Jedna kvadratna jednacina s dve nepoznate

PostPoslato: Nedelja, 21. Jun 2015, 12:42
od kostur
Generalno ne volim kada ljudi dodju na neki forum kad im je potrebna pomoc. Na zalost ja sam tako otkrio vas forum, i ja cu biti jedan od tih ljudi za sada. Procitao sam pravila foruma, ne znam kakav je vas stav prema ovakvim korisnicima, ali sada bih stvarno cenio pomoc. Zadatak glasi ovako:
Ako za realne brojeve [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] vazi
[dispmath](2a-b-3)^2+(3a+b-7)^2=0[/dispmath]
onda je [inlmath]3a-7b=?[/inlmath]
Pretrazio sam gugl i vas (nadam se uskoro nas :) ) forum i nigde nisam nasao ovakav zadatak. Malo sam analizirao jednacinu i primetio da je
[dispmath]3a+b-7=(2a-b-3)+(a+2b-4)[/dispmath]
ali ne znam sta i kako raditi sa tim. Hvala vam unapred.
EDIT: sada sam primetio svoj naslov i mislim da nije bas adekvatan, ali stvarno ne znam kako bih ovo nazvao ili definisao.

Re: Jedna kvadratna jednacina s dve nepoznate

PostPoslato: Nedelja, 21. Jun 2015, 12:48
od Sinisa
Oba sabirka moraju biti jednaka nuli, jer rjesavamo to u polju realnih brojeva... s obzirom da su na kvadrat ne mogu biti negativni nakon kvadriranja

Napravi sistem dvije jednacine gdje su oba sabirka jednaka nuli i rijesi taj sistem :)
[dispmath]2a-b-3=0\\
3a+b-7=0[/dispmath]

PostPoslato: Nedelja, 21. Jun 2015, 12:50
od kostur
:facepalm: Izvinjavam se sto sam tupadzija. Hvala Sinisa

PostPoslato: Nedelja, 21. Jun 2015, 12:58
od Daniel
@kostur
Dobro došao na forum. :) Naslov ti je sasvim OK, ne bih ga dirao. Kao i ceo tvoj post. :thumbup: Nemoj se ustručavati da tražiš pomoć, forum i jeste osmišljen da pomogne. Naravno, uz poštovanje forumskih pravila, kojih se od prvog posta pridržavaš, što svakako treba ceniti.

Eto, na svoje pitanje si dobio odgovor u roku od šest minuta. :) Hvala Siniši.

PostPoslato: Nedelja, 21. Jun 2015, 13:10
od kostur
Hvala na dobrodoslici, forum je fantastican, resio mi je gomilu nedoumica. Vec vidim da cu biti pocesci na forumu :DD

Polinomi – zadatak

PostPoslato: Sreda, 08. Jun 2016, 14:03
od dzenan9999
* MOD EDIT * Spojene dve teme s istim zadatkom

Zadatak glasi : Ako za realne brojeve [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] važi [inlmath](2a-b-3)^2+(3a+b-7)^2=0[/inlmath] onda je [inlmath]3a-7b=?[/inlmath]
Ja sam radio zadatak i ako sam dobro kvadrirao dobije se :
[inlmath]4a^2+b^2+9-4a\cdot b-12a+6b+9a^2+b^2+49+6a\cdot b-42a-14b[/inlmath] tj. [inlmath]13a^2+2b^2-8b+2a\cdot b-54a+58[/inlmath] i sada nikako ne znam da izrazim [inlmath]3a-7b[/inlmath] Može li neko da proba da mi pomogne kako da riješim zadatak?

Re: Polinomi – zadatak

PostPoslato: Sreda, 08. Jun 2016, 14:14
od Ilija
Pa moja neka logika je sledeca. Obe ove zagrade, posto su kvadrati, mogu biti ili nula ili pozitivne. A posto je njihov zbir nula, sledi da ce i svaka od zagrada morati da bude nula, da bi to bilo ispunjeno. Dakle, imaces sistem od dve jednacine sa dve nepoznate, iz kojih dobijes da je [inlmath]a=2[/inlmath] i [inlmath]b=1[/inlmath], odnosno da je [inlmath]3a-7b=-1[/inlmath].

Re: Polinomi – zadatak

PostPoslato: Sreda, 08. Jun 2016, 14:18
od Daniel