Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


















Index stranica RAZNO ODMORIŠTE Šahovske partije

Šahovska partija #1

Online šahovske partije forumaša
  • +2

Re: Šahovska partija

Postod coa » Subota, 22. Oktobar 2016, 12:33

:white-flag: - dajem svoj glas za predaju belog
Jos neko da svecano objavi pobedu crnog (ipak je ovo istorijska prva partija :D ), pa da zapocinjemo novu :)
coa  OFFLINE
 
Postovi: 44
Zahvalio se: 26 puta
Pohvaljen: 17 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Šahovska partija

Postod desideri » Subota, 22. Oktobar 2016, 12:57

Nadam se da je ok da ja objavim predaju belog, pošto sam započeo partiju. :)
Po novouvedenom pravilu ("bar tri glasa za predaju") ova partija je završena i crni je u ovom meču poveo sa [inlmath]0:1[/inlmath]
Možda da usaglasimo još dve strvari pre otpočinjanja nove partije:

1) Ako je pozicija očigledno remi, da ne bi bilo dosadno dalje povlačenje poteza predlažem identično pravilo kao i za predaju. Neko predloži remi i čeka se na još dva glasa naredna [inlmath]24\text{ h}[/inlmath]. Ako neko odigra potez posle jednog ili dva glasa za remi, to znači da je odbijena miroljubiva ponuda i da nastavljamo.

2) Možda je bolje novu partiju započeti u novoj temi, zbog preglednosti. Onda bismo ovu temu preimenovali npr. u "Šahovska partija br. 1". No o ovome bi bilo najbolje da se izjasni admin. Daniel ima potpunu sliku dešavanja i organizacije materijala na našem serveru.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta

  • +1

Re: Šahovska partija

Postod Daniel » Subota, 22. Oktobar 2016, 15:08

desideri je napisao:Možda da usaglasimo još dve strvari pre otpočinjanja nove partije:

1) Ako je pozicija očigledno remi, da ne bi bilo dosadno dalje povlačenje poteza predlažem identično pravilo kao i za predaju. Neko predloži remi i čeka se na još dva glasa naredna [inlmath]24\text{ h}[/inlmath]. Ako neko odigra potez posle jednog ili dva glasa za remi, to znači da je odbijena miroljubiva ponuda i da nastavljamo.

Msm da je za očigledan remi nepotrebno čekati tri glasa. Dovoljno je da remi proglasi prvi koji to konstatuje. Pod očiglednim remijem podrazumevam situaciju u kojoj oba igrača ostanu samo s kraljem, ili samo s kraljem i topom itd., kao i kada se identična situacija na tabli ponovi tri puta, ili situacija „50 poteza“ (što sve po pravilima šaha, koliko sam upućen, znači da mora da se proglasi remi).

Ukoliko je u pitanju remi izazvan večitim šahom (u kojem onaj ko zadaje večiti šah može i odustati od remija), tada situacija već nije tako jasna i u tom slučaju (kao i u sličnim nedovoljno jasnim slučajevima) jesam za varijantu tri glasa.

Što se tiče tog čekanja 24 časa (kako kod predaje, tako i kod remija), da proverim da l' sam dobro razumeo.
  • Ukoliko se za 24 časa ne skupe tri glasa, partija se normalno nastavlja kao da predloga za predaju/remi nije ni bilo? Ako sam ovo dobro shvatio, msm da onda 24 časa nije dovoljno dugačak rok s obzirom na relativno slabu posećenost ove teme (zasad) i da bi se moglo desiti da u prilično očiglednim situacijama za predaju/remi ne dobijemo sva tri glasa za ta 24 časa;
  • Ukoliko u roku od 24 časa od prvog glasa za predaju/remi neko ipak odigra potez, onda znači da se automatski poništava predlog za predaju/remi i da se partija normalno nastavlja?
    Npr. situacija: danas u 15h ja predložim predaju. Večeras u 21h neko drugi takođe predloži predaju. Sutra u 9h neko odigra potez. Sutra u 14h treći igrač predloži predaju. (Znači, sve u roku od 24 časa.) Šta se radi u takvoj situaciji?

desideri je napisao:2) Možda je bolje novu partiju započeti u novoj temi, zbog preglednosti. Onda bismo ovu temu preimenovali npr. u "Šahovska partija br. 1". No o ovome bi bilo najbolje da se izjasni admin. Daniel ima potpunu sliku dešavanja i organizacije materijala na našem serveru.

