Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Kvadratna jednadžba s parametrom

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Kvadratna jednadžba s parametrom

Postod indira-aa » Nedelja, 31. Mart 2013, 10:38

Da li je ovako ispravno:

znaci rjesenja kvadratne jednacine za [inlmath]D<0[/inlmath] ,[inlmath]D>0[/inlmath] i [inlmath]D=0[/inlmath] su ista..

eh sad
za [dispmath]m\in\left(-\infty,8-2\sqrt{2}\right)\cup\left(8+2\sqrt{2},+\infty\right)[/dispmath]jednačina ima 2 različita realna rješenja.
za [dispmath]m=8+2\sqrt{2}[/dispmath]i[dispmath]m=8-2\sqrt{2}[/dispmath]jednačina ima 1 realno rješenje.
za[dispmath]m\in\left(8+2\sqrt{15},8-2\sqrt{15}\right)[/dispmath]jednačina nema realnih rješenja,tj.jednačina ima konjugovano-kompleksna rješenja.

P.S.i ako moze da rastavite ovaj kvadratni trinom,ja sam pokusavala a nikako ne mogu,bila bi vam zahvalna.
[dispmath]m^2-16m+4[/dispmath]

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Milovan » Nedelja, 31. Mart 2013, 11:59

Svuda gde ti je [inlmath]\sqrt 2[/inlmath] u prethodnom postu treba da stoji [inlmath]\sqrt{15}[/inlmath].

Tada će biti ok, s napomenom da jednačina u slučaju [inlmath]D=0[/inlmath] nema jedno rešenje, već jedno dvostruko rešenje, pošto je broj rešenja jednačine uvek jednak najvišem stepenu, odnosno- kvadratna uvek ima dva rešenja, s tim što su nekad (za [inlmath]D=0[/inlmath]) jednaka.

Taj izraz sam rastavljao u jednom od prethodnih postova:
[dispmath]m^2-16m+64-60=(m-8)^2-60=\left(m-8-\sqrt{60}\right)\left(m-8+\sqrt{60}\right)[/dispmath]
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod indira-aa » Nedelja, 31. Mart 2013, 12:04

Milovan je napisao:Svuda gde ti je [inlmath]\sqrt 2[/inlmath] u prethodnom postu treba da stoji [inlmath]\sqrt{15}[/inlmath].

Haha u trecem slucaju kod mene [inlmath]15[/inlmath], a u prethodna dva [inlmath]2[/inlmath].ahaha greska, bas sam brzopleta.

Milovan je napisao:Tada će biti ok, s napomenom da jednačina u slučaju [inlmath]D=0[/inlmath] nema jedno rešenje, već jedno dvostruko rešenje, pošto je broj rešenja jednačine uvek jednak najvišem stepenu, odnosno- kvadratna uvek ima dva rešenja, s tim što su nekad (za [inlmath]D=0[/inlmath]) jednaka.

znači [inlmath]m_1[/inlmath] i [inlmath]m_2[/inlmath].
hvala ti punoo ;)

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Postod Daniel » Nedelja, 31. Mart 2013, 17:37

Milovan je napisao:jednačina u slučaju [inlmath]D=0[/inlmath] nema jedno rešenje, već jedno dvostruko rešenje, pošto je broj rešenja jednačine uvek jednak najvišem stepenu, odnosno- kvadratna uvek ima dva rešenja, s tim što su nekad (za [inlmath]D=0[/inlmath]) jednaka.

Ovo bi već mogao biti predmet jedne zanimljive matematičke diskusije, ali mislim da nije nikakva greška ni ako se kaže da za [inlmath]D=0[/inlmath] kvadratna jednačina ima jedno realno rešenje. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Milovan » Ponedeljak, 01. April 2013, 13:42

Naravno, nije nikakva greška, samo mala formalnost na kojoj ja volim da insistiram- jednačina [inlmath]n[/inlmath]-tog stepena uvek ima [inlmath]n[/inlmath] rešenja. :)
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Prethodna

Povratak na ALGEBRA