Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Logaritamska jednacina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Logaritamska jednacina

Postod Roljac » Nedelja, 16. Jun 2019, 00:18

Ako je
[dispmath]\log_{15}\frac{2}{9}=\log_3x=\log_5(1-x)[/dispmath] Pokusavao sam na razne nacine da svedem jednacinu na istu bazu ali mi nije islo.
Rastavljao sam:
[dispmath]\log_{15}2-2\log_{15}3=[/dispmath] Onda sam ove logaritme smjestao u imenilac da bi bazu - [inlmath]15[/inlmath] stavio na mjesto iznad i dalje rastavljao logaritam.
Opet na kraju ne mogu da dobijem adekvatan logaritam kako bi ga izjednacio sa ovim logaritmima koji sadrze [inlmath]x[/inlmath].
Unaprijed hvala.
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 18. Jun 2019, 12:37, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa (log -> \log)
Roljac  OFFLINE
BANOVAN (klon)

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Logaritamska jednacina

Postod Jovan111 » Nedelja, 16. Jun 2019, 10:59

Pozdrav! Ako si ti ispravno koristio latex, onda bi trebalo da važi sledeće:
[dispmath]\log_{15}\frac{2}{9}=\log_3x\;\land\;\log_{15}\frac{2}{9}=\log_5(1-x)[/dispmath] odakle (ako ne grešim u nečemu) dobijaš:
[dispmath]x=3^{\log_{15}\frac{2}{9}}\;\land\;x=1-5^{\log_{15}\frac{2}{9}}[/dispmath] što nije jednako (odnosno [inlmath]x[/inlmath] dobijeno iz prve jednačine nije jednako vrednosti za [inlmath]x[/inlmath] dobijenoj iz druge jednačine). Dakle, nema rešenja ovaj tvoj, da kažem, sistem jednačina.
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 45 puta
Pohvaljen: 161 puta

Re: Logaritamska jednacina

Postod Roljac » Nedelja, 16. Jun 2019, 14:36

Bukvalno ovako kako sam napisao pise i u knjizi tako da ne znam sta bi ti rekao. Moguce je da su napravili i gresku. U svakom slucaju hvala ti.
Roljac  OFFLINE
BANOVAN (klon)

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na ALGEBRA