Povrsina trapeza

PostPoslato: Četvrtak, 30. Maj 2019, 15:36
od dsa
Zdravo svima! Zamolio bih vas za pomoc u vezi sa ovim zadatkom. Zadatak glasi "Osnovice trapeza su [inlmath]60\text{ cm}[/inlmath] i [inlmath]20\text{ cm}[/inlmath], a kraci [inlmath]13\text{ cm}[/inlmath] i [inlmath]37\text{ cm}[/inlmath]. Odredi povrsinu tog trapeza." Nikako ne mogu da dobijem visinu, pa mi treba pomoc, ili barem ideja. :D Unapred hvala

Re: Povrsina trapeza

PostPoslato: Četvrtak, 30. Maj 2019, 16:02
od Daniel
Iz temena [inlmath]D[/inlmath] koje se nalazi na kraćoj osnovici povuci pravu paralelnu kraku [inlmath]BC[/inlmath] i njen presek s dužom osnovicom označi sa [inlmath]E[/inlmath]:

trapez.png
trapez.png (709 Bajta) Pogledano 217 puta

Površina trapeza biće jednaka zbiru površine trougla [inlmath]\triangle AED[/inlmath] i površine paralelograma [inlmath]EBCD[/inlmath]. To bi trebalo da ti dâ i ideju kako doći do visine trapeza.

Molim te, koristi Latex, kao što i mi ostali na forumu to činimo.

Re: Povrsina trapeza

PostPoslato: Četvrtak, 30. Maj 2019, 16:41
od dsa
Hvala za ideju, pokusao sam i ovako, ali onda nikako nisam uspeo da odredim visinu parelelograma. Izvinjavam se za ne koriscenje Latex-a, jos uvek ucim da ga koristim :D :facepalm:

Re: Povrsina trapeza

PostPoslato: Četvrtak, 30. Maj 2019, 16:57
od Daniel
Pa ako si odredio površinu trougla, onda iz površine možeš naći i visinu trougla (koja je istovremeno i visina paralelograma, a i visina celog trapeza).

Re: Povrsina trapeza

PostPoslato: Četvrtak, 30. Maj 2019, 17:06
od dsa
Vau, ne znam kako se ovoga nisam setio, hvala jos jednom, uspeo sam da uradim zadatak! :D