Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Jednačina s logaritmom u eksponentu

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Jednačina s logaritmom u eksponentu

Postod Anonimo » Utorak, 14. April 2015, 17:11

Pozdrav svima, interesuje me kako da resim ovaj zadatak:
[dispmath]x^{3-\log_{10}\frac{x}{a}}=900[/dispmath]
Inače, traži se zbir rešenja jednačine. :kojik:
"Life stands before me like an eternal spring with new and brilliant clothes." Carl Friedrich Gauss
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

Zahvalio se: 47 puta
Pohvaljen: 9 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Jednačina s logaritmom u eksponentu

Postod desideri » Utorak, 14. April 2015, 22:09

Pozdrav i tebi, dobrodošao na forum :)
Koristiš Latex odmah, što je jako pohvalno :thumbup:
Molim te da nam pre svega kažeš šta je ovo [inlmath]a[/inlmath] tj da li je parametar ili se radi o dve nepoznate, u šta sumnjam.
Postavi zadatak precizno, opiši svoje pokušaje i mi ćemo pomoći, kao što smo uvek radili.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Anonimo » Sreda, 15. April 2015, 09:44

Umesto [inlmath]a[/inlmath] treba da stoji [inlmath]3[/inlmath], slučajno sam napravio grešku kucajući. Hvala na dobrodošlici i što ste mi ukazali na grešku. Radio sam tako što sam prvo sredio deo izraza sa leve strane:
[dispmath]\frac{x^3}{\log_{10}\frac{x}{3}}=900[/dispmath][dispmath]\frac{x^3}{\log_{10}{x}-\log_{10}{3}}=900[/dispmath]
Posle ne znam šta da radim sa ovim. :D
"Life stands before me like an eternal spring with new and brilliant clothes." Carl Friedrich Gauss
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

Postod Anonimo » Sreda, 15. April 2015, 10:09

Sad vidim da ispod razlomačke crte treba da stoji:
[dispmath]x^{\log_{10}{x}-log_{10}{3}}[/dispmath]
Izostavio sam [inlmath]x[/inlmath] koje je trebalo da bude u osnovi a logaritmi su u eksponentu. Mada i dalje nemam ideju šta dalje. :unsure:
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Sreda, 15. April 2015, 10:26

Anonimo je napisao:Umesto [inlmath]a[/inlmath] treba da stoji [inlmath]3[/inlmath], slučajno sam napravio grešku kucajući.

Greška u kucanju se uvek može desiti, ali upravo zato treba i po nekoliko puta pročitati svoj post pre slanja na forum i korigovati eventualne greške. Zamolio bih te da ubuduće na to obratiš pažnju. Zadatak kako si ga prvobitno bio napisao, s parametrom [inlmath]a[/inlmath], bio je prilično nerešiv (tj. rešiv, ali se dobijalo pravo čudovište od izraza), a i sama jednačina nije bila definisana za svaku vrednost [inlmath]a[/inlmath]. Ova trojka umesto [inlmath]a[/inlmath] znatno menja stvari.

Uputstvo: Potrebno je da obe strane jednačine logaritmuješ za osnovu [inlmath]10[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod Anonimo » Sreda, 15. April 2015, 10:33

U redu, hvala puno. Sledeći put ću obratiti pažnju kako ne bi došlo do greške. :D
Korisnikov avatar
Anonimo  OFFLINE

Povratak na ALGEBRA