Nejednačina
Da li bi mi mogli da riješite nejednačinu koja glasi [dispmath]\sqrt{2x^2-5x+2} > x-2[/dispmath]
I kako mislite u nove teme ??
I kako mislite u nove teme ??
Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da sami dobijete pomoć kada vam zatreba
https://forum.matemanija.com/
indira-aa je napisao:I kako mislite u nove teme ??
blake je napisao:je li rješenje ispadne [inlmath]x\in\left<-\infty,-1\right]\cup\left[2,+\infty\right>[/inlmath] ?
indira-aa je napisao:Aha hvala vam, jedva čekam izradu zadatka, uradila sam i ja ali nisam sigurna, imam kišu nekakvih rješenja hahaha
PocetnikSRB je napisao:Ostalo je O.K. (valjda)
indira-aa je napisao:Hvala vam puno ne treba se patiti pisati to, samo tako sliku i et, paa sad da se pročitati hahahah..aa hvala još jednom, predobri ste svi.. aa ja sam tako dobila samo sam zaboravila kod [inlmath]x-2<0[/inlmath] pa odmah drukcije haha..aa možete li mi reci ovo zadnje rjesenje sto pise to je krajnje rjesenje nejednacine jel tako?? [inlmath]\left(-\infty,\frac{1}{2}\right]\cup\left(2,+\infty\right)[/inlmath]??
Ii mozete li mi pojasniti kad se stavljaju uglate zagrade a kad male, to mi je uvijek problem, oduzima mi bodove bezveze zbog toga, da je bar sta drugo nebi zalila hahaha
PocetnikSRB je napisao:Kada imas znak VECE-JEDNAKO i MANJE-JEDNAKO stavljas uglastu zagradu, a kad imas samo znak VECE ili MANJE stavljas obicnu
Ta uglasta zagrada znaci da u neki skup brojeva ukljucujes i taj broj ispred (ili iza) koga stoji uglasta zagrada.
Tako je, na primer u tvom zadatku u resenju kod [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath]. To znaci da je i [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath] ukljucena u rezultat.
Kada stoji obicna zagrada, u skup ukljucujes sve sto je do tog broja, ali NE i taj broj.
Takav slucaj je sa, na primer, brojem [inlmath]2[/inlmath] u resenju tvog zadatka. Znaci, [inlmath]2[/inlmath] se NE racuna, ali se racuna sve sto je, bar malo, vece od njega.
jel tako
blake je napisao:1.
[dispmath]\frac{2x+1}{1-x+x^2-x^3}\quad\ge 0[/dispmath]
blake je napisao:2.
[dispmath]\frac{\sqrt x}{2\sqrt x-1}>\frac{1}{\sqrt x}[/dispmath]
Daniel je napisao:(...)
Faktor [inlmath]\left(1+x^2\right)[/inlmath] u imeniocu je uvek pozitivan, tako da on ne utiče na ovu nejednakost, pa ga možemo i izostaviti, nakon čega se nejednakost svodi na
[dispmath]\frac{2x+1}{1-x}\ge 0[/dispmath]
(...)
Slučaj [inlmath]\left.2\right)[/inlmath]
[dispmath]2x+1\le 0\quad\land\quad 1-x<0[/dispmath]
[dispmath]x\le -\frac{1}{2}\quad\land\quad x>1[/dispmath]
Ovaj slučaj nema rešenja.
blake je napisao:Daniel je napisao:(...)
Ovaj slučaj nema rešenja.
Je li razlog k tome šta se trebaju sijeći,a ne sijeku se?
blake je napisao:Jer bi ja tu stavia [inlmath]x\in\left<-\infty,-\frac{1}{2}\right]\cup\left<1,+\infty\right>[/inlmath]
blake je napisao:prvo šta postavim tu je da u nazivniku [inlmath]x^2-1\ne 0\;\Rightarrow\;x\ne 1[/inlmath]
blake je napisao:Pa sam [inlmath]1[/inlmath] premistia na livu stranu
blake je napisao:jer mi ne ispada rj: [inlmath]x\in\left<-\infty,0\right>\cup\left<1,2\right>[/inlmath]
blake je napisao:2. Ako je uređeni par [inlmath](x,y)[/inlmath] rješenje jednadžbi: [inlmath]2x+y-1=0[/inlmath] i [inlmath]x-y+a=0[/inlmath]
tada je [inlmath]|x-y|<3[/inlmath] za svaki [inlmath]a[/inlmath] iz intervala:
Treba dobiti [inlmath]\left<-3,3\right>[/inlmath]
Daniel je napisao:blake je napisao:prvo šta postavim tu je da u nazivniku [inlmath]x^2-1\ne 0\;\Rightarrow\;x\ne 1[/inlmath]
To je OK.
blake je napisao:[dispmath]x(2-x)\ge 0[/dispmath]
[dispmath]\underline{x\ge 0}\qquad\mbox{i}\qquad -x\ge -2\;\Rightarrow\;\underline{x\le 2}[/dispmath]
blake je napisao:[dispmath]x(2-x)\le 0[/dispmath]
[dispmath]\underline{x\le 0}\qquad\mbox{i}\qquad -x\le -2\;\Rightarrow\;\underline{x\ge 2}[/dispmath]
blake je napisao:Presjek ova dva [inlmath]x[/inlmath]-a ne postoji, ali dio jednog od njih je unutar intervala [inlmath]\left<-1,1\right>[/inlmath] koji stoji kao uvjet 2. slučaja
Pa će rješenje bit [inlmath]x\in\left<-1,0\right][/inlmath]
blake je napisao:Skup ili unija 1. i 2. slučaja će bit [inlmath]x\in\left<-1,0\right]\cup\left<1,2\right][/inlmath]
Sad sam dobia to rješenje, ali me opet buni kako sam ovo napisa pošto u je u prvom slučaja rješenje presjek koji zadovoljava uvjet, a u drugom nema presjeka, ali svejedno imamo rješenje unutar uvjeta
blake je napisao:A možda je sve krivo i stvarno je kasno
blake je napisao:Grešku koju sam napravia je da [inlmath]x^2-1\ne 0\;\Rightarrow\;x\ne 1[/inlmath] jer bi korjenova jedinicu, a to si mi već reka da ne smim i prije;
blake je napisao:tada jednom u podslučaju obuhvatimo sa znakom nejednakosti iznos dok u drugom ne...
blake je napisao:Osim toga bunilo me sve ovo jer je pravilo kad se nejednadžbe javljaju u modulima i kad imamo više podslučaja unutar jednog slučaja; tada jednom u podslučaju obuhvatimo sa znakom nejednakosti iznos dok u drugom ne...U ovom zadatku u uvjetima očito se sve obuhvaća...Osim na početku kad se strogo ne obuhvaća jer je nazivnik samo veći ili samo manji od [inlmath]0[/inlmath]...
blake je napisao:[inlmath]-x>2\quad\cap\quad x>0,\quad x>-1[/inlmath]
blake je napisao:[inlmath]x<-2\quad\cap\quad x<0,\quad x<-1[/inlmath]
blake je napisao:[inlmath]-x<2\quad\cap\quad x>0,\quad x<-1[/inlmath]
blake je napisao:[inlmath]x>-2\quad\cap\quad x<0,\quad x>-1[/inlmath]
blake je napisao:(ovo bi opet trebalo imat 2 podslučaja?)
blake je napisao:[inlmath]x<-2\quad\cap\quad x<0,\quad x<-1[/inlmath]