Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


















Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI MATEMATIKA U INFORMATICI

Formula u Excelu

Brojni sistemi, Bulova algebra, binarna aritmetika itd.

Formula u Excelu

Postod Gamma » Sreda, 11. Mart 2015, 22:52

Kako zapisati ovu formulu u Excelu? Znači [inlmath]n[/inlmath] je unaprijed određen neki prirodan broj, a [inlmath]AR[/inlmath] je aritmetička sredina tih [inlmath]n[/inlmath] brojeva. Jedino ovde što me zbunjuje je [inlmath]x_i[/inlmath]. Ovo me asocira ne neku petlju u programiranju. Lako bi bilo ovo uraditi u C-u ili Pascalu. Zapravo postoji li neka gotova funkcija u Excelu za ovo?
[dispmath]S=\sqrt{\frac{\sum\limits_{i=1}^n(x_i-AR)^2}{n-1}}[/dispmath]
Gamma  OFFLINE
 
Postovi: 1009
Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Formula u Excelu

Postod desideri » Četvrtak, 12. Mart 2015, 01:45

Ovo je izraz za standardnu devijaciju uzorka, najvažniju statističku meru rasipanja oko centra rasturanja. Uz to je kvadrat ove veličine i centrirana ocena disperzije (ili varijanse). Ali, da te ne davim statistikom, jer su tu mišljenja podeljena (svi koje znam misle da je dosadna a ja ne :D ) i da pređem na Excel:
funkcija je [inlmath]\mathtt{=STDEV.S(opseg\;polja)}[/inlmath] gde na primer u polje [inlmath]\mathtt{A1}[/inlmath] uneseš broj [inlmath]\mathtt{10}[/inlmath], u polje [inlmath]\mathtt{A2}[/inlmath] broj [inlmath]\mathtt{20}[/inlmath] i u polje [inlmath]\mathtt{A3}[/inlmath] broj [inlmath]\mathtt{30}[/inlmath]. Onda u polje recimo [inlmath]\mathtt{A4}[/inlmath] unesi formulu [inlmath]\mathtt{=STDEV.S(A1:A3)}[/inlmath] i posle enter imaš rezultat. Mora biti [inlmath]\mathtt{10}[/inlmath]. Inače, ja koristim 2007-icu, no radiće ti ovo i na novijim verzijama sigurno. Pazi samo da ne kucaš [inlmath]\mathtt{=STDEV.P}[/inlmath] tj slovo P umesto S, to je isto devijacija ili standardno odstupanje uzorka, samo što se suma pod korenom deli sa [inlmath]\mathtt{n}[/inlmath] a ne sa [inlmath]\mathtt{n-1}[/inlmath].
Evo i pešačkog računa za ovaj primer:
[dispmath]AR=\frac{(10+20+30)}{3}=20[/dispmath]
[dispmath]S=\sqrt{\frac{\sum\limits_{i=1}^3(x_i-20)^2}{3-1}}[/dispmath]
[dispmath]S=\sqrt{\frac{(10-20)^2+(20-20)^2+(30-20)^2}{2}}=10[/dispmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta

  • +2

Re: Formula u Excelu

Postod Daniel » Četvrtak, 12. Mart 2015, 07:44

Čisto da napomenem, na starijim verzijama Excel-a su umesto [inlmath]\mathtt{STDEV.S}[/inlmath] i [inlmath]\mathtt{STDEV.P}[/inlmath] korišćene komande [inlmath]\mathtt{STDEV}[/inlmath] i [inlmath]\mathtt{STDEVP}[/inlmath].

[inlmath]\mathtt{STDEV.S}[/inlmath] (sa [inlmath]\mathtt{n-1}[/inlmath] u imeniocu) računa standardnu devijaciju izabranog uzorka, dok [inlmath]\mathtt{STDEV.P}[/inlmath] (sa [inlmath]\mathtt{n}[/inlmath] u imeniocu) računa standardnu devijaciju čitave populacije.

Treba samo proveriti da li vam priznaju ovaj zadatak ako koristite gotovu komandu (nekako mi se to onda čini previše jednostavno), ili traže da primenite u Excel-u čitavu zadatu formulu kao da komanda [inlmath]\mathtt{STDEV.S}[/inlmath] ne postoji.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 9300
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 5151 puta
Pohvaljen: 4951 puta

  • +1

Re: Formula u Excelu

Postod desideri » Četvrtak, 12. Mart 2015, 11:08

Daniel je u pravu, možda zaista zabranjuju direktnu primenu formule. Evo i drugog načina, koji ja inače uvek koristim:

Kôd: Obeleži sve
SQRT(SUM((A1:A3-AVERAGE(A1:A3))^2)/(COUNT(A1:A3)-1))

