Reicmo, imam zadatak da zakljucim da li su sledeci vektori linearno zavisi ili nezavisni;
[inlmath](1,4,3,2),\:(1,4,4,0),\:(-1,-4,-6,4)[/inlmath]. U slucaju ako su oni zavisi da se odredi linearnekombinacije (sto ni to ne znam da valjano uradim).
Daniel je napisao:U slučaju da u [inlmath]n[/inlmath]-dimenzinalnom prostoru imamo sistem od [inlmath]m[/inlmath] vektora, pri čemu je [inlmath]m>n[/inlmath], onda je taj sistem sigurno linearno zavisan. Na primer, neka u ravni imamo dva nekolinearna vektora (koji, samim tim, čine linearno nezavisan sistem). Dodavanjem trećeg vektora u tu ravan, sistem će postati linearno zavisan jer se taj treći vektor može predstaviti kao linearna kombinacija prethodna dva. Takođe, u 3d-prostor u kojem se već nalaze tri linearno nezavisna vektora ne možemo dodati četvrti vektor koji neće moći biti predstavljen kao linearna kombinacija preostala tri, prema tome, u 3d-prostoru nije moguć sistem od četiri (ili više) linearno nezavisna vektora.
Boba R. je napisao:Imam rješenje,
Ako očekujete da Vam se pomogne, neophodno je da, sa svoje strane, pružite sve potrebne podatke, kako oni koji žele da Vam pomognu ne bi „gledali u pasulj“ i lupali glavu „šta je pisac hteo da kaže“. Čak i kada tražite pomoć samo za deo zadatka, obavezno postavite osnovni tekst zadatka. Takođe, ako imate krajnji rezultat koji treba da se dobije, napišite i njega. Zadaci i pitanja koji su nejasno formulisani, u kojima nedostaju bitni podaci i koji se mogu shvatiti na dva ili više načina – biće uklonjeni.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju