Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


Index stranica RAZNO PRIJEMNI ISPITI IZ MATEMATIKE

Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Informacije o prijemnim ispitima, testovi sa ranijih prijemnih itd.

Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Milan Grujić » Ponedeljak, 08. Jul 2019, 20:36

Ne znam da li je neko pratio težinu prijemnih ispita iz matematike u regionu i svetu ali vam mogu reći da smo za njih mačiji kašalj. Kod nas ima previše teorije u ispitnim pitanjima i svega 20 zadataka i svi su sa ponuđenim odgovorima što smatram da je greška. Pošto nemam jezičkih barijera, pratio sam prijemne ispite u Rumuniji, Bugarskoj i zemljama Latinske Amerike. Ruse ne treba komentarisati jer od njihovih prijemnih puca glava :ghh: Kod Rumuna forma ispita je različita od naše. Kod njih je prijemni podeljen u tri dela. Prvi deo sadrži algebru, drugi deo geometriju i trigonometriju, a treći deo matematičku analizu. Broj zadataka je većinom 10. Recimo, na njihovoj policijskoj akademiji "Aleksandru Jon Kuza" ima 15 zadataka koji su uglavnom iz naše četvrte godine i delom treće godine jačih škola. Ovi naši baksuzi u policiji ne bi znali pročitati a ne da reše :icon_lol: Kod Bugara zavisi od fakulteta do fakulteta. Broj zadataka se kreće od 5 pa čak do 50. Prijemni je podeljen u tri dela. Prvi deo je algebra koji je podeljen u dva dela. Pola zadataka je sa ponuđenim odgovorima, a pola bez odgovora. Drugi deo je geometrija sa trigonometrijom isto podeljen na dva dela. Treći deo je mešavina prva dva dela. Zadaci su na izgled laki dok ne počnete da ih radite. Ipak je to ruski sistem obrazovanja. Bugarski prijemni ispiti su i teški i obimni. Latinosi su posebni. Nije normalno koliko se trude oko svojih učenika. Našao sam gomilu pripremnih zadataka za njihove prijemne. Zadaci su prilično komplikovani. Od zapadnjaka sam jedino razmatrao Italijane. Ovo ostalo je smijurija. Našao sam par dobrih stranica sa fantastičnim zadacima iz raznih oblasti za srednju školu. E naše područje je za žaljenje. Jedino ozbiljnu stranicu koju sam našao jeste stranica profesorke ####### ##### iz ################# gimnazije i ############# koju drži ##### ##########. I ništa više. U Hrvatskoj je ranije ###### ###### imao odličnu stranicu sa gomilom zadataka za sve 4 godine Opšte gimnazije. Nažalost, nema je više. U Bosni i Hercegovini tako nešto ne postoji. Što se tiče težine naših prijemnih ispita, tu ima niz nelogičnosti. Meni je čudno da je prijemni teži na FON-u ili Tehnološko-metalurškom fakultetu nego na ETF-u ili Matematičkom. Imam najnoviju zbirku sa FON-a pa zato govorim. Na osnovu svega što sam video, stekao sam utisak da naši profesori imaju znanje ali su LENjIVCI.
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 09. Jul 2019, 12:53, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklonjeni nazivi drugih matematičkih web-sajtova (tačka 29. Pravilnika); smanjivanje fonta (tačka 3. Pravilnika)
 
Postovi: 14
Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 2 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Daniel » Utorak, 09. Jul 2019, 12:53

Pozdrav. Bez ljutnje, morao sam da zamaskiram nazive drugih matematičkih sajtova (u skladu s Pravilnikom – reklamiranje/promocija drugih sajtova je dozvoljeno uz prethodni dogovor s moderatorima, radi ostvarivanja uzajamne saradnje), kao i da smanjim veličinu fonta (ukoliko je potrebno, font je moguće povećati u samom web-browseru – u većini browsera pomoću komande CTRL i +).

Hvala na ovim zanimljivim podacima o prijemnim ispitima u drugim zemljama. Imali smo pre par godina jednu temu u kojoj smo komentarisali način sprovođenja prijemnih ispita u regionu (i takođe smo se složili da je sistem sa zaokruživanjem ponuđenih odgovora dosta loš), ali je svakako zanimljivo taj naš sistem uporediti sa zemljama drugih govornih područja.

