Stranica 1 od 1

Biranje kolača

PostPoslato: Nedelja, 09. Jun 2019, 17:21
od Avogadro
Zadatak glasi: Na stolu ima [inlmath]15[/inlmath] kolaca, od kojih je [inlmath]9[/inlmath] s cokoladom i [inlmath]6[/inlmath] ih je s jagodom. Marta nasumicno odabere pet kolaca i jede ih. Kolika je vjerojatnost da je pojela između [inlmath]5[/inlmath] i [inlmath]7[/inlmath] cokoladnih kolaca?

Probao sam da riješim al ne ide.

Re: Biranje kolača

PostPoslato: Nedelja, 09. Jun 2019, 18:00
od miletrans
Pozdrav, dobro nam došao.

Kao što vidiš, promenio sam naslov teme i dodao sam LaTex. Obe stvari su predviđene našim pravilnikom, pa bih te zamolio da vodiš računa o tome.

Što se tiče zadatka, (i to je jedna od tačaka pravilnika), sam si rekao da si pokušao da ga rešiš, ali da nisi uspeo. Napiši šta si pokušao, da vidimo. Takođe, ukoliko imaš rešenje, napiši i krajnji rezultat.

Ovakav tekst zadatka mi deluje malo nelogično. Kaže da Marta bira i jede pet kolača, a onda je pitanje o verovatnoći da je pojela između pet i sedam čokoladnih kolača. Svakako da ne može da pojede šest kolača ako je izabrala "samo" pet. Ovako napisan zadatak bi imao isto rešenje kao da pitanje glasi "Kolika je verovatnoća da su svi kolači koje je Marta izabrala čokoladni?".