Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba


















Index stranica

Pravilnik foruma

1. Ograđivanje od odgovornosti
Tim „Matemanije“ ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakvu eventualnu štetu koju korisnik može pretrpeti zbog nepravilnog ili nepažljivog korišćenja ovog foruma. Takođe, ne možemo garantovati tačnost odgovora koje dobijete na ovom forumu, stoga je potrebno da odgovore ne uzimate zdravo za gotovo, već da ih i sami dobro proverite. Mišljenja i stavovi izneti u postovima isključivo su mišljenja i stavovi autora tih postova, a ne i zvanični stavovi „Matemanije“ (osim u slučaju kada moderator ili administrator naglasi da je u pitanju zvaničan stav foruma).
Vrh

2. Budite kulturni.
U skladu s kulturom dijaloga koju Matemanija neguje, zabranjeno je vređanje, uznemiravanje, upućivanje vulgarnih izraza, kao i bilo kakav vid omalovažavanja drugih korisnika kako na samom forumu, tako i putem privatnih poruka.
Vrh

3. Ne vičite.
Zabranjen je svaki stil pisanja koji drugi korisnici mogu shvatiti kao vikanje: upotreba caps-locka, nepotrebni znakovi uzvika, ceo post napisan boldovanim slovima ili velikim fontom...
Vrh

4. Bez iznošenja ličnih podataka o drugima!
Zabranjeno je objavljivanje ličnih podataka o drugim korisnicima, kao i objavljivanje sadržaja ili dela sadržaja privatnih poruka bez prethodne saglasnosti svih učesnika privatne prepiske. Takve poruke biće momentalno obrisane, a korisnik opomenut.
Vrh

5. Poruke treba da budu razumljive i čitljive.
Ako je cela poruka pisana „SMS-stilom“ (w umesto v, nula umesto slova o, skraćivanje reči karakteristično za SMS-komunikaciju i sl.), to nikako ne doprinosi preglednosti i čitljivosti poruke i takav način pisanja nije poželjan. Trudite se i da pišete gramatički i pravopisno ispravno. Preporučljivo je da, pre slanja poruke, istu još jednom pročitate od početka do kraja.
Vrh

6. Uz zadatak za koji tražite pomoć obavezno ostavite propratni komentar!
Napišite šta ste sve pokušali kako biste zadatak rešili, a poželjno je da priložite i svoj postupak, makar i pogrešan. U slučaju da ne znate ni kako da krenete sa zadatkom pa tražite samo početnu ideju – obavezno tako i naglasite. Ako Vam samo neki deo zadatka pravi problem – napišite koji je to tačno deo. Na ovaj način, štedite vreme i trud onima koji žele da Vam pomognu. Postavljeni zadaci bez ikakvih propratnih komentara biće shvaćeni kao Vaš pokušaj da, bez imalo uloženog truda, dobijete rešenja „na tacni“ – što, definitivno, nije smisao ovog foruma – i takvi postovi biće uklonjeni.
Vrh

7. Pomažite ostalim korisnicima.
Smisao ovog foruma nije samo to da na njemu dobijete pomoć, nego da, isto tako, i pomognete drugima kad god ste u mogućnosti. Ne brinite ako niste sigurni u ispravnost svoje ideje ili postupka – tu su uvek drugi da Vas, po potrebi, koriguju, a na greškama se i najbolje uči. Osim što pružanje pomoći drugima i za Vas predstavlja vrlo korisnu vežbu, time stičete i prijatelje na forumu, što je, pre svega, jedan lep osećaj, ali će, samim tim, biti i više onih koji će isto tako Vama priteći u pomoć kada Vam bude bila potrebna.
Vrh