Šta mislite o tome da u okviru „Odmorišta“ kreiram potforum „Šahovske partije“ (ili sličan naziv, slobodno predložite) u koji bismo strpali ovu igru i u kojoj bismo otpočeli sve naredne (svaku u zasebnoj temi, dabome), a u koju bih, kao posebnu sticky-temu, stavio i pravila koja smo ovde dogovorili (i koja ćemo dogovoriti)?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 9300
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 5151 puta
Pohvaljen: 4951 puta

  • +1

Re: Šahovska partija

Postod desideri » Subota, 22. Oktobar 2016, 15:54

Daniel je napisao:Msm da je za očigledan remi nepotrebno čekati tri glasa. Dovoljno je da remi proglasi prvi koji to konstatuje. Pod očiglednim remijem podrazumevam situaciju u kojoj oba igrača ostanu samo s kraljem, ili samo s kraljem i topom itd., kao i kada se identična situacija na tabli ponovi tri puta, ili situacija „50 poteza“ (što sve po pravilima šaha, koliko sam upućen, znači da mora da se proglasi remi).

Da,da. :thumbup:
Nisam ja to pojasnio kako treba, tj svoj predlog. Sve ovo što je Daniel naveo je odmah remi po pravilima šahovske igre. Tu je apsolutno dovoljno da bilo ko konstatuje npr. pravilo tri iste slike (pozicije) i gotovo, remi je. No kralj i top i lovac protiv kralja i topa nije tako jasno i može se igrati, no tu je jako dosadno igrati po pravilu "50 poteza" jer bi se odužilo. A ja sam dva puta tu spasao remi, protiv jednog jakog majstora i jednog jakog majstorskog kandidata.
Ne znam kako stoji stvar sa softverom (npr. engine Stockfish) no mislim da je i to dokazani remi uz preciznu igru.
Pa onda krivougli lovac, tj situacija kada beli ima ivičnog pešaka npr na polju [inlmath]h2[/inlmath] i lovca belopoljca. Naravno i kralja mora imati. :) Crni kralj je npr na [inlmath]h8[/inlmath]. Promociono polje belog pešaka je [inlmath]h8[/inlmath] i to je crno polje. Kada je promociono polje "ne boje lovca" partija je remi osim ako crni napravi budalaštinu i napusti "luku remija", tj polje [inlmath]h8[/inlmath] i tri susedna. I onda bi se igralo još bespotrebnih [inlmath]50[/inlmath] poteza uzalud, uz neminovan pad interesovanja. A ovo po šahovskim pravilima nije remi već ga sudija proglašava na reklamaciju crnog. A ovde smo svi i sudije i igrači. Postoji još puno situacija gde je remi "očigledan" ali nije definisan pravilima. Zato onaj moj predlog.

Daniel je napisao:Ukoliko se za 24 časa ne skupe tri glasa, partija se normalno nastavlja kao da predloga za predaju/remi nije ni bilo? Ako sam ovo dobro shvatio, msm da onda 24 časa nije dovoljno dugačak rok s obzirom na relativno slabu posećenost ove teme (zasad) i da bi se moglo desiti da u prilično očiglednim situacijama za predaju/remi ne dobijemo sva tri glasa za ta 24 časa;

Ja mislim da ćutanje od [inlmath]24[/inlmath] h znači saglasnost za remi ili predaju ili eventualno nezainteresovanost ostalih korisnika za nastavak partije. Ne nastavljati partiju, već proglasiti predaju ili remi makar i po prvom i jedinom predlogu. Ovo će ubrzati sve ovo i dodati na dinamici. Ja koliko videh, ima nas dosta zainteresovanih na Matemaniji za šahiranje. Ceo tim, zaslužni forumaši, korisnici... :D Tako da sumnjam u nezainteresovanost.
Daniel je napisao:Ukoliko u roku od 24 časa od prvog glasa za predaju/remi neko ipak odigra potez, onda znači da se automatski poništava predlog za predaju/remi i da se partija normalno nastavlja?
Npr. situacija: danas u 15h ja predložim predaju. Večeras u 21h neko drugi takođe predloži predaju. Sutra u 9h neko odigra potez. Sutra u 14h treći igrač predloži predaju. (Znači, sve u roku od 24 časa.) Šta se radi u takvoj situaciji?