Ovo je matrična formula u Excelu, i ne unosi se prostim ENTER već sa CTRL+SHIFT+ENTER tako da je zapis posle toga u polju npr [inlmath]\mathtt{A4}[/inlmath]:

Kôd: Obeleži sve
\{SQRT(SUM((A1:A3-AVERAGE(A1:A3))^2)/(COUNT(A1:A3)-1))\}

Pazi: Excel sam dopiše ove vitičaste zagrade posle CTRL+SHIFT+ENTER tako da ih nikako ručno ne unosiš.
Ukoliko ima interesovanja, naravno i ako odobri administrator napisao bih tutorijal na temu ovih fantastičnih matričnih formula, koje su možda i najjače oružje Excela kod statističkih, ali i drugih proračuna.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta

Re: Formula u Excelu

Postod Gamma » Četvrtak, 12. Mart 2015, 11:45

U ovome slučaju možda bi mi i dali da korisitm gotovu formulu.Znam da je formula statistička. Ali ako može još malo detaljnije o tome,interesuje me baš ta statistika.
I šta znači ta matrična formula? Mislim koja je razlika između nje i ove obične formule?
Gamma  OFFLINE
 
Postovi: 1009
Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

  • +1

Re: Formula u Excelu

Postod desideri » Četvrtak, 12. Mart 2015, 13:48

Izuzetno mi je drago što te zanima, kako ti reče "baš ta statistika" :thumbup:
Ali te molim da mi malo pojasniš, da li statistika u vezi samo ove formule za devijaciju uzorka ili nešto više, ili... Šta konkretno?
Recimo, Daniel je odlično razjasnio razliku između onog slova "S" i slova "P", ne samo u Excel-u već i statistički. Ja bih samo dodao da je "S" od sample što je uzorak a "P" od population što je populacija. Ne znam da li ste radili te neke osnovne statističke pojmove.

E, sad u vezi matričnih formula. Obećavam ti da ću koliko večeras napisati tutorijal i poslati ga najdalje do ponoći. Siguran sam da će mnogima koristiti, daću i urađene primere. Te matrične formule, kada se razumeju, sjajan su alat ne samo za statističare već i uopšte za matematičare. Ovo što sam ti napisao u prethodnom postu je samo jedan delić njihovih mogućnosti. Postoje matrične formule za jedno polje i za opseg polja, u Excel-u naravno. Ovaj primer iz mog prethodnog posta je evidentno matrična formula za jedno polje. Evo, da bih te još malo zainteresovao, i jednog primera za matričnu formulu sa opsegom polja:

primer: Potrebno je pomnožiti dve matrice u Excel-u. Neka budu 2x2. Kucaj u polja A1, A2,B1 i B2 brojeve 1,2,3,4 respektivno. Potom u polja D1,E1,D2,E2 brojeve 10,20,30,40 respektivno (sigurno znaš da "respektivno" znači "tim redosledom", nego da naglasim za svaki slučaj).
Sada najbitnije: Rezultatska matrica biće naravno prikazana u opsegu polja, a ne u jednom polju. I taj opseg je 2x2 (ovo 100% znaš, tako da ne komentarišem). Dakle, obeleži mišem ili kako hoćeš opseg npr A7 do B8 (to jest A7,A8,B7,B8). U opseg se kuca formula:

Kôd: Obeleži sve
=MMULT(A1:B2,D1:E2)

Posle CTRL+SHIFT+ENTER Excel, kao što si video, dodaje one vitičaste zagrade i u obeleženom opsegu (A7:B8) daje rezultatsku matricu. Zar nije super?

p.s. Ako želiš da nađeš inverznu matricu, komanda je MINVERSE(opseg)
p.p.s. Za ovaj post mi definitivno nedostaje poneka Danielova sličica :(
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta

Re: Formula u Excelu

Postod Gamma » Četvrtak, 12. Mart 2015, 22:00

Što se tiče statistike zanimalo bi me više ono uopšteno.A i oko ove formule.O Excelu samo smo nešto malo radili iz informatike dok smo programiranje imali posebno.A i to što smo radili sve je to ono elementarno.Statistika i vjerovatnoća se rade sigurno u Matematičkoj gimnaziji dok se u Opštoj,Jezičkoj i tehničkim školama ne radi.Pa tako da su mi skoro sve te formule nepoznate.
Gamma  OFFLINE
 
Postovi: 1009
Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

  • +1

Re: Formula u Excelu

Postod desideri » Petak, 13. Mart 2015, 07:04

Kao što sam obećao, napisao sam tutorijal na temu matričnih formula u Excel-u. U sledećih par dana napisaću i nešto na temu statistike-osnovnih pojmova.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 1542
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 864 puta


Povratak na MATEMATIKA U INFORMATICI

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Četvrtak, 28. Mart 2024, 10:55 • Sva vremena su u UTC + 1 sat
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs