Interval za eksponencijalnu jednacinu

PostPoslato: Četvrtak, 16. Jun 2016, 19:01
od DarkoPatic
Interesuje me kako se trazi interval za ovakvu eksponencijalnu jednacinu? Ja sam dobio resenje i uradim sve ali nikako da provalim na koji nacin se dobija interval?
Jednacina je:
[dispmath]\left(\frac{1}{3}\right)^{3x+1}=\left(\sqrt3\right)^{1-x}[/dispmath]
Resenje je interval od
[dispmath]\left(-2,\frac{1}{2}\right)[/dispmath]
Jasno mi je da imam dva uslova koji su veci od nule ali nikako da dobijem taj interval.

Re: Interval za eksponencijalnu jednacinu

PostPoslato: Četvrtak, 16. Jun 2016, 19:26
od Herien Wolf
Kao što sam već rekao u prethodnoj temi jednačine nemaju interval, eventualno se može govoriti o skupu rešenja.
Što se ovog zadatka tiče traži se [inlmath]x[/inlmath] i nakon toga treba proveriti da li dobijena vrednost [inlmath]x[/inlmath] pripada jednom od ponuđenih intervala.
[dispmath]\left(\frac{1}{3}\right)^{3x+1}=\sqrt3^{1-x}\\
3^{-\left(3x+1\right)}=3^{\frac{1-x}{2}}\\
\Rightarrow\;-3x-1=\frac{1-x}{2}\\
-6x-2=1-x\\
-5x=3\\
x=-\frac{3}{5}\\
-2<-\frac{3}{5}<\frac{1}{2}[/dispmath]
Pretpostavljam da je ponuđeno još mogućih intervala, za koje bismo ispitali da li je [inlmath]x[/inlmath] sadržano unutar njih.

PostPoslato: Četvrtak, 16. Jun 2016, 19:37
od DarkoPatic
Aha, shvatio sam. Dobio sam i ja isto resenje za [inlmath]x[/inlmath]. Znaci, koliko sam shvatio,oni ce na prijemnom ponuditi interval kome odgovara resenje? Problem je u tome sto oni u zbirci kao resenje daju samo taj jedan interval a ja ne mogu da dobijem bas interval koji su oni dali. Ja sam mislio da se taj interval dobija iz ta dva uslova koje imam.

PostPoslato: Četvrtak, 16. Jun 2016, 21:57
od Onomatopeja
Bilo bi dobro da napises tacan tekst zadatka kako bismo mogli tacno da rastumacimo sta se trazi.

Na prijemnom ce tekst zadatka biti precizno naveden i znaces sta se od tebe trazi.

PostPoslato: Petak, 17. Jun 2016, 06:45
od DarkoPatic
Postavicu danas