Iskren da budem, za mene je totalna novost da je prijemni na FON-u teži nego na ETF-u ili MATF-u – tako nešto prvi put čujem, a imam uvid u poslednjih nekoliko prijemnih na sva tri pomenuta fakulteta.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 8311
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 4423 puta
Pohvaljen: 4429 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Corba248 » Sreda, 10. Jul 2019, 01:40

Moram priznati da je i za mene novost da je najteži prijemni na FON-u, a pogotovo da je na TMF-u teži nego na ETF-u.
O samom sistemu polaganja se može svašta reći, ali prevashodni cilj prijemnog ispita (osim, naravno, rangiranja učenika da bi se na neki način izvršila raspodela na fakultetima) je sticanje potrebnog predznanja iz oblasti koje su predmet ispitivanja na prijemnom, jer je obim i složenost onoga što se može pojaviti na prijemnom elementarna (kakva bi i trebalo da bude, posle će se naučiti komplikovanije stvari i niko nije na gubitku ako nešto nauči kasnije). Ja bih napomenuo da je Univerzitet u Beogradu među najbolje rangiranim u regionu (svakako ispred onih u Bugarskoj i Rumuniji). Naši fakulteti poput MATF-a, Fizičkog Fakulteta, ETF-a itd. uopšte nisu loši, pre bih rekao da su dobri (ako ne i odlični uzimajući u obzir koliko država ulaže u iste).
Što se tiče toga da na prijemnim ispitima ima dosta teorijskih pitanja, ja mislim da je to dobra strana prijemnih jer, što bi rekao jedan profesor (matematičar, naravno) što se više bavite naukom to imate više teorije, na osnovnim studijama je odnos pola-pola, a ako stignete do doktorskih tu skoro da zadataka i nema (grubo prenosim njegove reči, za doktorske studije ne mogu da tvrdim ovo iz prve ruke). Na MATF-u svaki ispit ima usmeni deo na kome se proverava isključivo teorijsko znanje i koji nosi najmanje [inlmath]20\%[/inlmath] ocene (a najčešće i više), dok na ETF-u teorijski deo ispita nosi [inlmath]50\%[/inlmath] ocene (na ispitima iz matematike).
Sve u svemu, prostora za napredak uvek ima na pretek, ali daleko od toga da su naši fakulteti loši (bar za sada). Sam prijemni je takav kakav je i mislim da dobro služi osnovnoj svrsi (na kraju krajeva prijemni je i najmanje bitan deo studiranja (naravno, u nefinansijskom smislu :) )).
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 314
Zahvalio se: 37 puta
Pohvaljen: 350 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod miletrans » Sreda, 10. Jul 2019, 11:58

Corba248, "pravo u sridu" što kažu Dalmatinci. Kao što mu ime i kaže, prijemni (kvalifikacioni) ispit služi da malo profiltrira buduće studente, da ne bude da baš svako ko zaluta sa ulice završi na fakultetu. Moje mišljenje je da ne postoji savršeni sistem za polaganje. Kao prvo, četiri godine srednje škole treba da stanu u ta tri ili četiri sata prijemnog. Neko će biti bolestan baš tog dana, nekog će savladati trema, nekome jednostavno "neće biti dan".

Zaokruživanje ima dobru stranu da potpuno eliminiše subjektivnost ocenjivača. Bukvalno bi desetogodišnje dete moglo da pregleda takav test. Mana mu je da je moguće odgovarati "na pogađanje", mada je ova mogućnost donekle eliminisana negativnim poenima.

Sa druge strane, manji broj dužih pitanja ima problem u subjektivnosti. OK nije problem kad kandidat uradi tačno od početka do kraja (ili kad preda prazan papir). Ali, šta ako je zadatak "ispitati tok i nacrtati grafik funkcije", a kandidat pogreši u određivanju prvog izvoda? A onda iz tih nepravilnih brojeva izvuče zaključke koji bi bili tačni kada bi brojevi bili tačni? I kako ga uporediti sa kolegom koji je pogrešno odredio asimptote? Drugi problem ovakvog ispita je tajming. Za relativno kratko vreme treba oceniti sve prijavljene kandidate, a ne ogrešiti se ni o koga. Zamislite pregledati 1000 zadatala za tri dana? Onda mora da pregleda više ljudi, pa je još teže obezbediti fer ocenjivanje...

Slažem se sa Corba248 da Rumuni i Bugari ne treba da nam budu reper (uz dužno poštovanje). Ne mislim da je kod nas idealno i da smo najpametniji i savršeni, ali mislim da se BU sasvim pristojno kotira u svetu. Čak bih se usudio da kažem da BU u poređenju sa drugim univerzitetima bolje stoji nego Srbija u većini drugih parametara u odgovarajućim kategorijama.
Ako ništa drugo, velika većina ljudi makar dobije šansu za studiranje. Znate li ikoga da je hteo da studira a da nije mogao zato što je pao prijemni? Manje je bitno da li je bio sedmi ili dvesta trideset sedmi na listi. Na svakom fakultetu se posle mesec dana vidi ko je upisao sa željom da uči i napreduje, a ko je upisao da bi mami i tati pokazao indeks i da bi okačio status "brucoš" na fejsu (nekad se to radilo zbog odlaganja vojske).
Globalni moderator
 
Postovi: 402
Zahvalio se: 38 puta
Pohvaljen: 469 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Daniel » Sreda, 10. Jul 2019, 15:06

miletrans je napisao:Mana mu je da je moguće odgovarati "na pogađanje", mada je ova mogućnost donekle eliminisana negativnim poenima.

