeni celizijusa.

Nemamo opremu? Mogu li negde videti kako to nemamo opremu, da li se to odnosi na materijale koji su potrebni za proizvodnju super provodnika? Pretpostavljam neki retki metali? Jel postoji mogucnost da se privuce grom i potom posto vec imamo struju se povezemo na neku elektranu i prosledimo njima toliku elektricnu snagu da je oni dalje skladiste, pretvaraju i salju dalje. Ne znam koliko je dnevna potrosnja jedne elektrane ali mislim da bi trebalo da postoje dovoljno velika postrojenja da taj posao prebacimo njima. Da li bi zbog velikog praznjenja moglo da dodje do spaljivanja elektrane/dela grada/neke vece havarije? Jako me interesuje ova tema, zahvaljujem na odgovorima, savetima i kritikama :D.

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Petak, 05. Avgust 2016, 17:09
od Rega
Jako zanimljiva tema. Definitivno se sabskrajbujem na ovo. :)
Šteta što nema više ovakvih tema u odmaralištu, valjda će vremenom biti.
Par linkova vezanih za ovo:
Link 1
Link2

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Sreda, 10. Avgust 2016, 16:20
od Batonja
Poslao sam mail na MIT pre neki dan i oni su me uputili na ovaj clanak : http://engineering.mit.edu/ask/there-way-harness-electricity-lightning Najvise problema je oko tog skladistenja i koriscenja elektricne snage a i cinjenica da udar traje nekoliko milisekundi nije bas idealna , i dalje istrazujem da vidim sta sve mogu naci i da li je neko izasao na "teren" i probao nesto od ovoga jer do sad sam uglavnom video samo teorije.

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Subota, 25. Februar 2017, 23:21
od atp
Hm, pre par godina sam video i ovu foru. Napravi se solarna elektrana u svemiru, skupi gomilu struje, onda se u vidu groma to posalje na zemlju, bila je cela emisija o tome na discovery-ju, linkovacu ako nadjem. Prikupljanje bi se vrsilo u pustinji tako sto postave neka cudesa i kroz zemlju sve se to pokupi. Ovo sve zvuci kao naucna fantastika, ali zanimljiva ideja u svakom slucaju.
EDIT: ovo izgleda zanimljivo

Re: Grom i elektricna energija

PostPoslato: Četvrtak, 31. Maj 2018, 09:51
od logika
Na tom projektu je radio i sam Nikola Tesla.
Zato je i gradio toranj Vonderklif, zeleo je skupljati munje i pretvarati preko svog transformatora u elektricnu energiju koju bi svi mogli koristiti besplatno i koja bi se sluzila za pokretanje svih uredjaja kako na zemlji vazduhu i kosmosu.