Stranica 1 od 1

Određivanje vrednosti parametra u jednačini prave

PostPoslato: Utorak, 25. Jun 2019, 21:07
od am_iina
Poštovanje,
Da li mi možete pomoći oko rešavanja sledećeg zadatka:
U jednačini prave [inlmath]y=4x+py-12=0[/inlmath] odrediti vrednost parametra [inlmath]p[/inlmath] tako da dužina odsečka prave [inlmath]l[/inlmath] između koordinantnih osa iznosi [inlmath]5[/inlmath]. Ja uopšte nemam ideju kako ovo rešiti tako da bi mi svaka pomoć dobro došla.

Unapred hvala

Re: Određivanje vrednosti parametra u jednačini prave

PostPoslato: Utorak, 25. Jun 2019, 21:14
od Jovan111
Pozdrav! Dobro došla na forum. Moram te pre svega upozoriti da moraš pri pisanju matematičkih formula i oznaka koristi LaTeX, o čemu imaš izloženo uputstvo ovde.Što se tiče zadatka, nije mi jasno da li je ovo "[inlmath]=0[/inlmath]" višak u jednačini prave [inlmath]y=4x+py-12=0[/inlmath], a treba da glasi [inlmath]y=4x+py-12[/inlmath] ili je, pak, višak "[inlmath]y=[/inlmath]", a treba da glasi [inlmath]4x+py-12=0[/inlmath]? Kako god glasila jednačina prave, da bi uradila/uradio zadatak najlakše bi bilo jednačinu prebaciti u segmentni oblik - da li umeš to da uradiš?

Re: Određivanje vrednosti parametra u jednačini prave

PostPoslato: Utorak, 25. Jun 2019, 21:24
od am_iina
Iskreno ne znam bas kako u segmentni oblik to da prebacim

Da, treba tako kao sto ste vi napisali bez tog [inlmath]y=[/inlmath] sto sam ja gore napisala, izvinjavam se moja greska

Re: Određivanje vrednosti parametra u jednačini prave

PostPoslato: Utorak, 25. Jun 2019, 21:55
od Daniel
Ako ti nije poznat pojam segmentnog oblika, možeš i bez njega – tako što odrediš koordinate presečnih tačaka prave i koordinatnih osa.
Hint: tačkama na [inlmath]x[/inlmath]-osi [inlmath]y[/inlmath]-koordinata je jednaka nuli; tačkama na [inlmath]y[/inlmath]-osi [inlmath]x[/inlmath]-koordinata je jednaka nuli.

Re: Određivanje vrednosti parametra u jednačini prave

PostPoslato: Sreda, 26. Jun 2019, 10:17
od am_iina
Uredu, hvala vam