Parabola

PostPoslato: Petak, 14. Oktobar 2016, 11:41
od coa
Pozdrav svima, pisem seminarski na temu parabola (metodika nastave na faksu) i zeleo bih da to lepo odradim pa sam krenuo na vreme sa prikupljanjem literature :D
Ali mi treba pomoc oko pronalazenja nekih nestandardnih, zanimljivih i tezih (takmicarskih) zadataka, kao i nekih primera primene u praksi, svaka pomoc je dobrodosla.

Re: Parabola

PostPoslato: Petak, 14. Oktobar 2016, 15:24
od desideri
Evo mog predloga:
Postuj temu "Gausov metod najmanjih kvadrata za dobijanje jednačina regresione parabole" u rubriku "Matematička statistika". Napiši nešto u stilu da ne znaš ni da počneš, da si gledao po netu (a i pogledaj, što da ne :) ) i ja ti promptno odgovaram, pošto se ta rubrika uželela korisnika. U tekstu posta obavezno poštuj Pravilnik foruma Matemanija.
p.s. Veruj mi da ćeš oduševiti profesora povezivanjem parabole i statistike. Ma samo postuj, napisaću tutorijal ako treba, sa svim teorijskim izvođenjima i primerima uz navođenje odgovarajuće literature. :)
p.p.s A na Matemaniji ima sijaset zadataka (i lakih i teških) na temu parabole, samo malo "promatemanijaj" :)

Re: Parabola

PostPoslato: Petak, 14. Oktobar 2016, 17:37
od coa
Hvala ti na ekspresnom odgovoru :D A sto se tice nedostatka korisnika u rubrici MS, bice mi drago da ubuduce postujem svoje nedoumice, s obzirom da sam na faksu na smeru za statistiku, aktuarsku i finansijsku matematiku :D