Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA NIZOVI I REDOVI

Zadaci s aritmetičkim nizovima

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]

Re: Zadaci s aritmetičkim nizovima

Postod blake » Petak, 08. Februar 2013, 00:10

Puno ti hvala. I dalje je ovo teško. Kombinirat ovoliko jednadžbi je :obscene-hanged:
Ali nisam dobro prepisa i neću ni pričat više o svojoj koncentraciji :happy-partydance:

Šta se tiče prvog zadatka;
Daniel je napisao:Na isti način možemo odmah naći i [inlmath]a_{n-1}[/inlmath], pa možemo znatno pojednostaviti postupak.
[dispmath]S_n=\frac{n}{2}\left(a_1+a_n\right)[/dispmath][dispmath]S_n=\frac{n}{2}\left(a_2-d+a_{n-1}+d\right)[/dispmath]

Na koji to način? Ne razumin.
Ne mogu nikako skužit zašto si uvrstia da se zbraja; [inlmath]a_2-d+a_{n-1}+d[/inlmath]. :?:
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Postod Milovan » Petak, 08. Februar 2013, 00:33

Susedni članovi aritmetičkog niza se razlikuju za istu vrednost.
[dispmath]a_n=a_{n-1}+d[/dispmath]
[inlmath]a_2=a_1+d[/inlmath], tj. [inlmath]a_1=a_2-d[/inlmath]

Zato je [inlmath]a_1+a_n=a_2+a_{n-1}[/inlmath]

Tako recimo ako imaš niz od prvih hiljadu prirodnih brojeva važi:
[inlmath]1+1000[/inlmath]
[inlmath]2+999[/inlmath]
[inlmath]3+998[/inlmath]

Zbir je stalno isti.
To je specifično svojstvo aritmetičkih nizova.

Ovde smo iskoristili to što znamo drugi i pretposlednji član i tako znatno skratili rešenje. :)
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

• +1

Postod Daniel » Petak, 08. Februar 2013, 00:52

Sad si me, Milovane, podsetio na onu anegdotu o jednom čuvenom matematičaru (mislim da je bio Gauss, nisam siguran, ispravi me ako je neko drugi), koji je, još kao školarac, pokazao svoj talenat za matematiku. Učitelj im na početku časa zadao da izračunaju zbir svih brojeva od [inlmath]1[/inlmath] do [inlmath]100[/inlmath] i dao im na raspolaganje ceo školski čas. I on sad mislio, dok ovi računaju, on će lepo da odmara, rešavaće ukrštene reči i štatijaznam... Kad, posle pet minuta, diže ručicu taj đak i kaže, ja izračunao... Učitelj, u neverici, uzeo da to pogleda, kad ono, učenik lepo grupisao brojeve: [inlmath]1[/inlmath] sa [inlmath]100[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath] sa [inlmath]99[/inlmath], [inlmath]3[/inlmath] sa [inlmath]98[/inlmath]... i tako sve do [inlmath]50[/inlmath] sa [inlmath]51[/inlmath]. I kaže, zbir svaka ta dva broja je [inlmath]101[/inlmath], a tih parova ukupno ima [inlmath]50[/inlmath]. Znači, cela suma iznosi [inlmath]50\cdot 101[/inlmath], tj. [inlmath]5050[/inlmath]. Učitelj, sav oduševljen, rekao mu, ti ćeš, kad odrasteš, biti poznati matematičar. I bio je u pravu. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Milovan » Petak, 08. Februar 2013, 01:00

Da, to se pripisuje Gausu. :)

Mada mene ovo više asocira na jedan od dokaza formule za zbir aritmetičkog niza [inlmath]S_n=\frac{n}{2}(a_1+a_n)[/inlmath].
Taj dokaz se upravo zasniva na grupisanju početnih i krajnjih članova, kojim je zbir stalno isti, pa odatle dobijemo formulu.
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod blake » Petak, 08. Februar 2013, 01:19

Napokon sam skužia !!! (aleluja)
Zujim i zujim
I zujim i
Heureka !
blake  OFFLINE

Postod blake » Nedelja, 14. April 2013, 13:21

Opći član niza je [inlmath]a_n=24.2−0.6n[/inlmath]
Koliki je zbroj svih pozitivnih članova tog niza?
Meni nije jasno kako je moguće tu oduzimat [inlmath]0.6[/inlmath] od [inlmath]24.2[/inlmath] kad se [inlmath]0.6[/inlmath] množi s [inlmath]n[/inlmath]?
[dispmath]a_n=24.2-0.6\cdot n=23.6+\left(n-1\right)\cdot\left(-0.6\right)[/dispmath]
blake  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 14. April 2013, 15:37

Prvi član niza ti je [inlmath]a_1=24,2-0,6\cdot 1[/inlmath], pa se kod njega [inlmath]0,6[/inlmath] oduzima od [inlmath]24,2[/inlmath]. :P

Imaš taj zadatak već komplet urađen ovde.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Domaćin » Četvrtak, 02. Maj 2013, 13:20

Ako je [inlmath]a_5=5,\;a_6=4[/inlmath] koliki je zbroj prvih [inlmath]10[/inlmath] članova aritmetičkog niza? [inlmath]47[/inlmath]!?

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 0 puta

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 02. Maj 2013, 13:43

Paaa... Blizu si. Omašio si za [inlmath]2[/inlmath]. :)

Formula za zbir prvih [inlmath]n[/inlmath] članova aritmetičkog niza:
[dispmath]S_n=\frac{n}{2}\left(a_1+a_n\right)[/dispmath]
a nama se traži zbir prvih [inlmath]10[/inlmath] članova:
[dispmath]S_{10}=\frac{10}{2}\left(a_1+a_{10}\right)=5\left(a_1+a_1+9d\right)=10a_1+45d[/dispmath]
[inlmath]d[/inlmath] nađemo preko [inlmath]a_5[/inlmath] i [inlmath]a_6[/inlmath] koji su nam poznati:
[dispmath]a_6=a_5+d[/dispmath][dispmath]4=5+d[/dispmath][dispmath]d=-1[/dispmath]
Odatle nađemo i [inlmath]a_1[/inlmath]:
[dispmath]a_5=a_1+4d[/dispmath][dispmath]5=a_1-4[/dispmath][inlmath]a_1=9[/inlmath]
pa to vratimo u izraz za sumu:
[dispmath]S_{10}=10a_1+45d[/dispmath][dispmath]S_{10}=90-45[/dispmath][dispmath]\underline{S_{10}=45}[/dispmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Domaćin » Četvrtak, 02. Maj 2013, 13:59

Sada sam i ja dobio [inlmath]45[/inlmath], ali sam računao na neki svoj način. :whistle:
[dispmath]a_1=9,\;a_2=8,\;a_3=7,\;a_4=6,\;a_5=5,\;a_6=4,\;a_7=3,\;a_8=2,\;a_9=1,\;a_{10}=0[/dispmath]

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 0 puta

Prethodna

Povratak na NIZOVI I REDOVI