Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA GRAFIK FUNKCIJE

Koeficijent tangente jednak 0

Domen, (ne)parnost, nule, znak, asimptote, ekstremi, monotonost itd.

Koeficijent tangente jednak 0

Postod xx96 » Ponedeljak, 26. Jun 2017, 21:10

Naime kada je prvi izvod funkcije jednak [inlmath]0[/inlmath] kada se ubaci koordinata na [inlmath]x[/inlmath] osi sta se desava sa jednacinama tangente i normale?
Video sam jedan zadatak u kome je koeficijent tangente bio jednak nuli u tacki
[dispmath]M(7,9)\\
y=7,\\
y=9[/dispmath] [inlmath]y=7[/inlmath] je bila jna tangente a [inlmath]9[/inlmath] normale
Poslednji put menjao Daniel dana Četvrtak, 29. Jun 2017, 12:38, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa
xx96  OFFLINE
 
Postovi: 4
Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Koeficijent tangente jednak 0

Postod Daniel » Četvrtak, 29. Jun 2017, 13:16

E ovako... prvo dve stvari...
Kad u Latexu želiš da pređeš u novi red, nije dovoljno samo da staviš Enter, Latex to ne prepoznaje. Potrebno je na kraj reda da staviš dva backslasha, \\, što Latex interpretira kao prelazak u naredni red. Uneo sam korekciju.
Drugo, pitanje nije baš najjasnije, zato je potrebno da uvek postaviš ceo tekst zadatka na koji se pitanje odnosi, kao što to i kaže tačka 11. Pravilnika.

A sad o zadatku. Ako sam dobro razumeo šta je tvoje pitanje, prvi izvod u nekoj tački funkcije geometrijski predstavlja nagib tangente na funkciju u toj tački. To jest, koeficijent pravca tangente u toj tački. Ako je prvi izvod nula, biće nula i nagib tangente, što znači da će tangenta biti „horizontalna“ (paralelna s [inlmath]x[/inlmath]-osom), a to znači da će jednačina tangente biti oblika [inlmath]y=a[/inlmath], gde je [inlmath]a[/inlmath] neka konstanta (udaljenost tangente od [inlmath]x[/inlmath]-ose). U ovom slučaju [inlmath]y=7[/inlmath], što znači da je tangenta „horizontalna“ i da je od [inlmath]x[/inlmath]-ose udaljena za [inlmath]7[/inlmath] (tj. da sve tačke na toj tangenti imaju [inlmath]y[/inlmath]-koordinatu jednaku [inlmath]7[/inlmath]). To mora važiti i za tačku [inlmath]M[/inlmath], koja pripada tangenti, tako da njene koordinate u tom slučaju ne mogu biti [inlmath](7,9)[/inlmath], već eventualno [inlmath](9,7)[/inlmath].
Takođe, imaš grešku i kod jednačine normale, jer ovako kako si napisao ([inlmath]y=9[/inlmath]), ispalo bi da su tangenta i normala međusobno paralelne (obe „horizontalne“), iako znamo da moraju biti međusobno normalne. Pošto je tangenta „horizontalna“, normala mora biti „vertikalna“ (paralelna s [inlmath]y[/inlmath]-osom), što znači da njena jednačina mora biti oblika [inlmath]x=a[/inlmath] (gde je [inlmath]a[/inlmath] neka konstanta, tj. udaljenost od [inlmath]y[/inlmath]-ose). Verovatno bi trebalo da piše [inlmath]x=9[/inlmath].

Kad bi napisao ceo tekst tog zadatka (što si po pravilima i bio dužan da učiniš), mogao bih ti preciznije reći o ove dve greške.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 7779
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 4087 puta
Pohvaljen: 4145 puta


Povratak na GRAFIK FUNKCIJE

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Subota, 14. Decembar 2019, 11:15 • Sva vremena su u UTC + 1 sat
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs