Iracionalna jednacina s kubnim korenima

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 11:55
od Ilija
Kako se resava iracionalna jednacina ako imamo kubni koren? Na primer:

Ako [inlmath]x[/inlmath] zadovoljava jednacinu [inlmath]\sqrt[3]{x+9}-\sqrt[3]{x-9}=3[/inlmath], kom intervalu tada pripada [inlmath]x^2[/inlmath]?

Re: Iracionalna jednacina s kubnim korenima

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 12:14
od Gamma
Veoma slično samo moraš sve dići na treći stepen.

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 12:27
od Ilija
I pretpostavio sam, ali reko bolje da pitam. :D

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 12:36
od Gamma
Pa to je i jedini način da se oslobodiš trećeg stepena.

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 12:36
od Daniel
@Gamma, jesi li pokušao ovaj zadatak da rešiš na taj način?

Jednačine s kubnim korenima imaju prednost nad jednačinama s kvadratnim korenima u tome što nije potrebno postavljati uslove nenegativnosti potkorene veličine i nije potrebno postavljati uslove pri dizanju jednačina na treći stepen kao što je potrebno pri kvadriranju. Ali, imaju i manu što se dizanjem na treći stepen dobiju nezgodni izrazi kad imamo ovako dva kubna korena.

U ovoj temi je izložen zanimljiv postupak rešavanja jedne slične jednačine, koji bi se mogao primeniti i na ovaj zadatak, čime se na prilično elegantniji način dolazi do rešenja.

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 12:56
od Ilija
Ako sad uvedem smenu [inlmath]u=\sqrt[3]{x+9}[/inlmath] i [inlmath]v=\sqrt[3]{x-9}[/inlmath] dobijem sistem:
[dispmath]u-v=3\\
u^3-v^3=18[/dispmath]
Posto je iz prve [inlmath]u=3+v[/inlmath], onda to svedem na kvadratnu [inlmath]v^2+3v+1=0[/inlmath], iz koje dobijem resenja [inlmath]v_1=\frac{-3+\sqrt5}{2}[/inlmath] i [inlmath]v_2=\frac{-3-\sqrt5}{2}[/inlmath], odnosno [inlmath]u_1=\frac{3+\sqrt5}{2}[/inlmath] i [inlmath]u_2=\frac{3-\sqrt5}{2}[/inlmath]. E sad, nesto mi se ne svidjaju ova resenja. :D

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 13:00
od Daniel
Ne sviđaju se ni meni, :) ali to jesu tačna rešenja. :correct:
Sad odatle nađi [inlmath]x[/inlmath] i dobićeš [inlmath]x=\pm4\sqrt5[/inlmath].

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 13:41
od Gamma
Daniel je napisao:@Gamma, jesi li pokušao ovaj zadatak da rešiš na taj način?

Jesam i uradio sam ga :)

Ni meni se ne sviđaju ova rješenja. Problem je jer [inlmath]u_1[/inlmath] i [inlmath]u_2[/inlmath] moramo stepenovati sa [inlmath]3[/inlmath] da bi našli [inlmath]x[/inlmath] a u rezultatu imamo kvadratni korijen a ne kubni. Sada ne znam uopšte kako doći do [inlmath]x[/inlmath] jer smeta taj kvadratni korijen.

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 15:00
od Ilija
Pa imas da je [inlmath]u=\sqrt[3]{x+9}[/inlmath] kao smena. I sad ako je [inlmath]u_1=\frac{3+\sqrt5}{2}[/inlmath] i [inlmath]u_2=\frac{3-\sqrt5}{2}[/inlmath], dobijamo:
[dispmath]1)\hspace{5mm}\sqrt[3]{x+9}=\frac{3+\sqrt5}{2}[/dispmath]
i
[dispmath]2)\hspace{5mm}\sqrt[3]{x+9}=\frac{3-\sqrt5}{2}[/dispmath]
E sad, ja cu samo za prvi. Ako obe strane stavimo na treci stepen izraz ce da se svede na
[dispmath]x+9=\frac{\left(3+\sqrt5\right)^3}{2^3}[/dispmath]
To je dalje
[dispmath]x+9=\frac{27+27\sqrt5+45+5\sqrt5}{8}[/dispmath][dispmath]8x+72=72+32\sqrt5[/dispmath][dispmath]8x=32\sqrt5[/dispmath][dispmath]x=4\sqrt5[/dispmath]
Isto tako i za drugo resenje. :D

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 15:33
od Gamma
Ok. Rastavio si [inlmath]\sqrt5^3[/inlmath] kao [inlmath]\sqrt5^2\sqrt5=5\sqrt5[/inlmath]. Ja ovo nisam ni pokusavao uraditi do kraja čim sam vidio da se diže na treći stepen [inlmath]\sqrt5[/inlmath]. Imaš zadataka sličnih kod kojih se poslije veoma teško dođe do rezultata. Dok kod ovoga nije tako. Mislim izračuna se smjena a nepoznata iz smjene veoma teško se izražava. Meni djeluje dosta jednostavniji onaj način kojim sam ja radio, nema nikakve smjene odmah izraziš [inlmath]x[/inlmath].

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 16:06
od desideri
Gamma je napisao:Jesam i uradio sam ga :)

Pa zašto onda ne napišeš taj svoj način rada?
Koristiće svima, stvar ukusa je koji način odabrati.
A najbolji način da se uradi zadatak je da se uradi tačno.

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 16:41
od Sinisa
Ako dignes sve na treci stepen opet ce ostati korijen, e sada trebas dici sve na kvadrat... najbolje da ovo uradi neko ko ima tablu ili hamer papir kod kuce jer ce trebati mnogo pisati :)

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 16:58
od Ilija
Gamma je napisao:Ok. Rastavio si [inlmath]\sqrt5^3[/inlmath] kao [inlmath]\sqrt5^2\sqrt5=5\sqrt5[/inlmath].

Inace, u opstem slucaju ovaj deo se lako racuna, jer je [inlmath]\left(\sqrt[n]a\right)^m[/inlmath] po definiciji [inlmath]\sqrt[n]{a^m}[/inlmath]. Ipak, ovde je ocigledno da je to [inlmath]5\sqrt5[/inlmath]

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 16:59
od Gamma
desideri je napisao:Pa zašto onda ne napišeš taj svoj način rada?

Čekam da ga neko zatraži :tongue: Ako nekoga interesuje zatražiće sigurno!
[dispmath]\left.\sqrt[3]{x+9}-\sqrt[3]{x-9}=3\quad\right/\;()^3[/dispmath][dispmath]\cancel{x}+9-3\sqrt[3]{(x+9)^2}\sqrt[3]{x-9}+3\sqrt[3]{x+9}\sqrt[3]{(x-9)^2}\cancel{-x}+9=27[/dispmath][dispmath]-3\sqrt[3]{x+9}\sqrt[3]{x-9}\left(\sqrt[3]{x+9}-\sqrt[3]{x-9}\right)=27-18[/dispmath][dispmath]-9\sqrt[3]{x+9}\sqrt[3]{x-9}=9[/dispmath][dispmath]\left.\sqrt[3]{x+9}\sqrt[3]{x-9}=-1\quad\right/\;()^3[/dispmath][dispmath](x+9)(x-9)=-1[/dispmath][dispmath]x^2\cancel{-9x}\cancel{+9x}-81=-1[/dispmath][dispmath]x^2=80[/dispmath][dispmath]x^2=16\cdot5[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{x=\pm4\sqrt5}[/dispmath]

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 17:01
od Gamma
Sinisa,nemoj molim te.Poštedi me svojih komentara.Počinješ me nervirati. Ponovo počinješ isto, pretrpavaš temu svojim nepotrebnim komentarima.Ovo je još jedan dokaz. Sve ovo skupljam :tongue:

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 17:07
od Ilija
Kada sam radio ovako, uopste nisam primetio da u trecem koraku drugi deo mogu da napisem da je [inlmath]3[/inlmath] iz pocetne. :D Ipak se ovako brze resava.

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 17:14
od Gamma
To je glavna fora :) Zato i kažem da mi se čini da je ovaj postupak jednostavniji od onoga prethodnoga. Jer nema nikakvih smjena.

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 18:44
od Daniel
Lajk za Gammino rešenje. :thumbs:
Mogu da potvrdim da taj metod funkcioniše i u opštem slučaju,
[dispmath]\sqrt[3]{ax+b}-\sqrt[3]{cx+d}=3[/dispmath]
s tim da, kada je [inlmath]a=c[/inlmath], kao što je slučaj u ovom zadatku, tada je postupak sasvim jednostavan, dok se za [inlmath]a\ne c[/inlmath] dobije kubna jednačina, ali tada bi se kubna jednačina svakako dobila i ako bi se išlo metodom smene...

(Slično i za [inlmath]\sqrt[3]{ax+b}{\color{red}+}\sqrt[3]{cx+d}=3[/inlmath], samo tada je potrebno da bude [inlmath]a=-c[/inlmath] da ne bismo dobili kubnu jednačinu...)

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 19:13
od desideri
Pridružujem se pohvalama za Gammino rešenje :thumbup: .

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 21:00
od Ilija
Da ne otvaram novu temu, jedno kratko pitanje. Da li se jednacina [inlmath]\sqrt[3]{x+4}+\sqrt x=4[/inlmath], moze resiti algebarski na neki laksi nacin? Sredjivanjem svedem jednacinu na kubnu [inlmath]x^3-25x^2+984x-3600=0[/inlmath].

Grafickim resavanjem dobije se resenje [inlmath]4[/inlmath] (koje je i vise nego ocigledno iz samog zadatka)?

PostPoslato: Subota, 04. April 2015, 22:33
od Gamma
Svaki zadatak u novu temu :D

PostPoslato: Nedelja, 05. April 2015, 00:31
od Daniel
@Gamma, *PUNISH*
Pravilnik je napisao:10. Novi zadatak postavljajte u posebnu temu.
Eventualno, u slučaju kada je taj zadatak sličan nekom već ranije objavljenom, pa bi zajedno s tim prethodnim zadatkom činio određenu celinu, možete ga postaviti u temu u kojoj se nalazi taj prethodni sličan zadatak.

@Ilija
Mnogo ti je komplikovana ta kubna koju si dobio. :) Da si radio metodom smene kao u onom zadatku (evo link još jednom) dobio bi
[dispmath]u^3-u^2+8u-20=0[/dispmath]
odatle [inlmath]u=2[/inlmath] i, vraćanjem smene, i [inlmath]x=4[/inlmath].
Kubna ti u svakom slučaju ne gine, ali ovako uprošćena kubna nije bauk – i u tom zadatku na koji sam linkovao dobija se kubna koja se sasvim lako rešava „napipavanjem“ celobrojnih rešenja. A o tom „napipavanju“ celobrojnih rešenja pisao sam, kako u samoj toj temi, tako i u sledeća dva posta,
viewtopic.php?f=3&t=397#p2687
viewtopic.php?f=2&t=958#p5934
pa možeš baciti pogled...

PostPoslato: Nedelja, 05. April 2015, 00:42
od desideri
Slažem se da bi trebalo nov zadatak postaviti u novu temu, ali ovo je slično prethodnom:
Ilija je napisao:Da ne otvaram novu temu, jedno kratko pitanje. Da li se jednacina [inlmath]\sqrt[3]{x+4}+\sqrt x=4[/inlmath], moze resiti algebarski na neki laksi nacin? Sredjivanjem svedem jednacinu na kubnu [inlmath]x^3-25x^2+984x-3600=0[/inlmath]

Ako se uvede smena [inlmath]x+4=t^3[/inlmath], dobije se kubna jednačina:
[dispmath]t^3-t^2+8t-20=0[/dispmath] koja ima isto "očigledno" rešenje [inlmath]t=2[/inlmath], dok dva ostala nisu u skupu realnih brojeva. Ovo algebarski jeste lakše, ali ne verujem da je to-to.

PostPoslato: Nedelja, 05. April 2015, 00:45
od Gamma
Zaboravio sam na taj izuzetak. Ja i ne vidim neku veliku sličnost ali eto neka ostane ovde.

PostPoslato: Nedelja, 05. April 2015, 01:47
od desideri
Evo i da se "nastavim". Mislim da su to ovako zamislili sastavljači zadatka, mada mi se cela priča oko kubne jednačine ne sviđa:
[dispmath]\sqrt[3]{x+4}+\sqrt x=4\\
x+4=t^3\quad\Rightarrow\quad t^3-t^2+8t-20=0\\
t^3-2t^2+t^2-2t+10t-20=0\\
t^2(t-2)+t(t-2)+10(t-2)=0\\
\left(t^2+t+10\right)(t-2)=0[/dispmath]
Eto ga [inlmath]t=2[/inlmath] i naravno [inlmath]x=4[/inlmath]. Ja bih ovo nazvao "nategnuto rešenje by desideri" :D