Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Nekoliko zadataka

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Re: Nekoliko zadataka

Postod indira-aa » Ponedeljak, 27. Maj 2013, 00:46

Izraz u imeniocu, [inlmath]x^3-2x+1[/inlmath], razložimo na faktore na sledeći način:[dispmath]x^3-2x+1=x^3-x^2+x^2-x-x+1=x^2\left(x-1\right)+x\left(x-1\right)-\left(x-1\right)=\left(x-1\right)\left(x^2+x-1\right)[/dispmath]
Eeh ovako: ja imam jedan primjer gdje dobijem da je: [inlmath]x^3-2x+3[/inlmath], i sad to trebam razložiti na faktore(ja sam to po tvom postupku), ovako:[dispmath]x^3-2x+3=x^3-x^2+x^2-x-x+3=x^2\left(x-1\right)+x\left(x-1\right)-\left(x-3\right)=[/dispmath] i ne znam čemu sad kako da to napišem?

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Ponedeljak, 27. Maj 2013, 01:23

Taj polinom [inlmath]3.[/inlmath] stepena nije moguće razložiti na lepe brojeve. Štaviše, on ima samo jednu realnu nulu, koja je daleko od celog broja, a preostale dve nule su konjugovano-kompleksne.

Proveri još jednom postupak, kanda ti se negde potkrala greška čim si došla do takvog „nefaktorizljivog“ polinoma (nemoj upotrebljavati tu reč na faksu, to sam ja sad lupio :mrgreen: ).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod indira-aa » Ponedeljak, 27. Maj 2013, 10:03

Evo ovako to je primjer razložiti na parcijalne razlomke (opet isti fazon):
[dispmath]F(x)=\frac{7x^6-2x^4}{x^3-2x+3}[/dispmath]
I sad ja sam njih podjelila kao u onom primjeru što si mi rekao kako ide, i dobila ovo:
količnik:[dispmath]7x^3+12x-21[/dispmath]
ostatak:[dispmath]24x^2-78x+63[/dispmath]
I napisala sam to u onom obliku:
[dispmath]F(x)=7x^3+12x-21+\frac{24x^2-78x+63}{x^3-2x+3}.[/dispmath]
I sad ne znam kud dalje kad trebam rastaviti taj nazivnik :)

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 27. Maj 2013, 12:46

Cao ovaj postupak je OK, ali ja i dalje tvrdim da nema šanse da su vam dali takav razlomak kod koga je u imeniocu [inlmath]x^3-2x+3[/inlmath]. :nene:
Evo šta mi Derive izbacuje kao tu jednu realnu nulu tog polinoma (Wolframalpha neće čak ni da se bakće s analitičkim izračunavanjem nula, već samo izbaci numeričke vrednosti):[dispmath]x_1=-\frac{\sqrt[3]{324-12\sqrt{633}}+\sqrt[3]{324+12\sqrt{633}}}{6}[/dispmath]Ja se ne bih upuštao u avanturu razlaganja na parcijalne razlomke s ovakvom brojnom vrednošću, a i ne verujem da bi iko. :D

Nije ovde problem to što imamo samo jednu realnu nulu, jer kad bi ta realna nula bila neki normalan broj, taj polinom bi se dao razložiti na binom i na trinom koji nema realne nule, a imali smo već primere kako se radi u tom slučaju.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Prethodna

Povratak na ALGEBRA