Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Rešenja logaritamske nejednačine – prijemni ETF 2023.

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Rešenja logaritamske nejednačine – prijemni ETF 2023.

Postod bk2001 » Nedelja, 25. Januar 2026, 20:25

Zdravo svima,

Probao sam rešiti zadatak 14. sa prijemnog za ETF 2023. godine, gde je razlika najvećeg i najmanjeg realnog rešenja nejednačine [inlmath]\log_\frac{1}{2}\left(\sqrt{x+1}-x\right)\le2[/inlmath], [inlmath]9/4[/inlmath].

Ja sam postavio uslov:

[inlmath]\sqrt{x+1}-x\ge0[/inlmath]

Gde ispada da je:

[inlmath]x\in\left[\frac{1-\sqrt5}{2},\frac{1+\sqrt5}{2}\right][/inlmath]

Onda rešavanjem jednačine dobijem da je [inlmath]x\in\left[-\frac{3}{4},\frac{5}{4}\right][/inlmath].

To se preseče sa uslovom i dobije se [inlmath]x\in\left[\frac{1-\sqrt5}{2},\frac{5}{4}\right][/inlmath].

Ali da bi dobio tačno rešenje, deluje kao da donja granica mora da bude [inlmath]-1[/inlmath], zar ne? A to ne znam kako bih dobio kao krajnji uslov.

Šta vi mislite, gde sam pogrešio?
bk2001  OFFLINE

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Rešenja logaritamske nejednačine – prijemni ETF 2023.

Postod jans » Ponedeljak, 26. Januar 2026, 17:57

Dobro došao na forum!
Najpre da napomenem da je logaritam definisan ako je numerus pozitivan. Prema tome, prvi uslov koji navodiš treba da bude [dispmath]\sqrt{x+1}-x>0.[/dispmath] Pogrešio si i prilikom rešavanja nejednačine. Skup rešenja koji navodiš nije skup rešenja navedene nejednačine.
Prilikom rešavanja iracionalnih nejednačina sa kvadratnim korenima ( sa "2n" - korenima ) nejednačine " kvadriramo ". Dobijena nejednačina nije ekvivalentna sa datom jednačinom, pa navodimo uslove koji obezbeđuju ekvivalenciju. A tu najčešće grešimo - ispustimo neki od uslova. Međutim, kod nekih iracionalnih nejednačina, "kvadrirana" nejednačina, iako navedemo sve potrebne uslove, nije ekvivalentna sa polaznom nejednačinom. Treba uočiti još neke uslove koji će obezbediti ( u uniji sa rešenjima " kvadrirane " ...) skup svih rešenja date nejednačine. Ti uslovi slede iz činjenice da je po definiciji kvadratni koren nenegativan, i iz osobina nejednakosti. Naime, ako su A i B realni brojevi, implikacija [dispmath]A<B \Rightarrow A^2<B^2[/dispmath] nije uvek tačna ( neka je A=-5, B=2 ). Ako je [inlmath]A>0[/inlmath], implikacija je tačna. Ako je [inlmath]B<0[/inlmath], implikacija je netačna. Ako je [inlmath]A<0<B[/inlmath], implikacija je tačna ako je [inlmath]|A|<B[/inlmath].
A sada malo konktretnije. Uslov koji " obezbeđuje " definisanost logaritma je [inlmath]\sqrt{x+1}>x[/inlmath]. " Kvadriranjem..." dobijaš jedan deo skupa rešenja navedene nejednačine. Preostala rešenja ćeš dobiti ako iskoristiš činjenicu da je navedena nejednakost tačna ako je [inlmath]x\le0[/inlmath] ( naravno uz uslov da je [inlmath]x+1\ge 0[/inlmath], koji obezbuđuje da koren bude realan, ... ). Slično postupi i sa drugom nejednačinom.
Napiši, ako ove napomene nisu dovoljne.
jans  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 89 puta

Postod bk2001 » Ponedeljak, 26. Januar 2026, 21:07

Hvala puno na odgovoru, ali bojim se da sam sad još uvek zbunjen, ako ne i više nego pre.

