Stranica 1 od 1

Srednja brzina kretanja tela

PostPoslato: Subota, 23. Mart 2019, 00:56
od štime
Primer zadatka:
Izračunaj srednju brzinu kretanja tela, ako je prvu deonicu puta od [inlmath]8[/inlmath] metara prešlo za [inlmath]2[/inlmath] sekunde, drugu deonicu od [inlmath]18[/inlmath] metara za [inlmath]8[/inlmath] sekundi i treću deonicu puta od [inlmath]62[/inlmath] metara za [inlmath]12[/inlmath] sekundi.

E sad, moje pitanje je sledeće, formula glasi da se sve dužine puta saberu i podele sa ukupnim vremenom putovanja. I na taj način se dobija prosečna srednja brzina. Meni nije jasno u čemu je ključna razlika ako bih ja recimo svaku od dužina puta [inlmath]S[/inlmath], posebno delio sa [inlmath]t[/inlmath] (odnosno vremenom za koji je ta dužina (deonica) puta pređena) i dobijao prosečnu brzinu svakog od članova, a na kraju prosečne brzine sabrao i podelio ih sa [inlmath]3[/inlmath], jer je [inlmath]3[/inlmath] deonice puta pa bih zbog toga dobio [inlmath]3[/inlmath] količnika. Kao što se to inače radi sa aritmetičkom sredinom.

Pozdrav, i nadam se da je bar neko shvatio šta sam hteo da kažem.

Re: Srednja brzina kretanja tela

PostPoslato: Subota, 23. Mart 2019, 11:24
od ubavic
štime je napisao:...I na taj način se dobija prosečna srednja brzina...

Samo jedna ispravka, dobija se srednja brzina, a ne prosečna srednja brzina.

Ako pokušaš da izračunaš srednju brzinu na oba načina koja si opisao, videćeš da se rezultati u opštem slučaju razlikuju. Prema tome, prosečna brzina se ne može računati kao aritmetička sredina. Razlog tome je što su u izrazu za aritmetičku brzinu, svi članovi na neki način ravnopravni, odnosno doprinose vrednosti sa istom težinom (i to tačno težinom [inlmath]1/n[/inlmath]). Ovo bi imalo smisla samo ako bi svaka od deonica trajala tačno [inlmath]T/n[/inlmath], gde je [inlmath]T[/inlmath] ukupno vreme.

Re: Srednja brzina kretanja tela

PostPoslato: Nedelja, 24. Mart 2019, 20:01
od štime
Puno hvala za kvalitetnu informaciju. Sad mi je jasno u čemu je razlika. :thumbup: