Pozdrav,
Zanima me generalno kod zadataka (u ovom slučaju logaritamskih jednačina) određivanje domena. Konkretno, ako odmah u početku, ili nakon par sređivanja uočimo smenu, da li pre toga treba određivati domen ili ne (zadatak ispod)
Zadatak glasi:
[dispmath]\log_x2\cdot\log_{2x}2\cdot\log_216x>1[/dispmath][dispmath]\frac{1}{\log_2x}\cdot\frac{1}{\log_2x+1}\cdot\left(\log_2x+4\right)>1[/dispmath] Ovde uočavamo smenu [inlmath]t=\log_2x[/inlmath]
Kad malo sredimo;
[dispmath]\frac{-t^2+4}{t^2+t}>0[/dispmath] Iz ovoga sledi skup [inlmath]t[/inlmath];
[dispmath]t\in\left(-2,-1\right)\cup\left(0,2\right)[/dispmath] [inlmath]\begin{array}{ll}
I\quad & \log_2x>-2\\
II\quad & \log_2x<-1\\
III\quad & \log_2x>0\\
IV\quad & \log_2x<2
\end{array}[/inlmath]
Iz ovoga slede brojevi redom [inlmath]\frac{1}{4},\frac{1}{2},1,4[/inlmath]
Kad to sve "upakujem" dobijam skup;
[dispmath]x\in\left(\frac{1}{4},\frac{1}{2}\right)\cup\left(1,4\right)[/dispmath] što i jeste tačno rešenje. Međutim, ja sam ovo radio bez uslova iz domena (pre uvođenja smene), a sam domen je [inlmath]x\in\left(0,1\right)\cup\left(1,+\infty\right)[/inlmath] i kad sam početni uslov ubacio opet sam isti rezultat dobio.
E sad, da li sam ovde imao puku sreću pa sam dobio tačno rešenje, nisam siguran. Da li bi trebalo uvek pisati početni domen pre uvođenja smene?