Nejednačina s parametrom – skup svih m

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 15:09
od Tinker
Tekst zadatka glasi: Skup svih [inlmath]m\in\mathbb{R}[/inlmath] takvih da je
[dispmath]16(m-1)^2x^2+16\left(m^2-1\right)x+m^2>0[/dispmath] za svako [inlmath]x\in\mathbb{R}[/inlmath], sadržan je u skupu:
Rešenje ovog zadatka je interval [inlmath][-3,0]\cup\left(\frac{1}{2},\frac{3}{2}\right)[/inlmath]. Da bi svako [inlmath]x\in\mathbb{R}[/inlmath] bilo ispunjeno, [inlmath]a>0[/inlmath] i [inlmath]D\ge0[/inlmath], ispravite me ako grešim, ali ja mislim da uslovi treba tako da glase. Nakon što sam izračunao [inlmath]a>0[/inlmath] kao rešenje dobijam da je [inlmath]m>1[/inlmath].
Problem mi se javlja sada kod računanja [inlmath]D\ge0[/inlmath], pošto kao rešenje dobijam [inlmath]192m^4+128m^3-576m^2+256\ge0[/inlmath]. Zatim sam celu jednačinu podelio sa [inlmath]64[/inlmath], i dobio [inlmath]3m^4+2m^3-9m^2+4\ge0[/inlmath]. Šta dalje odavde, i kako da za rešenje dobijem skup koji sam naveo na početku zadatka?

Re: Nejednačina s parametrom – skup svih m

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 15:32
od miletrans
Pozdrav Tinker i dobro nam došao na Matemaniju. :)

Svaka čast na postavljenom pitanju, nije baš čest slučaj da novi korisnik u prvom postu koristi LaTex, a pri tom si još i izložio svoju ideju. :thumbup:
Što se tiče zadatka, pogrešio si kod postavljanja uslova. Tačno je da koeficijent uz [inlmath]x^2[/inlmath] treba da bude pozitivan, ali diskriminanta kod ovog zadatka treba da bude manja od nule. U tom slučaju neće postojati realan broj kod kog bi ceo izraz bio jednak nuli, a pošto je koeficijent uz [inlmath]x^2[/inlmath] pozitivan i ceo izraz će biti pozitivan za svako realno [inlmath]x[/inlmath].

Uz tvoje uslove, izraz bi imao jednu dvostruku (za [inlmath]D=0[/inlmath]) ili dve realne nule (za [inlmath]D\gt0[/inlmath]).

Druga stvar, pogrešio si kod određivanja uslova za [inlmath]16(m-1)^2\gt0[/inlmath]. Ovo možeš da vidiš ako uvrstiš npr. [inlmath]m=-3[/inlmath]. Dobićeš pozitivnu vrednost uz [inlmath]x^2[/inlmath], zar ne?

Pokušaj sad da se ispetljaš, pa ako bude problema, reci.

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 16:25
od Tinker
Hvala puno. Nije toliko teško zapravo, samo sam pratio uputstva koja već postoje na forumu za korišćenje Latexa :D.
Elem, vratimo se na zadatak. Slažem se sa time da diskriminanta mora biti manja od nule, prevideo sam to. Ali rešenjem slučaja [inlmath]a>0[/inlmath] ja dobijam rešenje da je [inlmath]m>1[/inlmath], što kao što si naglasio nije tačno u celosti, jer [inlmath]m[/inlmath] može biti i negativan broj. Što znači da je uslov zadatka da je [inlmath]m\ne1[/inlmath]? Isto tako dobijam da je rešenje diskriminante za [inlmath]m[/inlmath] interval [inlmath]\left(-\frac{5}{2},1\right)[/inlmath]. Ne znam gde grešim, odradio sam zadatak barem nekih 7-8 puta i uvek imam istu grešku, bio bih zahvalan na pomoći ili barem još nekoj smernici. :D

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 17:00
od miletrans
Idemo zajedno polako:
[dispmath]16(m-1)^2\gt0[/dispmath][dispmath](m-1)^2\gt0[/dispmath] Sada malo da razmislimo... Kada je kvadrat nekog broja nenegativan? Uvek. A kada je pozitivan? Samo ako nije jednak [inlmath]0[/inlmath]. Dakle, iz ovoga možemo da zaključimo da je uslov [inlmath]m\ne1[/inlmath]. Što se tiče rešenja zadatka, da li ovo rešenje koje si naveo piše u zbirci iz koje radiš? Ako bismo uvrstili [inlmath]m=0[/inlmath] u polaznu nejednačinu dobili bismo izraz koji nije pozitivan za svako realno [inlmath]x[/inlmath].

Voleo bih da još neko ovo pogleda...

