Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Apsolutna i iracionalne jednacine

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Apsolutna i iracionalne jednacine

Postod jovica » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 11:20

jedno pitanje, jednostavno je ali ne mogu da skapiram :D zasto kod iracionalnih jednacina sa kvadratnim korenom ne radimo apsolutnu i uslove nego samo uslov da je vece ili jednako od nule ? :D
jovica  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Apsolutna i iracionalne jednacine

Postod stevan95 » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 12:33

Hmmm... pokušavam da se setim nekog primera, al' mi se čini da kad god imam kvadrat, uvek radim apsolutne... imaš neki konkretan primer? Nekako mi ne deluje logično da ispitujemo taj uslov, pošto kvadrat sam po sebi obezbeđuje da je on ispunjen. :think1:
Uključite logiku i uživajte u matematici! :D
stevanpetrov.wordpress.com
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 166 puta
Pohvaljen: 71 puta

• +1

Postod ubavic » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 12:53

Zato što tražimo samo realna rešenja, pa potkorena veličina ne sme biti manja od nule. Ako bismo ispod korena imali negativnu vrednost, morali bismo da rešenja tražimo u [inlmath]\mathbb{C}[/inlmath] i stvar bi se mnogo zakomplikovala... :)
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Postod jovica » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 17:32

Da Stevane i ja sam tako razmisljao, skapirao sam sad, mene je bunilo jer se uglavnom u drugom koraku kada se resavaju tipicne iracionalne jednacine sve kvadrira, i onda kada bi se jednacina posmatrala samo od tog dela, onda bi ja msm zaista trebala apsolutna, ali posto zadatak krece tako sto je samo korenovano nesto jasno je da mora biti vece od nule :D
Vec sam se jednom zapucao oko toga, i skapiram ga, i sad posle nekog se pogubim i zaboravim :D
jovica  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 20:45

Ako sam dobro razumeo pitanje, tebe je bunilo zbog čega kad imamo iracionalnu jednačinu tipa
[dispmath]\sqrt{\mbox{izraz 1}}=\mbox{izraz 2}[/dispmath]
posle kvadriranja ne dobijemo
[dispmath]\left|\mbox{izraz 1}\right|=\left(\mbox{izraz 2}\right)^2[/dispmath]
već samo
[dispmath]\mbox{izraz 1}=\left(\mbox{izraz 2}\right)^2[/dispmath]
tj. bez apsolutne vrednosti.

Pa, pošto smo još u startu postavili uslov nenegativnosti potkorene veličine, tj. da je [inlmath]\mbox{izraz 1}\ge0[/inlmath], to znači da je [inlmath]\left|\mbox{izraz 1}\right|=\mbox{izraz 1}[/inlmath], pa nema potrebe za pisanjem apsolutne vrednosti.

Mada, moguće da i nisam dobro razumeo pitanje, dosta je nejasno formulisano, pogotovo bez nekog primera...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod jovica » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 21:02

Pa, pošto smo još u startu postavili uslov nenegativnosti potkorene veličine, tj. da je [inlmath]\mbox{izraz 1}\ge0[/inlmath]

mislio sam zasto umesto apsolutnih ide samo taj uslov :D zbunio sam se jer u sledecem koraku sve kvadriramo, i onda u tom koraku ono sto je ispod korena moze da bude i negativno jer se kvadrira svakako :)
uglavnom skapirao sam :)
jovica  OFFLINE

Povratak na ALGEBRA