8. Svaku temu postavite u odgovarajuću rubriku.
Npr. temu o zarubljenoj kupi nemojte postavljati u rubriku „Verovatnoća“, već, naravno, u rubriku „Geometrija“. U slučaju postavljanja teme u pogrešnu rubriku, moderatori imaju pravo i obavezu da je premeste na odgovarajuće mesto, pri čemu nisu dužni da o tome obaveste autora teme. Ukoliko niste sigurni koja je prava rubrika za Vašu temu, možete je postaviti u rubriku „Ostale oblasti matematike“, a moderatori će je naknadno premestiti u rubriku kojoj ta tema najviše odgovara. Teme o rešavanju dokazano nerešivih stvari (kvadratura kruga, trisekcija ugla, rešavanje jednačina petog stepena itd.), kao i o smišljanju nekakvih novih osnova matematike, dopuštene su isključivo u rubrici „Pseudomatematika“. Teme o svakodnevici i o stvarima koje nemaju veze s matematikom ili forumom dozvoljene su (a i poželjne) isključivo u rubrici „Odmorište“. Rubrika „Kutak za goste“ predviđena je isključivo za to da u njoj prijavite eventualne probleme u vezi s registracijom ili logovanjem na forum i ne služi za to da korisnici (bilo neregistrovani, bilo registrovani) u njoj postavljaju pitanja u vezi s matematikom.
Vrh

9. Temi dajte adekvatan naslov.
Naslov teme treba da jasno upućuje na ono o čemu se u toj temi (u tom zadatku) radi – primeri dobro odabranih naslova su „Trostrana prizma“, „Faktorisati polinom“ itd. Naslovi tipa „Pomoć!“, „Hitno!“, „Pozdrav“, „Par zadataka“, „Geometrija“, „Trigonometrija“ i sl. nisu dozvoljeni. U naslovu teme ne koristite skraćenice, već pune izraze (npr. ne „Ispitivanje f-je“, već „Ispitivanje funkcije“; ne „J-na s dve nepoznate“, već „Jednačina s dve nepoznate“) – ovo je bitno zbog rezultata na internet-pretraživačima. Ako postavljate zadatak iz određene zbirke, u naslovu teme treba, u produžetku, navesti i koja je zbirka i koji zadatak u pitanju. Isto važi i za zadatke sa prijemnih, zadatke sa takmičenja itd.
Vrh

10. Novi zadatak postavljajte u posebnu temu.
Eventualno, u slučaju kada je taj zadatak sličan nekom već ranije objavljenom, pa bi zajedno s tim prethodnim zadatkom činio određenu celinu, možete ga postaviti u temu u kojoj se nalazi taj prethodni sličan zadatak.
Vrh

11. Tekst zadatka ili postavljenog pitanja mora biti jasan i nedvosmislen.
Ako očekujete da Vam se pomogne, neophodno je da, sa svoje strane, pružite sve potrebne podatke, kako oni koji žele da Vam pomognu ne bi „gledali u pasulj“ i lupali glavu „šta je pisac hteo da kaže“. Čak i kada tražite pomoć samo za deo zadatka, obavezno postavite osnovni tekst zadatka. Takođe, ako imate krajnji rezultat koji treba da se dobije, napišite i njega. Zadaci i pitanja koji su nejasno formulisani, u kojima nedostaju bitni podaci i koji se mogu shvatiti na dva ili više načina – biće uklonjeni.
Vrh

12. Ne kačite gomilu zadataka odjednom.
Najčešće je dovoljno da Vam se pokaže princip rešavanja za jedan ili, eventualno, dva zadatka, pa ćete umeti da rešite i ostale slične zadatke. Kačenje gomile zadataka u kratkom vremenskom roku je pokazatelj da nemate volje da sami uradite svoje zadatke, na šta se na forumu ne gleda blagonaklono. Osim toga, šansa da Vam neko pomogne obično je obrnuto proporcionalna broju zadataka koje postavite, dakle, umerenost se isplati.
Vrh

13. Za pisanje formula koristite Latex.
Latex je vrlo korisna alatka, koja danas predstavlja standard za pisanje složenijih matematičkih formula i pomoću koje je napisana većina knjiga i časopisa iz oblasti matematike i računarstva. Latex-om je moguće i najsloženije matematičke formule i izraze napisati tako da budu vrlo pregledni i, što je najvažnije, nedvosmisleni. Za upotrebu Latex-a na Matemaniji, nije potrebno da instalirate nikakve dodatke na svoj računar, jer je Latex već instaliran na samom forumu. Na Matemaniji postoji i detaljno uputstvo za korišćenje Latex-a, s mnoštvom primera, a za ovladavanje pisanjem jednostavnijih izraza potrebno Vam je svega nekoliko minuta. Za pravljenje tabela možete koristiti generator tabela, koji je takođe instaliran na ovom forumu.
Vrh

14. Slanje slika i ostalih fajlova na forum
Slike šaljite onda kada pomoću njih treba da prikažete neki grafik, crtež, skicu, tj. ono što nije moguće napisati tekstom ili formulama. Zadatke ili njihova rešenja ne šaljite u vidu skeniranih slika, PDF-ova ili sličnih dokumenata, već za to koristite Latex. Ukoliko sliku ili neki drugi fajl šaljete sa svog računara, uvek je bolje (ako veličina fajla to dozvoljava) da ga pošaljete kao attachment uz poruku, nego da ga kačite na neki sharing server. Prikačene slike treba da budu razumnih dimenzija – smanjite ih koliko god je moguće a da ostanu dovoljno jasne. U zavisnosti od tipa sadržaja slike, izaberite adekvatnu kompresiju (JPG, PNG, GIF...) i dovoljno ih komprimujte kako veličina fajla ne bi bila prevelika. Ako želite da u svojoj poruci prikažete neku sliku koja se već odranije nalazi negde na webu, ne morate je skidati na svoj računar pa kačiti uz poruku, već u tom slučaju možete koristiti [img]-tagove između kojih unesete URL te slike.
U izuzetnim situacijama, kada je potrebno priložiti neki duži tekst ili formule koje se nalaze u slici, PDF-u ili drugom dokumentu, a čije bi prekucavanje zahtevalo previše vremena i truda, dozvoljeno je, uz obaveznu prethodnu konsultaciju s moderatorom, odstupiti od ovog pravila i tekst ili formule poslati kao sliku ili kao neki drugi fajl. Dakle, ovo je izuzetak, a ne pravilo.
Vrh

15. Ne citirajte bez potrebe.
Retko kad je zaista potrebno da citirate celu poruku, pogotovo ako je to poslednja poruka pre Vašeg odgovora. Nepotrebnim citiranjem cele poruke narušava se preglednost foruma. Ako je potrebno, citirajte samo onaj deo poruke na koji dajete odgovor.
Vrh

16. Bez požurivanja.
Odgovori na Vaša pitanja nisu obaveza ostalih korisnika foruma, već isključivo njihova dobra volja.
Vrh

17. Ne duplirajte postove.
Ovo je loš način da skrenete pažnju na svoj post s ciljem da što pre dobijete pomoć. Zabranjeno je dupliranje postova, bilo u okviru iste teme, bilo u različitim temama iste rubrike, bilo u različitim rubrikama. Ako niste sigurni koja je rubrika adekvatna za Vaš post, nemojte ga objavljivati u više rubrika, već postupite prema tački 8. ovog Pravilnika.
Vrh

18. Zabranjeno „budženje“ postova.
Pod „budženjem“ postova se smatra objavljivanje postova bez smisla, koje isključivo ima za cilj povećanje ukupnog broja sopstvenih postova. Takvi postovi će biti uklonjeni.
Vrh

19. Zahvalite se za pruženu pomoć.
Klikom na „hvala“ (sličica podignutog palca u gornjem desnom uglu posta) pokazaćete onome ko Vam je pomogao da cenite njegov trud.
Vrh

20. Ne tražite pomoć za zadatke putem privatnih poruka.
Za tu svrhu je predviđen isključivo forum. Osim toga, uvek je bolje da Vaše pitanje pročita više korisnika, jer ćete tako možda dobiti više odgovora na pitanje koje ste postavili i čuti više mišljenja.
Vrh

21. Koristite relativne – [rurl]-tagove.
Kada linkujete ka nekom sadržaju unutar foruma, obavezno umesto [url]-tagova za apsolutnu web-adresu koristite [rurl]-tagove za relativnu web-adresu. U slučaju da nekad u budućnosti forum iz bilo kog razloga bude preseljen na drugu web-adresu, apsolutni linkovi (oni s [url]-tagovima) neće više biti funkcionalni, dok će relativni linkovi (oni s [rurl]-tagovima) i dalje raditi ispravno.
Vrh

22. Uz citat navedite i izvor.
Ukoliko prenosite neki tekst s drugih sajtova (npr. članak sa Vikipedije ili slično), obavezno je navesti izvor tog teksta postavljanjem linka ka internet-stranici koja sadrži originalan tekst.
Vrh

23. Dozvoljena je upotreba latinice ili ćirilice.
Toleriše se i tzv. „ošišana“ latinica. Postove napisane na ćirilici forumski softver će automatski konvertovati na latinicu. Ovo je neophodno, kako bi postovi koje objavite bili razumljivi svima – na ovom forumu ravnopravno učestvuju korisnici iz različitih zemalja regiona i svi se podjednako dobro služe latinicom, što s ćirilicom nije slučaj.
Vrh

24. Strogo zabranjeno kloniranje naloga!
Ukoliko iz bilo kog razloga ne možete pristupiti svom nalogu, nema potrebe da otvarate novi – pokušajte prvo s opcijom „Zaboravio sam šifru“, koja se nalazi na stranici za prijavljivanje, a ukoliko to ne uspe, možete kao gost prijaviti svoj problem u rubrici „Kutak za goste“ i administrator će vam pomoći da povratite pristup svom nalogu. Nepotrebno kloniranje naloga tretira se kao teška zloupotreba foruma i, u slučaju otkrivanja kloniranog naloga, sledi momentalno banovanje oba naloga korisnika - i originalnog i kloniranog, uz zabranu buduće registracije na forum.
Vrh

25. Bez trolovanja.
Pod trolovanjem se smatra uporno insistiranje na svom stavu, uz potpuno ignorisanje dokaza, iznetih od strane drugih korisnika, da je takav stav pogrešan.
Vrh

26. Bez političkih i verskih sadržaja!
Ovakvi sadržaji su plodno tle za nastanak sukoba, prepirki i podela među korisnicima, koje nam na Matemaniji nisu potrebne. Teme/poruke s takvim sadržajem biće momentalno uklonjene.
Vrh

27. Najstrože je zabranjen govor mržnje ili diskriminacija!
Za govor mržnje ili diskriminaciju na nacionalnoj, verskoj, polnoj, seksualnoj, starosnoj, rasnoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi, sledi momentalno isključenje s foruma, bez prethodnog upozorenja!
Vrh

28. Zabranjena je pornografija i piraterija.
Na forumu nije dozvoljeno objavljivanje pornografskog materijala, piratskog softvera, kao i drugih zakonom zabranjenih sadržaja ili sadržaja nad kojima važe autorska prava. Takođe, nije dozvoljeno ni postavljanje linkova ka sajtovima s ovakvim sadržajem. Ovakve poruke će biti obrisane, a korisnik opomenut.
Vrh

29. Bez reklama ili oglasa.
Ovaj forum nije mesto za besplatno reklamiranje ili oglašavanje. Ako je potrebno linkovati ka sadržaju nekog drugog matematičkog foruma ili sajta, obavezno se prethodno konsultujte s moderatorom! Ukoliko ste zainteresovani za eventualnu razmenu banera, možete se, radi dogovora, obratiti timu „Matemanije“.
Vrh

30. Izbor nickova, avatara i potpisa
Sve tačke Pravilnika koje se odnose na nedozvoljen sadržaj u postovima, odnose se takođe i na nickove, avatare i potpise korisnika. Osim toga, potpis ne sme biti preterano upadljiv – mora stati u najviše dva reda, ne sme imati preveliki font i ne sme biti nakićen efektima.
Vrh



Tim „Matemanije“ zadržava pravo izmene ovog Pravilnika u bilo kom trenutku, o čemu korisnike foruma obaveštava u rubrici „Obaveštenja“.

Vrh

Index stranicaTimObriši sve kolačiće boarda
Danas je Sreda, 24. Jul 2024, 23:52 • Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod – www.CyberCom.rs