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 19:16
od Tinker
Da, to je rešenje koje stoji kao tačno u zbirci. Radio sam gomilu sličnih zadataka kao što je ovaj, i nikada nisam imao problema ove vrste, tako da sumnjam na to da je ili rešenje pogrešno, ili da konstantno pravim neku grešku koju ne primećujem.

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 20:45
od miletrans
Ono što mene buni kod zadatog rešenja je ako bismo uzeli [inlmath]m=0[/inlmath], nejednačina bi bila:
[dispmath]16(-1)^2x^2+16(-1)x+0\gt0[/dispmath][dispmath]16x^2-16x\gt0[/dispmath] A definitivno postoji realno [inlmath]x[/inlmath] za koje ova nejednakost nije tačna. Pošto kažeš da si dosta sličnih zadataka uradio tačno, usudio bih se da pretpostavim da je greška u zbirci, bilo u postavci zadatka bilo u rešenju.

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 21:49
od Daniel
miletrans je napisao:Svaka čast na postavljenom pitanju, nije baš čest slučaj da novi korisnik u prvom postu koristi LaTex, a pri tom si još i izložio svoju ideju. :thumbup:

Pridružujem se pohvalama. :thumbup: Dobrodošlica i od mene.

U redu je rešenje koje je ponuđeno. Al' haj'mo redom. Prvo, izraz na levoj strani uopšte i ne mora biti kvadratna funkcija da bi nejednakost bila zadovoljena za svako [inlmath]x[/inlmath]. U slučaju linearne funkcije, naravno, ne možemo ostvariti pozitivnost za svako [inlmath]x[/inlmath], ali ako bi na levoj strani bila konstanta, i to pozitivna, onda bi nejednakost bila uvek zadovoljena. A leva strana će biti pozitivna konstanta onda kada je [inlmath]m=1[/inlmath]. Dakle, [inlmath]m=1[/inlmath] je jedno rešenje.

Za preostale vrednosti parametra [inlmath]m[/inlmath], koeficijent uz kvadratni član će uvek biti pozitivan.

Dalje, nikako ne preporučujem razvijanje diskriminatne na ovaj način,
Tinker je napisao:[inlmath]192m^4+128m^3-576m^2+256\ge0[/inlmath]

ništa lakše nego se pogubiti među ovim ogromnim brojevima. Umesto od toga, krenemo od nejednačine [inlmath]D<0[/inlmath], tj.
[dispmath]16^2\left(m^2-1\right)^2-4\cdot16m^2(m-1)^2<0[/dispmath] (dakle, ništa ne množimo). Podelimo obe strane sa [inlmath]4\cdot16[/inlmath], faktor [inlmath]\left(m^2-1\right)^2[/inlmath] razložimo kao razliku kvadrata, dobijemo
[dispmath]4(m-1)^2(m+1)^2-m^2(m-1)^2<0[/dispmath] Budući da smo slučaj [inlmath]m=1[/inlmath] već razmotrili, tj. ovo sad radimo za slučaj [inlmath]m\ne1[/inlmath], faktor [inlmath](m-1)[/inlmath] će biti različit od nule, a [inlmath](m-1)^2[/inlmath] će biti strogo pozitivan, pa možemo obe strane podeliti tim faktorom, ne menjajući smer znaka nejednakosti:
[dispmath]4(m+1)^2-m^2<0[/dispmath] Složićeš se da je ovo sad mnogo lakše za rešavanje. :) Naravno, odavde se dobije kvadratna nejednačina [inlmath]3m^2+8m+4<0[/inlmath], čije rešenje je interval [inlmath]\left(-2,-\frac{2}{3}\right)[/inlmath].

Dakle, konačno rešenje glasi [inlmath]\left(-2,-\frac{2}{3}\right)\cup\{1\}[/inlmath], a to jeste podskup ponuđenjog skupa [inlmath][-3,0]\cup\left(\frac{1}{2},\frac{3}{2}\right)[/inlmath], tako da je to tačan odgovor.
Sve i da smo prevideli rešenje [inlmath]m=1[/inlmath] (a to jeste ozbiljna zamka u ovom zadatku), opet bi ponuđeni odgovor [inlmath][-3,0]\cup\left(\frac{1}{2},\frac{3}{2}\right)[/inlmath] bio tačan, jer i sâm skup [inlmath]\left(-2,-\frac{2}{3}\right)[/inlmath] jeste sadržan u skupu [inlmath][-3,0]\cup\left(\frac{1}{2},\frac{3}{2}\right)[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 04. Decembar 2017, 22:24
od Tinker
Da, u pravu si, ja sam takođe prevideo činjenicu da u tekstu zadatka piše sadržan, a ne tačan interval rešenja. Hvala puno na pomoći! :D