Apsulotno da! Automatski se nastavlja partija. U navedenom primeru nastavila bi se partija jer svaki korisnik ima pravo da ne prizna remi ili predaju i da proba to i da dokaže. Svi igramo, zar ne? To bi tek bilo interesantno. Naravno, bez opstrukcije, tj vučenja očigledno pogrešnih poteza. Dobro, to je teško dokazivo, no može biti samo preporuka za sve igrače jer svako ima pravo na grešku.
Razmišljam čak i da ako neko odbije predaju npr belog dalje ima obavezu da samo on igra za belog, pa dok izdrži ili dok ne pobedi, no time verovatno bespotrebno komplikujem pravila. Zaboravite ovaj poslednji pasus, kako smo počeli imaćemo i Pravilnik za igranje šaha na Matemaniji. Ma ne, sve ćemo rešiti dogovorom uz eventualne analize.
Daniel je napisao:Šta mislite o tome da u okviru „Odmorišta“ kreiram potforum „Šahovske partije“ (ili sličan naziv, slobodno predložite) u koji bismo strpali ovu igru i u kojoj bismo otpočeli sve naredne (svaku u zasebnoj temi, dabome), a u koju bih, kao posebnu sticky-temu, stavio i pravila koja smo ovde dogovorili (i koja ćemo dogovoriti)?

E ovde što bi rekao Daniel "Potpisujem svako slovo" :thumbup:
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta

Re: Šahovska partija

Postod desideri » Subota, 22. Oktobar 2016, 16:05

Da se doreknem i za primer koji je Daniel naveo:
Posle jednog ili dva glasa za predaju neko je povukao potez (u okviru 24h vremenske distance) i time ne priznaje predaju. Ne bi bilo fer sada ponovo glasati za predaju, već najpre odgovoriti čoveku. Taj treći glas za predaju bih podveo pod trolovanje. Dajte da se dokaže šta je, zar to nije u duhu Matemanije? :)
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta

  • +2

Re: Šahovska partija

Postod desideri » Subota, 22. Oktobar 2016, 16:28

I prosto ne mogu da izdržim a da ne odem u delimični offtopic.
Mene je moja pokojna baba Jela naučila šahovskim potezima. Imao sam [inlmath]5[/inlmath] godina. Baba [inlmath]63[/inlmath].
Pravila kojima me je učila su bila "malo" modifikovana. Sve kao u šahu, s tim što se sve jede, pa i kralj. I ko ostane bez figura, gubi partiju.
E, sada, sve se dešava u selu Ripanj, kod Beograda. Deda Dule otišao na spavanje standardno u [inlmath]22[/inlmath] h pošto je uvek ustajao u [inlmath]5[/inlmath] h ujutru.
I probudi ga čvakanje po tabli u [inlmath]23[/inlmath] h.
Nije znao da igra šah, ni klasičan ni "modifikovani" ali je posle par minuta posmatranja uočio da su nam ostale samo dve figure. Baba Jela vuče lovca po belim poljima, a ja svog lovca po crnim poljima. I on nam kaže:
"Tako možete do sutra, ta vam se "drvca" nikad neće poklopiti".
Našta će baba Jela:
"Čekaj, čekaj, može on da pogreši pa da ga stavi na belo!"
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta

  • +1

Re: Šahovska partija

Postod Daniel » Nedelja, 23. Oktobar 2016, 16:44

Budući da je prošlo 24h :) a da niko nije imao nikakve primedbe na izložene predloge, učinićemo dogovoreno. :) Kreiram novi potforum „Šahovske partije“ (naziv potforuma možemo i naknadno izmeniti) i premeštam ovu temu u taj novi potforum.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 9300
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 5151 puta
Pohvaljen: 4951 puta

  • +1

Re: Šahovska partija

Postod Daniel » Nedelja, 23. Oktobar 2016, 23:04

desideri je napisao:kako smo počeli imaćemo i Pravilnik za igranje šaha na Matemaniji.

Kladim se da u trenutku pisanja ove rečenice nisi ni slutio koliko ćeš pakleno biti u pravu. :lol:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 9300
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 5151 puta
Pohvaljen: 4951 puta

Re: Šahovska partija #1

Postod arsenije » Petak, 20. Septembar 2019, 11:25

1. C7-C5
BANOVAN (klon)
 
Postovi: 36
Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 2 puta

Re: Šahovska partija #1

Postod arsenije » Petak, 20. Septembar 2019, 14:15

1. e2-e4 c7-c5
BANOVAN (klon)
 
Postovi: 36
Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 2 puta

PrethodnaSledeća

Povratak na Šahovske partije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Četvrtak, 28. Mart 2024, 09:34 • Sva vremena su u UTC + 1 sat
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs