Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ ALGEBRA

Prirodni logaritam (sabiranje pod korenom)

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Prirodni logaritam (sabiranje pod korenom)

Postod Batonja » Sreda, 11. Maj 2016, 15:46

Pozdrav imam malu nejasnocu sto se tice funkcije [inlmath]\ln[/inlmath] tj prirodni logaritam.Radio sam zadatak u kom sam trazio duzinu tangente,subtangente na kraju za duzinu tangente dobijam sledeci izraz
[dispmath]\sqrt{\left(5\ln\frac{5}{2}\right)^2+\left(-\ln\frac{5}{2}\right)^2}[/dispmath]
Mislim da je ovo tacno resenje,zbirka daje [inlmath]\sqrt6\cdot\left(\ln5-\ln2\right)[/inlmath]
znam da se prirodni logaritam od razlomka [inlmath]\ln\frac{5}{2}[/inlmath] moze pisati kao [inlmath]\ln5-\ln2[/inlmath] ali mi nije jasno kako se ovako saberu brojevi koji mnoze [inlmath]\ln[/inlmath] da se ispred izvuce [inlmath]\sqrt6[/inlmath]
Kad kvadriram recimo [inlmath]5\cdot\ln\frac{5}{2}[/inlmath] zar ne bi trebalo da dobijem [inlmath]25\cdot\left(\ln\left(\frac{5}{2}\right)^2\right)[/inlmath] kad se kvadrira logaritam eksponent se dize na kvadrat ne? Hvala na vremenu :D.
Batonja  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Prirodni logaritam (sabiranje pod korenom)

Postod Ilija » Sreda, 11. Maj 2016, 16:13

Obrati paznju na sledece:
[dispmath]\left(\ln\frac{5}{2}\right)^2=\ln^2\frac{5}{2}\\
\left(\ln\frac{5}{2}\right)^2\ne\ln\left(\frac{5}{2}\right)^2[/dispmath]
Dakle ti stepenujes logaritam, a ne numerus.

Tako da ces dobiti:
[dispmath]\sqrt{\left(5\ln\frac{5}{2}\right)^2+\left(-\ln\frac{5}{2}\right)^2}=\sqrt{25\ln^2\frac{5}{2}+\ln^2\frac{5}{2}}=\sqrt{26\ln^2\frac{5}{2}}=\sqrt{26}\ln\frac{5}{2}=\sqrt{26}(\ln5-\ln2)[/dispmath]
Sad, kako se tu naslo [inlmath]\sqrt{6}[/inlmath], ne znam. Ako je ovo gore tvoje dobro. :)
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Povratak na ALGEBRA