Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Potpuni kvadrat jednacine

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Potpuni kvadrat jednacine

Postod League of Legends » Četvrtak, 09. Januar 2014, 23:34

[dispmath]-2x^2+5x-2[/dispmath] Eh sada da nebi doslo do zabune ne treba mi ona klasicna formula sa 2 resenja kod kvadratnih jednacina nego za potpun kvadrat ja to nikad nisam radio pa ako bi neko malo detaljnije mogao da mi pomogne hvala :)

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Potpuni kvadrat jednacine

Postod Daniel » Petak, 10. Januar 2014, 01:35

Nisam siguran da sam dobro razumeo pitanje, ali ako pitaš da li ovaj izraz može da se predstavi kao kvadrat binoma, slično kao što [inlmath]x^2+4x+4[/inlmath] može da se predstavi kao [inlmath]\left(x+2\right)^2[/inlmath] – ne, izraz [inlmath]-2x^2+5x-2[/inlmath] ne može da se predstavi kao kvadrat binoma.

Možda ti bude od koristi ova tema, u kojoj su nabrojani svi ti algebarski identiteti, uključujući i kvadrat binoma.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

• +2

Postod ubavic » Petak, 10. Januar 2014, 20:28

Nisam i ja siguran na šta si tačno mislio. Mi smo ovako vežbali na času bez formule, mada čini mi se da tvoj zadatak nije "namešten" za ovako nešto. Možda ti pomogne:
[dispmath]ax^2+bx+c=0[/dispmath]
Proglasiš [inlmath]ax^2[/inlmath] za prvi član na kvadrat ([inlmath]I^2[/inlmath]), a [inlmath]bx[/inlmath] za dva puta prvi član puta drugi član ([inlmath]2\cdot I \cdot II[/inlmath]).
[dispmath]{\underbrace{ax^2}_{I^2}}+{\underbrace{bx}_{2\cdot I \cdot II}}+c=0[/dispmath]
Rešavanjem dobijaš da je [inlmath]II=\frac{b}{2\sqrt{a}}[/inlmath]
Dodaš [inlmath]II^2[/inlmath], ali ono što dodaš moraš i da oduzmeš:
[dispmath]{\underbrace{ax^2}_{I^2}}+{\underbrace{bx}_{2\cdot I \cdot II}}+{\underbrace{\left(\frac{b}{2\sqrt{a}}\right)}_{II^2}}^2-{\underbrace{\left(\frac{b}{2\sqrt{a}}\right)}_{II^2}}^2+c=0[/dispmath]
Grupisanjem:
[dispmath]{\underbrace{\left(\sqrt{a}x+ \frac{b}{2\sqrt{a}}\right)}_{(I+II)^2}}^2 + \left(c - \frac{b^2}{4a}\right) = 0[/dispmath]
U ovakvim zadacima često prvi sabirak u gornjoj jednačini bude kvadrat linearnog polinoma sa racionalnim koeficijentima [inlmath]\left(\alpha x + \beta\right) ^2[/inlmath] , a drugi sabirak bude prirodan broj, često kvadrat nekog prirodnog broja ([inlmath]n^2[/inlmath]), pa se gornja jednakost može svesti na (u zavisnosti od drugog sabiraka):
[dispmath]\left( \alpha x + \beta - n \right) \left( \alpha x + \beta + n \right)= 0 \qquad \lor \qquad \left( \alpha x + \beta - n i\right) \left( \alpha x + \beta + n i\right)= 0[/dispmath]
Dalje mislim da znaš..

Valjalo bi ovu metodu demonstrirati na jednom primeru:
[dispmath]x^2+5x+6=0[/dispmath]
[dispmath]{\underbrace{x^2}_{I^2}}+{\underbrace{5x}_{2\cdot I \cdot II}}+6=0[/dispmath]
[dispmath]I= x \qquad II= \frac{5}{2}[/dispmath]
[dispmath]\left(x+ \frac{5}{2}\right)^2 + \left(6 - \frac{25}{4}\right) = 0[/dispmath]
[dispmath]\left(x+ \frac{5}{2}\right)^2 - \left(\frac{1}{2}\right)^2 = 0[/dispmath]
[dispmath]\left(x+ \frac{5}{2}+\frac{1}{2}\right) \left(x+ \frac{5}{2}-\frac{1}{2}\right)= 0[/dispmath]
[dispmath]x+ 3 = 0 \qquad \lor \qquad x + 2 = 0[/dispmath]
[dispmath]x_1 = -3 \quad \lor \quad x_2 = -2[/dispmath]

Po meni ovako samo nepotrebno komplikuješ život. Ali ako tako traže da rešavate kvadratne jednačine, onda tako radi. Ova metoda je odlična vežba ;)
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Postod League of Legends » Ponedeljak, 20. Januar 2014, 23:18

Hvala ti to je to :D

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 1 puta

Povratak na ALGEBRA