Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Eksponencijalna nejednačina s razlomcima

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Eksponencijalna nejednačina s razlomcima

Postod Miladin Jovic » Subota, 05. Jul 2014, 23:32

Rešiti nejednačinu:
[dispmath]\frac{1}{2^{2x}+3}\ge\frac{1}{2^{x+2}-1}[/dispmath]
Ovako, posle malo sređivanja, uveo sam smenu [inlmath]2^x=t[/inlmath] i dobio:
[dispmath]\frac{-t^2+4t+4}{\left(t^2+3\right)(4t-1)}\ge0[/dispmath]
Video sam da je kvadratna funkcija u brojiocu uvek negativna,osim za [inlmath]t=2[/inlmath].
A donji izraz zavisi samo od [inlmath]4t-1[/inlmath] jer je [inlmath]t^2+3[/inlmath] uvek pozitivmo. Međutim, ja ovakve racionalne jednačine rešavam crtanjem "grafika", tj. recimo rešim [inlmath]-z^2+4t+4\ge0[/inlmath], ali ja sam to pomnožio sa [inlmath]-1[/inlmath]. E sad [inlmath]x^2-4x-4\ge0[/inlmath] je uvek pozitivna, osim takođe za [inlmath]t=2[/inlmath]. I to me navelo da napišem da je [inlmath]4t-1\ge0[/inlmath], a ako se data nejednačina ne pomnoži sa minus jedan, dobijamo kako treba tj. [inlmath]4t-1\le0[/inlmath], jer da bi ceo razlomak bio pozitivan, a znamo da je brojilac uvek negativan, onda mora i imemilac biti negativan. Dakle, zašto je ovde greška pomnožiti onu nejednačinu? Izvinite ako je nerazumno pitanje.
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 243 puta
Pohvaljen: 138 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Eksponencijalna nejednačina s razlomcima

Postod Miladin Jovic » Subota, 05. Jul 2014, 23:53

Ispravka, hteo sam da napišem [inlmath]4t-1>0[/inlmath] tj. [inlmath]4t-1<0[/inlmath] jer [inlmath]x[/inlmath] ne sme nikako biti [inlmath]-2[/inlmath].
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Nedelja, 06. Jul 2014, 00:55

Ovako, prvo, nejednačina koja se dobije trebalo bi da glasi
[dispmath]\frac{-t^2+4t{\color{red}-}4}{\left(t^2+3\right)(4t-1)}\ge0[/dispmath]
što pretpostavljam da je bila greška u kucanju.

Naravno da nije nikakva greška pomnožiti nejednačinu sa [inlmath]-1[/inlmath], ali ti to nisi uradio kako treba. :) Kad se nejednačina množi negativnim brojem, onda dolazi do promene smera znaka nejednakosti. Znači, bilo bi
[dispmath]-\frac{-t^2+4t-4}{\left(t^2+3\right)\left(4t-1\right)}{\color{red}\le}0\\
\frac{t^2-4t+4}{\left(t^2+3\right)\left(4t-1\right)}\le0\\
\frac{\left(t-2\right)^2}{\left(t^2+3\right)\left(4t-1\right)}\le0[/dispmath]
Dakle, kao što si i sâm zaključio, [inlmath]t^2+3[/inlmath] je uvek strogo veće od nule, pa njega možemo izuzeti iz razmatranja,
[dispmath]\frac{\left(t-2\right)^2}{4t-1}\le0[/dispmath]
i onda se to dalje grana:
[dispmath]\left[\cancelto{\top}{\left(t-2\right)^2\ge0}\;\land\;4t-1<0\right]\quad\lor\quad\left[\left(t-2\right)^2\le0\;\land\;4t-1>0\right]\\
4t-1<0\quad\lor\quad\left\{\left[\cancelto{\bot}{\left(t-2\right)^2<0}\;\lor\;\left(t-2\right)^2=0\right]\;\land\;4t-1>0\right\}\\
4t-1<0\quad\lor\quad\left[\left(t-2\right)^2=0\;\land\;4t-1>0\right]\\
\cdots\\
t<\frac{1}{4}\quad\lor\quad t=2\\
x<-2\quad\lor\quad x=1[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Miladin Jovic » Nedelja, 06. Jul 2014, 11:47

Daniel je napisao:Ovako, prvo, nejednačina koja se dobije trebalo bi da glasi
[dispmath]\frac{-t^2+4t{\color{red}-}4}{\left(t^2+3\right)(4t-1)}\ge0[/dispmath]
što pretpostavljam da je bila greška u kucanju.

Da, jeste.

A nejednačinu [inlmath]\frac{-t^2+4t-4}{\left(t^2+3\right)(4t-1)}\ge0[/inlmath] tj. [inlmath]\frac{-t^2+4t-4}{4t-1}[/inlmath] rešio bih ovako.
Sa slike se vidi da je [inlmath]t<\frac{1}{4}[/inlmath] i da je [inlmath]t=2[/inlmath] kada je vrednost te nejednačine [inlmath]0[/inlmath].
Izvinite ako sam prekršio neko pravilo. Možda je trebalo da hostujem sliku na neki server.

Zadatak.jpg
Zadatak.jpg (10.77 KiB) Pogledano 926 puta
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Nedelja, 06. Jul 2014, 15:34

Ne, bolje što si je uploadovao na forum. Jedino si mogao da je malo smanjiš (bila je nepotrebno velika) i da je malo bolje komprimuješ. OK, učinio sam to. I s ovako smanjene slike može sve sasvim lepo da se pročita. :)

Da, u redu je i taj grafički način na koji si ti radio.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Povratak na ALGEBRA