Inače, ako se već ne obraćaš onome čiji deo poruke citiraš, onda uvek navedi kome se obraćaš, da ne bi došlo do zabune...
@Siniša,
Sinisa je napisao:a sad posmatram tu jednacinu [inlmath]\left(x+\sqrt{-4x+8}\right)=0[/inlmath]
minimum te funkcije je kada je [inlmath]x=-2[/inlmath]
Ne, ta funkcija nema minimum, a maksimum ima za [inlmath]x=1[/inlmath] (lako se može odrediti pomoću izvoda).
Sinisa je napisao:a kada je [inlmath]x=-2[/inlmath] tada [inlmath]a=1[/inlmath]
To je istina, ali, pošto za [inlmath]x=-2[/inlmath] nemamo ni minimum ni maksimum, to nam ništa ne govori. Maksimum, kao što već rekoh, imamo za [inlmath]x=1[/inlmath] i tada je [inlmath]a=\frac{3}{2}[/inlmath]. Dakle, sve što ovime možemo da odredimo to je da [inlmath]a[/inlmath] ne može biti veće od [inlmath]\frac{3}{2}[/inlmath], ali ne i da mora biti [inlmath]a\ge1[/inlmath], a što upravo jeste ono za šta sam ja pitao.
Ali, sve i da nema ovih konkretnih grešaka, ceo ovaj postupak je više nekakvo „sužavanje obruča“ za moguće vrednosti [inlmath]a[/inlmath], nego što predstavlja tačno određivanje intervala u kojem [inlmath]a[/inlmath] treba da se nađe...
Dakle, preporučujem i tebi i onima koji ovu temu prate da ne radite na ovaj način, jer vam, vrlo verovatno, neće biti priznat. U ovoj temi sam objasnio i grafički i analitički način, na koji niko nije imao primedbe, pa možete birati šta vam je od toga zgodnije...
Dosta smo već „nafilovali“ ovu temu svim i svačim – što se mene tiče, možemo na ovo da stavimo tačku.