Apsolutne vrijednosti s parametrom

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 14:17
od vasto
Za koje realne brojeve [inlmath]a[/inlmath] jednacina [inlmath]\big||x +1|−4\big|=5−a^2[/inlmath] ima tačno četiri rješenja?

Re: Apsolutne vrijednosti s parametrom

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 14:35
od blake
Samo je [inlmath]a[/inlmath] na kvadrat?
Aj idem probat rješit x|:

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 14:37
od vasto
da samo [inlmath]a[/inlmath] na kvadrat

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 14:51
od vasto
evo rijesio sam ,,,,,, aaaaaaaaa bio sam ga sjebo u intervalu od [inlmath]-1[/inlmath] do [inlmath]3[/inlmath] hahahahaahah

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 15:03
od blake
Kakooo ?!

Ja prvo postavim ovo unutar prve zagrade ka dva moguća predznaka tj. [inlmath]+[/inlmath] i [inlmath]-[/inlmath]
Onda napišem dva slučaja
[inlmath]|-x-1-4|\\
|x+1-4|[/inlmath]

I tražim onda nultočke, gledam di su pozitivne di ne, i dobijem 3 slučaja za ova 2 slučaja tj. 6 [inlmath]f(x)[/inlmath]-ova.
Ugl. fula sam nešto.
Ajde riješi :mrgreen:

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 15:13
od vasto
ma nisam se naucio jos pisat po ovom forumu ali ovako krenes , prvo nultocku nadjes od [inlmath]x+1[/inlmath] i dobijes [inlmath]x=-1[/inlmath], onda imas dva intervala od minus beskonacno do minus jedan i drugi od minus jedan do plus beskonacno
e sad idemo u ovaj prvi , tu je [inlmath]x+1[/inlmath] pozitivno i onda kad to sredis dobije se [inlmath]|-x-5|=5-a\cdot2[/inlmath] i onda opet ovo [inlmath]-x-5[/inlmath] izjednacis s nulom i onda dobijes dva podintervala , tj. prvi od minus beskonacno do minus [inlmath]5[/inlmath] i drugi od minus [inlmath]5[/inlmath] do minus [inlmath]1[/inlmath] , si skuzio ili se moram naucit pisat po forumu :D

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 15:18
od Milovan
Skiciraj grafik funkcije [inlmath]f(x)=\big||x+1|−4\big|[/inlmath].
Sa desne strane imaš konstantnu funkciju, čiji je grafik prava paralelna sa [inlmath]x[/inlmath]-osom...
Pa onda transliraš tu pravu u pravcu [inlmath]y[/inlmath]-ose, i tako nađeš za koje vrednosti [inlmath]a[/inlmath] ta prava seče grafik funkcije [inlmath]f(x)=\big||x+1|−4\big|[/inlmath] u 4 tačke...

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 15:23
od vasto
da da 4 intervala , samo sto ja nez te grafove :D

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 15:28
od Daniel
Imali smo ovde vrlo sličan zadatak.

A evo kako treba da izgleda grafik:

funkcija.png
funkcija.png (2.61 KiB) Pogledano 2059 puta

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 15:32
od blake
Pa ja sam dobro ovo nacrta, samo nisam ovo podeblja nego sam produžia jer mi nije baš jasno dokle treba podebljat i na kojem dijelu ima točno 4 rješenja

PostPoslato: Sreda, 29. Maj 2013, 15:45
od Daniel
Podebljavaš na onom intervalu koji si razmatrao. Znači, kao što Vasto reče, imaš prvo interval [inlmath]\left(-\infty,-5\right)[/inlmath], e u tom intervalu dobiješ da je funkcija jednaka [inlmath]-x-5[/inlmath], znači, podebljaš deo funkcije [inlmath]-x-5[/inlmath] od [inlmath]-\infty[/inlmath] do [inlmath]-5[/inlmath]. Zatim u intervalu [inlmath]\left(-5,-1\right)[/inlmath] dobiješ da je vrednost funkcije [inlmath]x+5[/inlmath], pa uzmeš i podebljaš funkciju [inlmath]x+5[/inlmath] u intervalu od [inlmath]-5[/inlmath] do [inlmath]-1[/inlmath]... Itd...

A na kojem delu ima četiri rešenja – upravo kako Milovan reče, desni deo jednačine predstavlja konstantu, znači, na grafiku je to horizontalna prava. „Šetamo“ je gore-dole, dok ne vidimo kada će s ovom funkcijom imati četiri presečne tačke (tada jednačina ima četiri rešenja). Vidimo da će četiri presečne tačke imati onda kada desna strana jednačine ima vrednosti između [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]4[/inlmath]...

PostPoslato: Petak, 04. Jul 2014, 20:09
od SandraM
Da li mi neko moze pomoci oko ovog zadatka: jednacina |x ̂ 2+x|=a ima cetiri razlicita realna resenja ako i samo ako a pripada kom intervalu.....resenje je (0, 0,25)
Unapred hvala.

PostPoslato: Petak, 04. Jul 2014, 20:23
od Daniel
Ovako napisana, jednačina ni za jednu vrednost parametra [inlmath]a[/inlmath] ne može imati četiri rešenja, već maksimalno dva rešenja. Ali sam prilično siguran da jednačina, kad je ispravno napisana, glasi drugačije (ali kako zaista glasi, to ne znam).

Imali smo već na forumu, pa i u ovoj temi, zadatke koji se vrlo slično rade, pregledaj ih, pa po tom principu pokušaj da uradiš i ovaj. Ako negde zapne, pomoći ćemo, samo onda nam moraš tačno napisati dokle si stigla i gde je tačno došlo do problema.

Molim te da se upoznaš s pravilnikom ovog foruma, a posebno s tačkom 6, tačkom 11. i tačkom 13.

PostPoslato: Petak, 04. Jul 2014, 21:01
od SandraM
nije ni bilo jasno ovo sa crtanjem grafika, ali shvatila sam.. mogu li nekako da postavim sliku resenog zadatka da se samo proveri?

PostPoslato: Petak, 04. Jul 2014, 21:10
od Daniel
Može, postavi.

PostPoslato: Petak, 04. Jul 2014, 21:13
od SandraM
Evo

PostPoslato: Petak, 04. Jul 2014, 21:38
od Daniel
Pa da, jednačina ipak nije [inlmath]\left|x-2+x\right|=a[/inlmath], već [inlmath]\left|x^2+x\right|=a[/inlmath]...

Sve je OK, s tim što si mogla odmah, bez korišćenja izvoda, da primeniš formulu za [inlmath]y[/inlmath]-koordinatu temena kvadratne funkcije, koja glasi [inlmath]y_T=\frac{4ac-b^2}{4a}[/inlmath].
Primenjena na kvadratnu funkciju [inlmath]y=-x^2-x[/inlmath], čije teme tražimo, to će biti
[dispmath]y_T=\frac{4\cdot\left(-1\right)\cdot0-\left(-1\right)^2}{4\cdot\left(-1\right)}=\frac{1}{4}[/dispmath]

PostPoslato: Petak, 04. Jul 2014, 21:54
od SandraM
jesam napisala x na kvadrat, samo malo drugacije, hvala vam