Logaritamska/e jednacine

PostPoslato: Sreda, 24. Jun 2015, 14:21
od hachiman
Pronadji [inlmath]x[/inlmath], ako je:
[dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_3\left(x\right)=\log_5\left(1-x\right)[/dispmath]
Kontam mozda treba zasebno rijesavati:
[dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_3\left(x\right)[/dispmath][dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_5\left(1-x\right)[/dispmath]
Ali i opet ne vidim kako doci do rijesenja.

Re: Logaritamska/e jednacine

PostPoslato: Sreda, 24. Jun 2015, 14:56
od Gamma
Samo da dodam ETF Banjaluka [inlmath]27.08.2008.[/inlmath] peti zadatak.
Koliko se sjećam dobije se da jednačina nema rješenja. Kreni sa svođenjem na istu bazu, ja sam korisito dekadnu.

PostPoslato: Sreda, 24. Jun 2015, 21:49
od matija
ja sam tu izrazio oba [inlmath]\log_{15}\frac{2}{9}=\log_3(x)=\log_5(1−x)[/inlmath] ali ne vidim kako bi dobio resenje jer jedno [inlmath]x=10^{\Large\frac{\log\frac{2}{9}\cdot\log3}{\log5+1}}[/inlmath] a drugo [inlmath]x=1−10^{\Large\frac{\log\frac{2}{9}}{1+\log3}}[/inlmath] ali ne vidim kako bih to izracunao

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2015, 10:42
od matija
Izvinjavam se sto opet pisem ali bih voleo ako neko moze detaljnije da mi objasni sta da radim posle resavanja sistema jer ja brojcane prednosti ne mogu da dobijem a moj postupak je isao ovako
[dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_3\left(x\right)[/dispmath][dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_3\left[\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{5}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}\right]=\log_3\left(x\right)[/dispmath]
posto sam izjednacio ona sam sklonio [inlmath]\log_3[/inlmath] i dobio da mi je
[dispmath]x=\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{5}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}[/dispmath]
sada u drugom slucaju kada je [inlmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_5\left(1-x\right)[/inlmath]
[dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_5\left[\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{3}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}\right]=\log_5\left(1-x\right)[/dispmath][dispmath]\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{3}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}=(1-x)[/dispmath]
odavde izrazim [inlmath]x[/inlmath] i dobijem
[dispmath]x=1-\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{3}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}[/dispmath]
i poslednji slucaj kada je
[dispmath]\log_3\left(x\right)=\log_5\left(1-x\right)[/dispmath]
ja sam hteo da gledam ovo kao [inlmath]x_1=\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{5}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}[/inlmath]
dok ce ova da bude [inlmath]x_2=1-\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{3}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}[/inlmath] pa da uporedim vrednosti i ako je [inlmath]x_1=x_2[/inlmath] i da mi se posle toga zadovolji [inlmath]\log_3\left(x\right)=\log_5\left(1-x\right)[/inlmath] onda je tacna ali moj problem je sto ne mogu da dobijem numericke vrednosti za [inlmath]x_1,x_2[/inlmath] onda ni ne znam kako bih zavrsio zadatak.

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2015, 13:47
od hachiman
[inlmath]X_1[/inlmath] i [inlmath]X_2[/inlmath] su razlicite vrijednosti, sto znaci da dati sistem nema rijesenja.

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2015, 14:01
od desideri
Potvrđujem da rešenja nema.
Ovo zaista nije u redu, postave zadatak bez rešenja i očekuju od ljudi da ga reše. :evil:

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2015, 14:17
od Daniel
U redu je postaviti zadatak koji nema rešenja, ali nije u redu postaviti zadatak za koji nije moguće drugačije osim numerički (bar je ne vidim načina) dokazati da rešenja nema (tj. kako analitičkim putem dokazati da je [inlmath]x_1\ne x_2[/inlmath] – pretpostavljam da upotreba kalkulatora ili logaritamskih tablica nije dozvoljena).

@matija, ako može pojašnjenje u vezi s ovim,
matija je napisao:[dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_3\left[\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{5}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}\right][/dispmath]

ova jednakost jeste tačna, proverio sam, ali možeš li objasniti kako si do nje došao?

Drugo,
matija je napisao:i dobio da mi je
[dispmath]x=\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{5}\right)^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}[/dispmath]

zar ne bi bilo jednostavnije da smo iz [inlmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_3\left(x\right)[/inlmath] lepo napisali da je [inlmath]x=3^{\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}[/inlmath]?

I još ovo,
matija je napisao:ja sam tu izrazio oba [inlmath]\log_{15}\frac{2}{9}=\log_3(x)=\log_5(1−x)[/inlmath] ali ne vidim kako bi dobio resenje jer jedno [inlmath]x=10^{\Large\frac{\log\frac{2}{9}\cdot\log3}{\log5+1}}[/inlmath] a drugo [inlmath]x=1−10^{\Large\frac{\log\frac{2}{9}}{1+\log3}}[/inlmath] ali ne vidim kako bih to izracunao

Ova rešenja nisu tačna. Svođenjem na bazu [inlmath]10[/inlmath] dobilo bi se [inlmath]x=10^{\Large\frac{\log\frac{2}{9}\cdot\log3}{\color{red}\log15}}[/inlmath] i [inlmath]1-10^{\Large\frac{\log\frac{2}{9}\cdot{\color{red}\log5}}{\color{red}\log15}}[/inlmath].

PostPoslato: Četvrtak, 25. Jun 2015, 16:40
od matija
@Daniel , posto nisam video gresku kad sam svodio na bazu [inlmath]10[/inlmath] , ucinilo mi se da mogu da dobijem bolji rezultat ako iskoristim [inlmath]\log_b\left(y\right)=x[/inlmath] onda je [inlmath]\log_{cb}\left(yc^x\right)=x[/inlmath] , jer sam hteo nekako da dokazem da resenje ne postoji pa sam mislio da cu moci bolje da poredim [inlmath]x_1[/inlmath] i [inlmath]x_2[/inlmath] ako napisem vrednosti u tom obliku.

PostPoslato: Subota, 27. Jun 2015, 07:03
od Daniel
Znači, zapravo ta transformacija ide ovako,
[dispmath]\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)=\log_33^{\large\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}=\log_3\left(15\cdot\frac{1}{5}\right)^{\large\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}=\\
=\log_3\left[15^{\large\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}\left(\frac{1}{5}\right)^{\large\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}\right]=\log_3\left[\left(\frac{2}{9}\right)\left(\frac{1}{5}\right)^{\large\log_{15}\left(\frac{2}{9}\right)}\right][/dispmath]
Da, definitivno previše posla, a ništa se posebno time ne dobija...