Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Resiti bez digitrona

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Izracunati izraz

Postod techn0 » Subota, 18. Jul 2015, 18:35

Hvala na odgovorima.
@Gogele Da, rjesenje je [inlmath]1[/inlmath].
@Daniel U zbirci je samo pokazano rjesenje, [inlmath]1[/inlmath]. Nema nikakvog postupka. Ovo je forum, na kojem je diskutovano o zadatku. Na forumu pise da se upotrebljava Kardanova metoda, za koju iskreno dosad nisam cuo a ne vjerujem da smo je ucili u srednjoj skoli.
Ako ste upoznati sa pomenutom metodom, bio bih zahvalan da mi pojasnite u koracima kako doci do identiteta po kom se rjesava.
Hvala mnogo!
techn0  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 7 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Subota, 18. Jul 2015, 18:45

Hvala, baš me zanimalo na koji se način došlo do tog izraza.
Ja bih ti ipak preporučio da radiš na, po meni, najjednostavniji način – tako što ćeš tražiti treći stepen datog izraza, onako kako je to i opisano u temi na koju sam linkovao.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +2

Postod desideri » Subota, 18. Jul 2015, 18:49

@techn0,
ne mešam se u temu.
Hteo sam samo (pošto si naš novi korisnik) da ti kao moderator foruma poželim dobrodošlicu na Matemaniju :D
p.s. Naš administrator @Daniel i naš korisnik @Gogele su po mom mišljenju odlično odgovorili. No svejedno, ako bude bilo potrebe, dopunićemo odgovor.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod techn0 » Subota, 18. Jul 2015, 20:02

@Desideri Hvala. Nadam se da cu na ovom forumu prosiriti znanje iz matematike uz zajednicku diskusiju i pomoci ostalim clanovima foruma. :)
@Daniel Razumio sam zadatak! Malo je zeznuto otkriti sa kojim brojem treba prosiriti izraz pod korijenom.
Hvala mnogo.
PS: Pripremam se za prijemni ispit za ETF BL. Ako imate neke zbirke u pdf-u da mi preporucite bio bih zahvalan.
Trenutno obradjujem zbirku Katedre za matematiku Novi Sad (koliko znam tamo je prijemni dosta tezi, i navedeni zadatak je iz iste).
techn0  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 7 puta

Re: Resiti bez digitrona

Postod DarkoPatic » Nedelja, 12. April 2020, 15:55

Jeste da je stara tema ali sam radio isti zadatak i naisao na problem. Moje pitanje bi bilo da li zaista postoji ta Kardanova metoda u udzbenicima za srednju skolu posto ja do sada nisam nikada cuo i drugo pitanje je da li moze i da li je greska ovaj zadatak raditi pomocu Lagranzovog identiteta?

Zahvalio se: 32 puta
Pohvaljen: 3 puta

• +1

Postod Frank » Nedelja, 12. April 2020, 18:29

Na prvo tvoje pitanje nisam bas siguran ali za drugo jesam. Naravno da nije greška raditi preko Lagranzovog identiteta, samo što je nameštanje na kub zbir dosta praktičniji način. Štaviše, mislim da su u zbirci ovi zadaci dati u cilju utvrđivanja Lagranzove formule. Ja uvek (kad mogu) izbegavam da se petljam sa ugnezdjenim korenovima, pa to preporučujem i tebi. Isto pitanje sam i ja postavio u ovoj temi, pa mozes je pogledati.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Postod DarkoPatic » Nedelja, 12. April 2020, 18:57

Frank je napisao:Štaviše, mislim da su u zbirci ovi zadaci dati u cilju utvrđivanja Lagranzove formule.

Ovo me isto veoma interesuje. Da li je to cilj tih zadataka ili da resimo kako mozemo. Isto bih zamolio nekoga da mi kaze da li postoje jos neke formule kod lekcije korenovanja i stepenovanja osim onih osnovnih posto se cesto u zadacima koriste i neke druge metode od onih osnovnih.

• +1

Postod Frank » Nedelja, 12. April 2020, 19:29

DarkoPatic je napisao:Da li je to cilj tih zadataka ili da resimo kako mozemo.

Pa sad... svakako je najbolje za tebe da znaš da uradiš na sto vise načina. Moj savet ti je da radiš na onaj način koji se tebi čini najpraktičniji i najefikasniji, jedino ako profesor insistira da radiš preko Lagranza... I ako insistira da radiš na taj način, ti mozes isti zadatak uraditi na još neki način (naravno ako ti vreme to dozvoljava, na kontrolnom npr.), pa da uporedis dobijene rezultate.

Što se tiče formula, ne verujem da ti neko moze reci imaš te i te formule pa... Ako ti nije jasan neki zadatak (ili neki metod) postavi ga u odgovarajucu temu, pa ce ti neko odgovoriti.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 13. April 2020, 07:08

DarkoPatic je napisao:da li zaista postoji ta Kardanova metoda u udzbenicima za srednju skolu posto ja do sada nisam nikada cuo

Koliko je meni poznato, ne.

DarkoPatic je napisao:da li moze i da li je greska ovaj zadatak raditi pomocu Lagranzovog identiteta?

Lagranžov identitet se odnosi na izraz s kvadratnim korenima. Mi ovde imamo izraz s kubnim korenima.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod DarkoPatic » Utorak, 14. April 2020, 18:21

Tacno to mada kad god vidim koren kod koren imam problem kako resiti zadatak. Uvek mi je prvo da li treba Lagranz ili moze drugacije. U ovom slucaju su kubni koreni a sta bi bilo da su bili na primer cetvrti koreni ili peti koreni ili sesti koreni? Na sta obratiti paznju prilikom rastavljanja? Postoje li neka pravila kojih se moramo pridrzavati?

PrethodnaSledeća

Povratak na ALGEBRA