Zelje, fakultet

PostPoslato: Ponedeljak, 12. Jun 2017, 20:00
od Nađa
* MOD EDIT * Premešteno iz rubrike „Uputstva i korisni saveti“ u adekvatniju rubriku

Ovako posto je ovo rubrika za uputstva i savete, nadam se da se tu ukljucuju i saveti vezani za odabir fakulteta :D Mislim da su svi koji pomazu nama buducim studentima, ucenicima i studentima zavrsili da kazem prestizne fakultete :) i bas mi je drago sto su u mogucnosti da pomognu svakom ako ima neki problem sa nekim zadatkom. Ovako isla sam na dva probna ETF i FON. ETF mi je prva zelja i stvarno mi je izazov da upadnem na budzet, medjutim na probnom i nisam bas najbolje prosla... imala sam 56 poena od 100, dok na probnom sa FON-a sam imala 95 poena (gde su zadaci bili drasticno laksi). Treca zelja mi je Matematicki fakultet...ali sad sam u dilemi da li da menjam redosled zelja :sad3: :sad3: :sad3: jer svi mi kazu da ce pravi prijemni na ETF-u biti jos tezi od probnog i stvarno ne znam sta da radim. :unsure: Sta vi mislite? Da li treba da se i dalje drzim prve zelje i jos vise vezbam jos ove dve nedelje do prijemnog? :)

Re: Zelje, fakultet

PostPoslato: Ponedeljak, 12. Jun 2017, 20:38
od miletrans
Ovo baš i nije pitanje za ovaj tip foruma, al' ajde da dam svoje mišljenje...
Na pitanje koje si postavila niko ne može da ti odgovori sa "Da" ili "Ne". Svakako da bih svakome savetovao da sledi svoje želje. Ako odmah konkurišeš na FON, uvek ćeš imati ono "Eh, možda je ipak trebalo..." Budi svesna da je prijemni ispit samo prvi korak u studiranju, i da te u budućnosti čeka poprilična količina učenja, ispita, kolokvijuma, vežbi nerviranja... Kako stojiš sa fizikom? Trebaće ti za ETF tokom praktično celog školovanja. Ne zaboravi da je "težak" prijemni težak za sve. Sam podatak o broju bodova na ispitu pruža potpunu informaciju tek kada ga uporediš sa drugima. Kada sam upisivao gimnaziju, bio sam [inlmath]42[/inlmath]. na rang listi. Godinu dana kasnije bih sa istim brojem bodova bio sedmi. Mislim da shvataš šta hoću da kažem. Ali, kao što rekoh, odluka je isključivo tvoja. A za sve probleme u pripremi prijemnog, tu je Matemanija. :D

Re: Zelje, fakultet

PostPoslato: Ponedeljak, 12. Jun 2017, 20:41
od Nađa
Hvala :) Stvarno mi znaci misljenje drugih. Hmmm pa dobro stojim sa fizikom, mada nesto i ne volim laboratorijske vezbe xD . Vise mi lezi matematika :D

Re: Zelje, fakultet

PostPoslato: Ponedeljak, 12. Jun 2017, 20:53
od miletrans
Zaboravih da dodam. To "svi kažu..." nemoj da shvataš zdravo za gotovo. Dovoljno je da nekoliko ljudi iz čiste panike ili neznanja kaže da će prijemni da bude težak, i onda se takve stvari rašire kao šumski požar.
Za fiziku sam te pitao zato što se na ETF-u dosta ozbiljno radi, da znaš šta te čeka. Pogledaj programe smerova za koje si zainteresovana. Proveri koji se predmeti uče, koliko detaljno... Ne pišem ti ovo da bih te odvratio od ETF-a, već samo da bih ti skrenuo pažnju da treba da sagledaš jednu širu sliku kada biraš fakultet.