Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


















Index stranica RAZNO ODMORIŠTE

Greške prilikom rešavanja zadataka

Offtopic teme o svemu i svačemu

Greške prilikom rešavanja zadataka

Postod štime » Utorak, 26. Maj 2020, 19:09

Želeo bih da čujem savete od iskusnijih matematičara, a tražim odgovor na pitanje kako smanjiti ili svesti na minimum greške prilikom rešavanja zadataka. Ovo je naročito bitno, jer sam primetio da vrlo puno grešim, a prijemni se bliži (i to može skupo da me košta), procenat grešaka u odnosu na količinu rešenih zadataka nije mali, znači - moj problem je da ja većinu zadataka umem da rešim, ali se ipak dogodi greška u nekom minusu, plusu, lošem prepisivanju prethodnog reda, množenju, sabiranju i slično. Tako da, siguran sam da se dobar deo vas sa ovim stvarima suočavala, i verujem da mi neko može pomoći korisnim savetom.
štime  OFFLINE
 
Postovi: 31
Zahvalio se: 31 puta
Pohvaljen: 2 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Greške prilikom rešavanja zadataka

Postod miletrans » Sreda, 27. Maj 2020, 00:05

Ne znam koliko će ti moj odgovor koristiti, ali najvažnija stvar u celoj stvari je koncentracija. Ovde je zgodno mesto da se primeni ona narodna "Tri puta meri, jedan put seci.". Jednostavno, ne vredi brzati. Na prijemnom uglavnom ima dovoljno vremena, idi red po red, nemoj da pišeš jedan zadatak a da već razmišljaš o drugom. Kad dođe i taj dan, da ti ne ponavljam, kreneš od onoga što najbolje znaš, pa pažljivo, zadatak po zadatak. Opet kažem, najbitnije reči su polako i pažljivo. Naravno, vežba i priprema puno pomažu. Već si "locirao" šta ti je problem i, verovao ili ne, to ti je već pola rešenja! Veruj mi, sad ćeš podsvesno početi da obraćaš posebnu pažnju na pluseve i minuse, da po tri puta gledaš da li si dobro prepisao...

Ako ti je za utehu, ovakve probleme uglavnom imaju dobri đaci i studenti. Onaj koji ne zna, pa nekako "izburgija" zadatak (bilo da "ubode" nekako ili prepiše) se drži rešavanja "k'o pijan plota", pa pazi i kako sabira [inlmath]2+2[/inlmath]. Sa druge strane, onaj koji zna, je već kada završi postupak "završio" u glavi ceo zadatak, jer smatra da mu je ostala samo "egzekucija" (računanje, ispisivanje svih rešenja...) i on je već počeo da razmišlja o sledećem zadatku. I, tako časkom naših [inlmath]2+2[/inlmath] postane [inlmath]5[/inlmath].

Opet kažem, ne znam koliko će ti ovo koristiti. Samo polako, bez žurbe i panike. A za matematičke probleme, tu smo.
Globalni moderator
 
Postovi: 601
Zahvalio se: 54 puta
Pohvaljen: 692 puta

Re: Greške prilikom rešavanja zadataka

Postod štime » Četvrtak, 28. Maj 2020, 14:14

@miletrans, zaista sam ti zahvalan na iskrenom i obimnom odgovoru, sve što si napisao stoji, naročito mi je pomoglo tri puta meri jednom seci, čitko pisanje i uvežbavanje, ali prvenstveno provera od tri puta. Takođe, ako još neko ima neki savet voleo bih čujem. Ali, mislim da je to to.
štime  OFFLINE
 
Postovi: 31
Zahvalio se: 31 puta
Pohvaljen: 2 puta


Povratak na ODMORIŠTE

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Četvrtak, 28. Mart 2024, 16:21 • Sva vremena su u UTC + 1 sat
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs