Korenovanje brojeva
Pozdrav krenuo sam da idem na pripreme za prijemni na FTN-u i danas je profesorka u jednom zadatku rekla da je [inlmath]\sqrt4=2[/inlmath] e sad ja sam mislio da je [inlmath]\sqrt4=\pm2[/inlmath] pogledao sam na matemaniji malo da nadjem nesto da potkrepi to tvrdjenje i naisao sam na deo citata od "Ubavic"-a gde je napisano:
Moje pitanje je da li moze neko da mi objasni zasto uzimamo samo [inlmath]+a[/inlmath] a odbacujemo [inlmath]-a[/inlmath]. Dosta trivijalno ali ce me kostati nekog zadatka ako stavim [inlmath]\pm a[/inlmath] umesto samo [inlmath]+a[/inlmath]. Zahvaljujem na utrosenom vremenu
.
ubavic je napisao:Zaključujemo da su za pozitivne baze svi stepeni pozitivni, dok su za negativne baze samo parni stepeni pozitivni.
Treba napomenuti da, iako važi da je [inlmath](-a)^{2m}=a^{2m}[/inlmath], za korenovanje se, kada je [inlmath]n[/inlmath] parno, uvek uzima pozitivna vrednost: [inlmath]\sqrt[n]{a^n}=\left|a\right|[/inlmath]
Moje pitanje je da li moze neko da mi objasni zasto uzimamo samo [inlmath]+a[/inlmath] a odbacujemo [inlmath]-a[/inlmath]. Dosta trivijalno ali ce me kostati nekog zadatka ako stavim [inlmath]\pm a[/inlmath] umesto samo [inlmath]+a[/inlmath]. Zahvaljujem na utrosenom vremenu