Eksponencijalna nejednačina

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 22:22
od andrijana_
Zadatak je sa prijemnog sa ETF-a 2006.
Skup svih vrednost [inlmath]x[/inlmath] za koje vazi nejednakost
[dispmath]\frac{20-8^{2\sqrt x+1}-64^{2\sqrt x}}{\left(2^x-1\right)\left(2^x-4\right)}>0[/dispmath]
je oblika (za neke realne brojeve [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] takve da je [inlmath]0<a<b<+\infty[/inlmath])?
Rešenje: [inlmath](a,b)[/inlmath]
Nije mi u potpunosti jasno šta se zahteva u zadatku. Ne uspevam ni da rešim ovu nejednačinu.
Pokušala sam da uvedem smenu i da sve svedem na [inlmath]2^\sqrt x[/inlmath], ali ne ide.
Ono što sam tako dobila je:
[dispmath]\frac{20-8t^6-t^2}{t^4-5t^2+4}>0[/dispmath]
Može pomoć da rešim ili neko pojašnjenje

Re: Eksponencijalna nejednačina

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 22:25
od Gamma
Rastavi nejednačinu na dva slučaja. Razlomak je veći od nule kada je i brojnik i nazivnik negativan ili pozitivan.

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 22:29
od andrijana_
Znam to, ali skoro sam pa sigurna da ovo nije tačno. A i ne znam šta cu sa ovim stepenima...

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 22:32
od Sinisa
stavi smjenu [inlmath]t=8^{2\sqrt x}[/inlmath] i u brojiocu ces dobiti kvadratnu jednacinu... sada vidi kada je brojilac pozitivan a kada negativan, to isto uradi i za imenilac i onda trazi presjek skupova kada su i brojilac i imenilac negativni ili oba pozitivni

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 22:34
od andrijana_
A kako cu zbog imenioca, posto mi je dole [inlmath]2[/inlmath]?

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 22:36
od Sinisa
uvedi smjenu za brojilac, nadji rjesenja, iskoristi formulu [inlmath](x-x_1)(x-x_2)[/inlmath] i tada vrati smjenu... nakon toga koristi tabelu da rjesis nejednacinu
ovako ti je mozda jednostavnije za shvatiti, da je ne moras rastavljati na dva slucaja... bitno je samo da sve bude u obliku proizvoda

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 22:43
od Gamma
Za nazivnik ne treba ti nikakva smjena. U njemu imaš proizvod dva činioca. Poslije je sve lako, mislim odrediti kada je pozitivan i kada je negativan.

Poslato:
Subota, 30. Maj 2015, 23:20
od andrijana_
@Siniša, probala sam kako si mi objasnio. Za brojilac dobijam dva rešenja to su [inlmath]-10[/inlmath] i [inlmath]2[/inlmath]. Prvo otpada. E sad, brojilac je pozitivan kada [inlmath]t\in(-10,2)[/inlmath] kada vratim smenu, kako da napisem interval, kada [inlmath]-10[/inlmath] otpada?

Poslato:
Nedelja, 31. Maj 2015, 08:47
od Sinisa
[inlmath]x[/inlmath] se nalazi pod korijenom, [inlmath]x\ge0\;\Rightarrow\;t\ge1[/inlmath], uradis presjek tog intervala [inlmath]t[/inlmath] sa ovim skupovima...
[dispmath]t\in[1,2)\\
t=8^{2\sqrt x}\\
1=8^{2\sqrt x}\\
x=0[/dispmath]
[dispmath]2=8^{2\sqrt x}\\
2\sqrt x=\frac{1}{3}\\
x=\frac{1}{36}[/dispmath]
[dispmath]x\in\left[0,\frac{1}{36}\right)[/dispmath]
sada ovo rastavi preko formule [inlmath]a(x-x_1)(x-x_2),\;a<0[/inlmath]

Poslato:
Ponedeljak, 01. Jun 2015, 02:04
od Daniel
Možeš razmišljati i ovako:
Nakon faktorisanja brojioca, treba da se dobije sledeći oblik nejednačine:
[dispmath]\frac{-\left(8^{2\sqrt x}+10\right)\left(8^{2\sqrt x}-2\right)}{\left(2^x-1\right)\left(2^x-4\right)}>0[/dispmath]
Faktor [inlmath]\left(8^{2\sqrt x}+10\right)[/inlmath] je uvek veći od nule, a pošto je [inlmath]x>0[/inlmath] (da bi nejednačina bila definisana), takođe je i faktor [inlmath]\left(2^x-1\right)[/inlmath] uvek veći od nule. Ti faktori, pošto su uvek pozitivni, nemaju uticaja na predznak izraza na levoj strani nejednačine, pa ih zato možemo i izostaviti, nakon čega se nejednačina svodi na
[dispmath]\frac{-\left(8^{2\sqrt x}-2\right)}{2^x-4}>0[/dispmath]
tj. na
[dispmath]\frac{8^{2\sqrt x}-2}{2^x-4}<0[/dispmath]
Rešenje ove nejednačine je [inlmath]x\in\left(\frac{1}{36},2\right)[/inlmath]. To rešenje je tipa [inlmath]x\in\left(a,b\right)[/inlmath], tj. [inlmath]x[/inlmath] pripada otvorenom intervalu, što je odgovor koji se tražio. Znači, rešenje nije tipa [inlmath]\left[a,b\right][/inlmath], [inlmath]\left(a,b\right][/inlmath], ili [inlmath]\left[a,b\right)[/inlmath], već tipa [inlmath]\left(a,b\right)[/inlmath]. U tome je poetna pitanja.