Pozdrav, treba mi mala pomoć pri rješavanju zadatka. On glasi ovako:
Jednačina [inlmath]x-a=2\cdot\left|2\cdot\sqrt{x^2}-a^2\right|[/inlmath] ima maksimalan broj rješenja akko je:
a) [inlmath]a<0[/inlmath] ili [inlmath]a>2[/inlmath]
b) [inlmath]a\le-2[/inlmath] ili [inlmath]a\ge-\frac{1}{2}[/inlmath]
c) [inlmath]-2<a<0[/inlmath]
d) [inlmath]|a|\le1[/inlmath]
e) [inlmath]-2<a<-\frac{1}{2}[/inlmath]
Tačan odgovor je pod e). Međutim, kad sam ja radila, dobila sam pod c).
Radila sam tako što sam prvo postavila uslov da je [inlmath]x-a\ge0[/inlmath] jer je izraz na desnoj strani pozitivan. Onda sam napisala da je [inlmath]\sqrt{x^2}=|x|[/inlmath]. Sad sam obe apsolutne zagrade raspisala i postavila odgovarajuće uslove. Npr, prvi slučaj mi je da je [inlmath]x\ge0[/inlmath] i [inlmath]|x|\ge\frac{a^2}{2}[/inlmath]. Znači [inlmath]x\ge\frac{a^2}{2}[/inlmath]. Međutim, imam i uslov [inlmath]x\ge a[/inlmath], pa sad imam slučaje: [inlmath]\frac{a^2}{2}\ge a[/inlmath] i [inlmath]\frac{a^2}{2}<a[/inlmath], da bi odredila koji je uslov "jači" itd. Znači, ima se puno raspisivati, ali na kraju, kad ispitam sve slučajeve i napravim presjek svih uslova dobijem [inlmath]-2<a<0[/inlmath]. Pretpostavljam da sam zaboravila neki uslov, ali koji, ne znam.
Inače, ovo je sa prijemnog ispita za Tehničke fakultete 1993. godine, preuzeto iz Tošićeve zbirke. Skinula sam ovu zbirku u pdf-u, međutim fali baš ona strana na kojoj piše rješenje ovog zadatka.
Pozdrav i hvala unaprijed!