Sad si me, Milovane, podsetio na onu anegdotu o jednom čuvenom matematičaru (mislim da je bio Gauss, nisam siguran, ispravi me ako je neko drugi), koji je, još kao školarac, pokazao svoj talenat za matematiku. Učitelj im na početku časa zadao da izračunaju zbir svih brojeva od [inlmath]1[/inlmath] do [inlmath]100[/inlmath] i dao im na raspolaganje ceo školski čas. I on sad mislio, dok ovi računaju, on će lepo da odmara, rešavaće ukrštene reči i štatijaznam... Kad, posle pet minuta, diže ručicu taj đak i kaže, ja izračunao... Učitelj, u neverici, uzeo da to pogleda, kad ono, učenik lepo grupisao brojeve: [inlmath]1[/inlmath] sa [inlmath]100[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath] sa [inlmath]99[/inlmath], [inlmath]3[/inlmath] sa [inlmath]98[/inlmath]... i tako sve do [inlmath]50[/inlmath] sa [inlmath]51[/inlmath]. I kaže, zbir svaka ta dva broja je [inlmath]101[/inlmath], a tih parova ukupno ima [inlmath]50[/inlmath]. Znači, cela suma iznosi [inlmath]50\cdot 101[/inlmath], tj. [inlmath]5050[/inlmath]. Učitelj, sav oduševljen, rekao mu, ti ćeš, kad odrasteš, biti poznati matematičar. I bio je u pravu.