S tim, što bih primetio da je vrednost negativnih poena toliko smešna (svega [inlmath]-10\%[/inlmath] predviđenog broja poena za taj zadatak), da kandidate koji ne znaju odgovor bukvalno stimuliše na random zaokruživanje.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 8311
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 4423 puta
Pohvaljen: 4429 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Milan Grujić » Četvrtak, 11. Jul 2019, 03:19

@Daniel
Veruj Daniele da je i meni isto bilo čudno. Imam zbirke sa PMF-a u Banjoj Luci sa testovima od 2001. do 2015. godine i zbirku u e-obliku sa njihovog ETF-a. Iskren da budem, deluje mi smešno. Imam i zbirku sa FON-a, sa Farmaceutskog u Beogradu, pa sam sve upoređivao sa testovima od pre 30-40 godina. Jedini fakultet koji drži do nivoa je Tehnički fakultet u Novom Sadu i delom Elektronski u Nišu. Ovo ostalo nije vredno pomena makar za mene.

@miletrans
Mile brate, nisam baš siguran da u današnje vreme može svako dobiti priliku da studira jer visine školarina govore istinu. Plus uslovi studiranja nisu baš zadovoljavajući koliko čujem. Da ne govorim o kriminalu među profesorima koji ucenjuju studente da moraju uzeti njihovu knjigu ili zbirku.Braćo, ako mi ne verujete, potražite sami testove iz Bugarske za početak pa ćete videti da ne lažem. Švabe nisam uzimao u obzir nakon što sam video njihove testove sa prijemnih. Ono naši trojkaši smažu vezanih očiju. E kod Latinosa je mnogo ozbiljniji rad. Kad sam na jednoj kubanskoj državnoj stranici video kakvi su im pripremni zadaci za prijemni ispit, nije mi bilo dobro. Mene su zezali na jednoj FB matematičkoj grupi da sam iskopao zadatke iz vremena Ramzesa Trećeg.
Poslednji put menjao Daniel dana Četvrtak, 11. Jul 2019, 16:15, izmenjena samo jedanput
Razlog: Spajanje tri uzastopna posta u jedan; uklanjanje nepotrebnih citata (tačka 15. Pravilnika)
 
Postovi: 14
Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 2 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Daniel » Petak, 12. Jul 2019, 09:46

Milan Grujić je napisao:Imam zbirke sa PMF-a u Banjoj Luci sa testovima od 2001. do 2015. godine i zbirku u e-obliku sa njihovog ETF-a.

Bio sam razumeo da FON porediš s beogradskim ETF-om i beogradskim MATF-om, zato mi je i bilo čudno. Ali, budući da si mislio na ETF i Matematički u Banjoj Luci (ili Banjaluci, kako god), to bitno menja stvari. U težinu njihovih prijemnih već nemam uvid.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator
 
Postovi: 8311
Lokacija: Beograd
Zahvalio se: 4423 puta
Pohvaljen: 4429 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Milan Grujić » Petak, 12. Jul 2019, 14:00

Brate, nisi me razumeo. Upoređivao sam FON sa našim ETF-om i PMF-om. U pojedinim rokovima su prijemni na FON-u bili mnogo teži. Imam njihovu zbirku pa sam upoređivao testove. Ne bih ja baš ponižavao Republiku Srpsku nikako.
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 12. Jul 2019, 15:08, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklanjanje suvišnog citata – tačka 15. Pravilnika
 
Postovi: 14
Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 2 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod Corba248 » Subota, 13. Jul 2019, 15:12

Ja sam tražio na internetu prijemne u Bugarskoj i jedino što sam našao je ovo (primer testa) i ovo. Ako imaš neki link ili zadatak, možeš da ga postaviš :) .
Zaslužni forumaš
 
Postovi: 314
Zahvalio se: 37 puta
Pohvaljen: 350 puta

Re: Težina prijemnih ispita iz matematike u svetu

Postod DraganKese » Subota, 13. Jul 2019, 21:47

Milane, delimicno se ne slazem sa tobom. Radio sam prijemne ispite za sva tri fakulteta (MATF, ETF, FON) i tezina zadataka je mnogo veca na ETF-u nego na FON-u, dok su na MATF-u stvarno bili prelaki zadaci sto je malo ironicno s obzirom na to da se radi o Matematickom fakultetu, ali je razumljivo jer je slabija navala.

PS. Da se ne misli da iz nekog ogorcenja ovo pisem, upao sam na budzet na sva 3 fakulteta.
 
Postovi: 17
Zahvalio se: 10 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sledeća

Povratak na PRIJEMNI ISPITI IZ MATEMATIKE

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Ponedeljak, 13. Jul 2020, 23:41 • Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs