Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba
Ada Bajron, ćerka lorda Bajrona, poznatog britanskog pesnika. Pisala je na jednostavnom asembleru program za Bebidžovu analitičku mašinu. U znak zahvalnosti, američko ministarstvo odbrane je napravilo programski jezik Ada, kao što je rečeno. To je bio odgovor
Ovo je lako: Naš savremenik, poreklom Rus, rešio čuvenu hipotezu.. Smatram da je i njemu mesto među ovim matematičkim velikanima.
Ja mislim da je to Grigorije Griša Peljerman, koji je dokazao Poenkareovu hipotezu, no nisam siguran. Ne bih da postavljam pitanje bez potvrde da sam pogodio.
Evo i pitanja: Nemački matematičar. Za života ga zvali princem matematike. Kažu da je u osnovnoj školi za minut sabrao sve prirodne brojeve od 1 do 100, intuitivno koristeći formulu za sumu članova aritmetičkog niza. Eto, ako to nije dovoljno, najpoznatija raspodela neprekidne slučajne promenljive u teoriji verovatnoće nazvana je po njemu.
Francuski matematičar, živeo u 18. veku. Svi koji su se malo ozbiljnije bavili polinomima znaju za teoremu koja nosi njegovo ime.
P.S. Preteče me Gamma. Ali, pošto nije postavio pitanje, nek ostane ovo moje.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Koliko ja znam čika Vene je izdavao samo zbirke. Nikada knjigu njegovo nisam vidio.Pitanje je zapravo da li i postoji? Ajde razmisli još malo nije teško. Već sam naglasio da se slabo danas spominje.