Dobijem uslov [inlmath]x\in\left[-1,\frac{1+\sqrt5}{2}\right][/inlmath], ali mi najmanje rešenje ispada [inlmath]\frac{-3}{4}[/inlmath], jer na kraju i dalje dobijam nejednačinu [inlmath]16x^2-8x-15[/inlmath] da je manja ili jednaka sa nulom.

Jedino mi dolazi ideja da ako se znak ne menja kada se otkačinjemo logaritama, ali to ne znam kako bi bilo moguće pošto je [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath] osnova.
bk2001  OFFLINE

• +1

Postod jans » Utorak, 27. Januar 2026, 12:18

Da bi logaritam u datoj nejednačini bio definisan, treba da bude[dispmath]\sqrt{x+1}-x>0 \iff x\in[-1,\frac{1+\sqrt5}{2})=D.[/dispmath]Data nejednačina [dispmath]\log_\frac{1}{2}\left(\sqrt{x+1}-x\right)\le2=2 \cdot \log_\frac{1}{2} \frac{1}{2} =\log_\frac{1}{2} \frac{1}{4}[/dispmath] je ekvivalentna sa konjunkcijom [dispmath]\sqrt{x+1}-x \ge \frac{1}{4} \land x\in D.[/dispmath] Nejednačinu [dispmath]\sqrt{x+1}-x \ge \frac{1}{4} \iff 4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1[/dispmath] rešavamo u dva koraka, posebno ako je desna strana [inlmath](4x+1)[/inlmath] nenegativna, posebno ako je ta strana negativna ( isti način je korišćen prilikom rešavanja prethodne nejednačine, odnosno uslova ). [dispmath]4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1 \iff (4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1 \land x+1 \ge 0 \land 4x+1 \ge 0) \lor (4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1 \land x+1 \ge 0 \land 4x+1 < 0).[/dispmath] Pošto si, " kvadriranjem ", delimično rešio slučaj kada je [inlmath]4x+1 \ge 0[/inlmath], navodim samo rešenje [dispmath](4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1 \land x+1 \ge 0 \land 4x+1 \ge 0) \iff x\in[-\frac{1}{4},\frac{5}{4}].[/dispmath] Ako je [inlmath]4x+1<0[/inlmath], nejednakost [inlmath]4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1[/inlmath] je tačna za sve vrednosti promenljive [inlmath]x[/inlmath] za koje je kvadratni koren realan, odnosno za [inlmath]x+1 \ge0[/inlmath], zato što kvadratni koren, po definiciji, ne može da bude negativan. Dakle [dispmath](4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1 \land x+1 \ge 0 \land 4x+1 < 0) \iff ( x+1 \ge 0 \land 4x+1 < 0) \iff x \in [-1,-\frac{1}{4}).[/dispmath] Sledi da je [dispmath]4 \sqrt{x+1} \ge 4x+1 \iff ( x\in[-\frac{1}{4},\frac{5}{4}]) \lor (x \in [-1,-\frac{1}{4})) \iff x\in[-1,\frac{5}{4}].[/dispmath] Prema tome [dispmath]\log_\frac{1}{2}\left(\sqrt{x+1}-x\right)\le2 \iff x\in[-1,\frac{5}{4}] \land x\in[-1,\frac{1+\sqrt5}{2}) \iff \enclose{box}{x\in[-1,\frac{5}{4}]}.[/dispmath]
jans  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 89 puta

Postod bk2001 » Utorak, 27. Januar 2026, 21:54

Hvala puno, sad mi je znatno jasnije.

Znaci kod iracionalnih desna strana koja nije pod korenom a ima promenljivu gde je strana pod korenom veca od nje moze da bude i veca i manja od nule?

Ima smisla, ne znam kako sam to propustio do sad.
bk2001  OFFLINE

Povratak na ALGEBRA