Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Uprostiti sledeći izraz

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Uprostiti sledeći izraz

Postod Nenad » Ponedeljak, 14. Mart 2016, 23:24

Treba da uprostim sledeći izraz, ali uvek negde pogrešim, ne znam da li grešim u vezi sa pronalaženjem zajedničkog sadržalaca ili šta..
[dispmath]{a^2+ax\over a^2x-x^3}-{a-x\over ax+x^2}-{2x\over a^2-x^2}+{3\over a+x};\quad x\ne0,\quad a\ne\pm x[/dispmath]
Korisnikov avatar
Nenad  OFFLINE

Zahvalio se: 23 puta
Pohvaljen: 7 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Uprostiti sledeći izraz

Postod Ilija » Ponedeljak, 14. Mart 2016, 23:33

Nenad je napisao:ali uvek negde pogrešim, ne znam da li grešim u vezi sa pronalaženjem zajedničkog sadržalaca ili šta..

Možemo li videti neki postupak? Pa da ukažemo na greške...možda je u pitanju nešto trivijalno. Tako je najlakše, jer ipak nisi bez ideje za rešavanje zadatka.

I da, ipak je pre ovo zadatak za Algebru, nego za Polinome.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 14. Mart 2016, 23:46

Ilija je napisao:Možemo li videti neki postupak? Pa da ukažemo na greške...možda je u pitanju nešto trivijalno. Tako je najlakše, jer ipak nisi bez ideje za rešavanje zadatka.

Ne samo da je najlakše, već je i obavezujuće, tačkom 6. Pravilnika. Dakle, @Nenade, možemo li za početak videti kako si faktorisao izraze u imeniocima?

Ilija je napisao:I da, ipak je pre ovo zadatak za Algebru, nego za Polinome.

Tako je, premestio sam u „Algebru“.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Nenad » Ponedeljak, 14. Mart 2016, 23:55

Idem redom, dovedim ih na zajednički imenilac koji mislim da je [inlmath]x(a-x)(a+x)[/inlmath]
[dispmath]a^2+ax-a^2+2ax-x^2-2x+3ax-3x^2\over x(a-x)(a+x)[/dispmath]
i onda dobijem [inlmath]\displaystyle{6ax-4x^2-2x\over x(a-x)(a+x)}[/inlmath], dok je tačno rešenje zadatka [inlmath]\displaystyle{6\over a+x}[/inlmath]
Korisnikov avatar
Nenad  OFFLINE

Postod Ilija » Ponedeljak, 14. Mart 2016, 23:59

Nenad je napisao:Idem redom, dovedim ih na zajednički imenilac koji mislim da je [inlmath]x(a-x)(a+x)[/inlmath]

To je u redu.

Nenad je napisao:[dispmath]a^2+ax-a^2+2ax-x^2-2x^{\color{red}2}+3ax-3x^2\over x(a-x)(a+x)[/dispmath]

Fali ti ovo crveno. Sa tim, malo sredis, skratis sta moze (uz postavljene uslove, naravno) i dobices pravo resenje.

I kao sto sam i rekao, greska je banalna, a neko je mogao pisati ceo postupak za ovo. Tako da, obrati paznju molim te.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Nenad » Utorak, 15. Mart 2016, 00:06

Hvala! :D
Znam da je banalna, sad sam baš gledao sve prethodne pokušaje, da vidim gde sam kod njih pogrešio, pošto sam u svim prethodnim primerima pisao [inlmath]2x^2[/inlmath] .
Sve u svemu, zahvaljujem se na Vašem trudu i vremenu, pokušaću da budem što manji davež, da Vas ne smaram.
Korisnikov avatar
Nenad  OFFLINE

• +1

Postod desideri » Utorak, 15. Mart 2016, 15:57

@Nenad,
nisi ti uopšte davež, baš naprotiv, poštovao si pravilnik u naknadnom postu. :thumbup:
Naša strategija je da ne dajemo cela rešenja "na tacni" već da uputimo ljude kako se zadaci rade.
U tome ravnopravno učestvuju kako moderatorski tim tako i zaslužni forumaši, ali isto tako i svi naši korisnici.
I svi smo ravnopravni, da ponovim još jednom, ali samo što su ravnopravniji oni koji poštuju Pravilnik foruma Matemanija.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Povratak na ALGEBRA