Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Sređivanje imenioca kod razlomka

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Sređivanje imenioca kod razlomka

Postod Uroš » Četvrtak, 07. Januar 2016, 22:53

Pozdrav svima.

Naišao sam na zadatak koji sam video mnogo puta:

Dokazati da za svaki prirodan broj [inlmath]n[/inlmath] važi
[dispmath]\frac{1}{1\cdot3}+\frac{1}{3\cdot5}+\cdots+\frac{1}{(2n-1)\cdot(2n+1)}=\frac{n}{2n+1}[/dispmath]
Svakako da ovaj zadatak može da se reši putem matematičke indukcije. Ipak, interesuje me da li može i kako može da se rastavi proizvod u imeniocu ovih razlomaka. Mislim da bi nakon rastavljanja proizvoda u razliku svi članovi sa leve strane jednakosti, sem prvog i poslednjeg, trebalo da se ponište. Zatim se preostala dva člana svedu na isti razlomak i zadatak se tako reši u dva koraka. Varam li se?
Uroš  OFFLINE

Zahvalio se: 39 puta
Pohvaljen: 13 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Sređivanje imenioca kod razlomka

Postod Daniel » Četvrtak, 07. Januar 2016, 23:22

Može da se reši bez indukcije, ali ne rastavljanjem imenilaca, već rastavljanjem brojilaca.
Pomnoži obe strane sa [inlmath]2[/inlmath]. Na levoj strani ćeš na taj način dobiti dvojke u brojiocima svih sabiraka. Sada dvojku u svakom od sabiraka napši kao razliku činilaca u imeniocu tog sabirka: kod prvog sabirka dvojku u brojiocu napiši kao [inlmath]3-1[/inlmath], kod drugog kao [inlmath]5-3[/inlmath]... kod poslednjeg kao [inlmath]\left(2n+1\right)-\left(2n-1\right)[/inlmath]. I onda će već biti očigledno šta se tu skraćuje. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

• +1

Re: Sređivanje imenioca kod razlomka

Postod bobanex » Četvrtak, 07. Januar 2016, 23:25

Kreni od ovoga
[dispmath]\frac{1}{2}\left(\frac{3-1}{1\cdot3}+\frac{5-3}{3\cdot5}+\frac{7-5}{5\cdot7}+\cdots+\frac{2n+1-\left(2n-1\right)}{\left(2n-1\right)\left(2n+1\right)}\right)[/dispmath]
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Povratak na ALGEBRA