Iracionalna jednacina

PostPoslato: Petak, 03. April 2015, 21:15
od kristinaaa
Ako moze pomoc oko ovog zadatka:
[dispmath]\sqrt{3-x}-\sqrt{2+x}=1[/dispmath]
Znam ovo da resim,resenja su [inlmath]2[/inlmath] i [inlmath]-1[/inlmath].
Sad me zanima gde je greska posto su oni u resenju stavili da se resenja nalaze u skupu [inlmath]\{0,-1,3\}[/inlmath]
Postavila sam uslove i trebalo bi da su resenja u intervalu od [inlmath]-2[/inlmath] do [inlmath]3[/inlmath] ukljucujuci i [inlmath]-2[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath].

Re: Iracionalna jednacina

PostPoslato: Petak, 03. April 2015, 21:25
od Daniel
kristinaaa je napisao:Znam ovo da resim,resenja su [inlmath]2[/inlmath] i [inlmath]-1[/inlmath].

Uvrštavanjem tih rešenja u početnu jednačinu odmah možeš videti da prvo od ta dva rešenja nije tačno.

kristinaaa je napisao:Sad me zanima gde je greska

Zanima i mene. :) Ne znam kako očekuješ da ti odgovorimo gde je greška, kad nam nisi napisala svoj postupak.

kristinaaa je napisao:Postavila sam uslove i trebalo bi da su resenja u intervalu od [inlmath]-2[/inlmath] do [inlmath]3[/inlmath] ukljucujuci i [inlmath]-2[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath].

To se onda lepo napiše – u intervalu [inlmath]\left[-2,3\right][/inlmath]. Tako je, to je interval definisanosti ove jednačine, što znači da se rešenja ne mogu nalaziti van tog intervala.

PostPoslato: Petak, 03. April 2015, 21:32
od Sinisa
uvijek moras provjeriti rjesenja ako si jednacinu rjesavala koristeci kvadriranje :)

PostPoslato: Petak, 03. April 2015, 21:32
od Gamma
Ajde ako hoćeš preciznij odgovor napiši nam taj postupak.