Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA NIZOVI I REDOVI

Konvergencija reda

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]
  • +1

Re: Konvergencija reda

Postod Daniel » Nedelja, 25. Avgust 2013, 22:24

eseper je napisao:Inače, sjetio sam se da sam imao sličan zadatak koji je i bio postavljen na forumu. Malo pogledam i evo ga. Identičan.

Vid' stvarno... I to još iz ovog meseca... Al' sam ja izlapetis kad ga se uopšte ne sećam... :shock:

eseper je napisao:[dispmath]\sum (n!)^2\,\ln\left(1+\frac{2^n}{n^{2n}}\right)[/dispmath]
Ovaj će biti dosta teži :)

D'Alembert. Faktorijeli se fino pokrate i ostane [inlmath]\left(n+1\right)^2[/inlmath] koji zatim ubaciš unutar logaritma kao eksponent. Svedeš odgovarajuće izraze u brojiocu i imeniocu tako da teže ka [inlmath]e[/inlmath], kako bi se oslobodio logaritama... Kao rezultat se dobje [inlmath]\frac{2}{e^2}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod eseper » Ponedeljak, 26. Avgust 2013, 12:02

Ostane mi ovo:
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\frac{e^{\frac{(n+1)^2\left(2^{n+1}\right)}{(n+1)^{2n}}}}{e^{\frac{2n}{n^{2n}}}}[/dispmath]
i što dalje? :(
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 26. Avgust 2013, 12:08

Hm, di ti nestadoše logaritmi? :think1:
I, mislim da si omašio jedan eksponent...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Ponedeljak, 26. Avgust 2013, 12:35

Da, izostavio sam logaritam... Onda, tražimo limes samo iz ovih eksponenata, jer kad eksponent pređe ispred logaritma, ostaje i u brojniku i u nazivniku [inlmath]\ln e[/inlmath].

Eksponente sam opet prekontrolirao i ne nalazim grešku :? I nije mi jasno kako se u rezultatu može pojaviti [inlmath]e[/inlmath] kada ga se rješimo prethodno :?:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 26. Avgust 2013, 13:28

eseper je napisao:Eksponente sam opet prekontrolirao i ne nalazim grešku :?

Trebalo bi da bude
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\frac{\frac{\left(n+1\right)^2\cdot 2^{n+1}}{\left(n+1\right)^{2{\color{red}\left(n+1\right)}}}}{\frac{2n}{n^{2n}}}[/dispmath]
eseper je napisao:I nije mi jasno kako se u rezultatu može pojaviti [inlmath]e[/inlmath] kada ga se rješimo prethodno :?:

Mi se rešimo tog prvobitnog [inlmath]e[/inlmath], ali ko kaže da iz izraza oblika [inlmath]\left(1+\frac{1}{n}\right)^n[/inlmath] ne može nastati neko novo [inlmath]e[/inlmath]? ;)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Ponedeljak, 26. Avgust 2013, 13:49

:anon:

Da, u pravu si. Kada sve to sredim, u brojniku i nazivniku dobijem eksponent sa [inlmath]2n[/inlmath] i to opet svedem na gore spomenuti izraz iz čega se dobije [inlmath]e^{-2}[/inlmath]. Odnosno, gore ostaje [inlmath]2[/inlmath], a dole ode taj [inlmath]e[/inlmath] i eto ispravnog rješenja :zubo:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod PocetnikSRB » Ponedeljak, 07. Oktobar 2013, 15:25

Evo malo laksi zadaci :P

1. i 2. sam uradio. Nadam se da je dobro, a sa trecim ne znam sta da radim kad dobijem da je limes jednak [inlmath]0[/inlmath]. :/ Nesto prosto sigurno, al' ne zamerite, tek sam poc'o. :D

1.
[dispmath]\sum_{n=1}^\infty\frac{(n!)^2}{(2n)!}[/dispmath]
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{a_{n+1}}{a_n}=\frac{\frac{(n+1)!))^2}{(2n+2)!}}{\frac{(n!)^2}{((2n)!}}=\lim_{n\to\infty}\frac{\frac{(n+1)^2\cancel{(n!)^2}}{(2n+2)(2n+1)(\cancel{(2n)!}}}{\frac{\cancel{(n!)^2}}{\cancel{(2n)!}}}=\lim_{n\to\infty}\frac{(n+1)^2}{(2n+2)(2n+1)}\approx\frac{n^2}{4n^2}=\frac{1}{4},[/dispmath]
Manje od [inlmath]1\:\Rightarrow[/inlmath] Konvergira.

2.
[dispmath]\sum_{n=1}^\infty\cos\frac{1}{n^2}[/dispmath]
[inlmath]\lim\limits_{n\to\infty} \cos\frac{1}{n^2} = 1 \ne 0\:\Rightarrow[/inlmath] Divergira

3.
[dispmath]\sum_{n=1}^\infty\sin\frac{n}{n^3+n^2+2}[/dispmath]
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 48 puta
Pohvaljen: 12 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 07. Oktobar 2013, 17:19

[inlmath]1.[/inlmath] i [inlmath]2.[/inlmath] su OK, s tim da ću ja sad opet malo da budem cepidlaka. :D
PocetnikSRB je napisao:[dispmath]\cdots =\lim_{n\to\infty}\frac{(n+1)^2}{(2n+2)(2n+1)}\approx\frac{n^2}{4n^2}=\cdots[/dispmath]

Ovo nikako nemoj ovako da pišeš. Limes nečega je, ako postoji, tačno određena vrednost, tj. nije približno jednaka nekom drugom izrazu.
Ovaj limes bi bilo najpravilnije izračunati tako što i brojilac i imenilac podelimo sa [inlmath]n^2[/inlmath]:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{\left(n+1\right)^2}{\left(2n+2\right)\left(2n+1\right)}=\lim_{n\to\infty}\frac{\left(\frac{n+1}{n}\right)^2}{\frac{2n+2}{n}\cdot\frac{2n+1}{n}}=\lim_{n\to\infty}\frac{\left(1+\cancelto{0}{\frac{1}{n}}\right)^2}{\left(2+\cancelto{0}{\frac{2}{n}}\right)\left(2+\cancelto{0}{\frac{1}{n}}\right)}=\frac{1}{2\cdot 2}=\frac{1}{4}[/dispmath]
PocetnikSRB je napisao:3.
[dispmath]\sum_{n=1}^\infty\sin\frac{n}{n^3+n^2+2}[/dispmath]

Ovo možemo rešiti preko kriterijuma upoređivanja, ali da bismo mogli da primenimo kriterijum upoređivanja, prethodno je potrebno pokazati da je to red s pozitivnim članovima.
Posmatramo argument sinusa, [inlmath]\frac{n}{n^3+n^2+2}[/inlmath]:
[dispmath]\frac{n}{n^3+n^2+2}<\frac{n}{n^3+n^2}=\frac{1}{n^2+n}\le\frac{1}{2}[/dispmath]
Nejednakost [inlmath]\frac{1}{n^2+n}\le\frac{1}{2}[/inlmath] sledi iz činjenice da je [inlmath]\frac{1}{n^2+n}[/inlmath] za pozitivne vrednosti [inlmath]n[/inlmath] opadajuća funkcija, a da ona, za najmanju vrednost [inlmath]n[/inlmath], koja iznosi [inlmath]n=1[/inlmath], ima vrednost [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath].
Prema tome, za [inlmath]n\ge 1[/inlmath], argument sinusa je manji od [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath], tj. nalazi se u intervalu [inlmath]\left(0,\frac{1}{2}\right)[/inlmath]. Pošto je sinus pozitivan u intervalu [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath], a [inlmath]\left(0,\frac{1}{2}\right)[/inlmath] je podinterval intervala [inlmath]\left(0,\pi\right)[/inlmath], zaključujemo da je sinus pozitivan u intervalu [inlmath]\left(0,\frac{1}{2}\right)[/inlmath], tj. da je ovo red s pozitivnim članovima.

Sada možemo primeniti kriterijum upoređivanja. Pošto za [inlmath]x>0[/inlmath] važi da je [inlmath]\sin x<x[/inlmath] (o tome sam pisao u ovom postu), kao referentni red ćemo uzeti [inlmath]\sum\frac{n}{n^3+n^2+2}[/inlmath] (očigledno je da je i to red s pozitivnim članovima):
[dispmath]\sin\frac{n}{n^3+n^2+2}<\frac{n}{n^3+n^2+2}<\frac{n}{n^3+n^2}=\frac{1}{n^2+n}<\frac{1}{n^2}[/dispmath]
Pošto za red [inlmath]\sum\frac{1}{n^2}[/inlmath] znamo da konvergira, iz ovoga zaključujemo da konvergira i red [inlmath]\sum\sin\frac{n}{n^3+n^2+2}[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod PocetnikSRB » Ponedeljak, 07. Oktobar 2013, 18:07

Hahahah, okej. :D Pisem u svesci tako, nego sam sad hteo samo da skratim posto nisam pisao u Latexu jos otkad sam poslednji put pisao ovde na forumu, pa mi treba malo vise vremena dok iskucam. :D

E hvala, jasno je sad. Nego, ovakvi zadaci se mogu raditi i Dalamberom i Kosijem ili samo ovako? Ne moras sad da radis, cisto da pitam. :P
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 48 puta
Pohvaljen: 12 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 07. Oktobar 2013, 18:14

Za [inlmath]1.[/inlmath] zadatak ne vidim način preko Košija. S druge strane, on je kô stvoren za Dalambera, zbog skraćivanja faktorijela.

Za [inlmath]3.[/inlmath] zadatak ne vidim način ni preko Dalambera, ni preko Košija, tj. ni [inlmath]\frac{a_{n+1}}{a_n}[/inlmath] ni [inlmath]\sqrt[n]{a_n}[/inlmath] ne bi mogli da se srede. Zato jedino preostaje taj kriterijum upoređivanja.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

PrethodnaSledeća

Povratak na NIZOVI I REDOVI