Procenat vode u pečurkama

PostPoslato: Utorak, 28. Maj 2013, 21:42
od ivzo
Sveže pečurke sadrže [inlmath]90\%[/inlmath] vode. Nakon sušenja, pečurke sadrže [inlmath]4\%[/inlmath] vode. Od [inlmath]96\mbox{ kg}[/inlmath] svežih pečuraka dobija se (u [inlmath]\mbox{kg}[/inlmath]) suvih pečuraka:

Re: Procenat vode u pečurkama

PostPoslato: Utorak, 28. Maj 2013, 21:46
od vasto
da nije odgovor [inlmath]13.44\mbox{ kg}[/inlmath] mozda

Re: Procenat vode u pečurkama

PostPoslato: Utorak, 28. Maj 2013, 21:49
od ivzo
Nije.
[inlmath]10\mbox{ kg}[/inlmath] je, samo mi treba kako se do toga dolazi.

Re: Procenat vode u pečurkama

PostPoslato: Utorak, 28. Maj 2013, 22:00
od vasto
pa trebalo bi ici da ima [inlmath]10\%[/inlmath] mase koja se ne mijenja i od [inlmath]96[/inlmath] to je [inlmath]9.6[/inlmath] i onda imas onih [inlmath]90[/inlmath] posto vode od kojih ostane samo [inlmath]4[/inlmath] posto i dodas [inlmath]4\%[/inlmath] na ono stalnu masu i trebalo bi biti to

Re: Procenat vode u pečurkama

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 07:12
od Daniel
Tako je. :handgestures-thumbup:

Ako ćemo da idemo baš po šablonu, posmatramo prvo sveže pečurke i sa [inlmath]k_1[/inlmath], [inlmath]i_1[/inlmath] i [inlmath]p_1[/inlmath] označavamo, redom, količinu (ukupnu masu svežih pečuraka), iznos (masu samih pečuraka bez vode) i procenat (procenat mase samih pečuraka u ukupnoj masi svežih pečuraka):
[inlmath]k_1=96\mbox{ kg}[/inlmath]
[inlmath]p_1=100\%-90\%=10\%[/inlmath]
[inlmath]i_1=?[/inlmath]
Iznos računamo prema formuli[dispmath]i_1=\frac{k_1\cdot p_1}{100}[/dispmath][dispmath]i_1=\frac{96\mbox{ kg}\cdot 10}{100}[/dispmath][dispmath]i_1=9,6\mbox{ kg}[/dispmath]Zatim, posmatramo suve pečurke i sa [inlmath]k_2[/inlmath], [inlmath]i_2[/inlmath] i [inlmath]p_2[/inlmath] označavamo, redom, količinu (ukupnu masu suvih pečuraka), iznos (masu samih pečuraka bez vode) i procenat (procenat mase samih pečuraka u ukupnoj masi suvih pečuraka). Iznos, tj. masa samih pečuraka, nepromenjena je pre i posle sušenja:
[inlmath]i_2=i_1=9,6\mbox{ kg}[/inlmath]
[inlmath]p_2=100\%-4\%=96\%[/inlmath]
[inlmath]k_2=?[/inlmath]
Količinu računamo prema formuli[dispmath]k_2=\frac{100\cdot i_2}{p_2}[/dispmath][dispmath]k_2=\frac{100\cdot 9,6\mbox{ kg}}{96}[/dispmath][dispmath]k_2=10\mbox{ kg}[/dispmath]

Re: Procenat vode u pečurkama

PostPoslato: Četvrtak, 07. Februar 2019, 22:52
od sen
Pošto se količina suve materije ne menja u toku sušenja, tj. ima je isto i u suvim i u svežim pečurkama, zadatak se može rešiti i ovako:

[dispmath]\begin{matrix}
& {\color{Gray}voda} & suva\ materija&\\
sveze & {\color{Gray}90\%} & 10\%&96\ kg\\
suve & {\color{Gray}4\%} & 94\%&x\ kg\\
\end{matrix}[/dispmath]

[dispmath]\frac{10}{100}\cdot 96=\frac{94}{100}\cdot x[/dispmath]

Re: Procenat vode u pečurkama

PostPoslato: Petak, 08. Februar 2019, 23:46
od Daniel
U redu je ideja, samo proveri brojne vrednosti.