Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Razlika najveće i najmanje vrednosti funkcije

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Razlika najveće i najmanje vrednosti funkcije

Postod lara_na_kvadrat » Nedelja, 11. Avgust 2024, 18:45

Iz zbirke za pripremu za Mašinski fakultet, muči me i ne znam ni kako da ga započnem, a pošto sam završila tek treću godinu ne znam izvode, a ne znam ni da li mi za ovo uopšte trebaju.

Zadatak glasi: Razlika najveće i najmanje vrednosti funkcije [inlmath]f(x)=x^3+3x^2-9x+1[/inlmath] na segmentu [inlmath][-2,2][/inlmath] je: (treba se dobiti [inlmath]27[/inlmath])

I sad kažem stvarno nemam pojma šta da radim, pokušala sam izvući korenje, deliti, ali nemam pomaka. Svaka pomoć je dobrodošla <3

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Razlika najveće i najmanje vrednosti funkcije

Postod jans » Nedelja, 11. Avgust 2024, 23:13

Pošto je navedena funkcija neprekidna na [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath], dovoljno je, za rešavanje zadatka, odrediti ekstremne vrednosti i eventualno približno skicirati grafik funkcije. Te ekstremne vrednosti ( a takođe i intervale monotonosti ) vrlo jednostavno možemo odrediti pomoću izvoda funkcije, a to ćeš ubrzo naučiti.
Te ekstremne vrednosti, pošto je u pitanju kubna funkcija, možemo odrediti i elementarno. Međutim, pošto planiraš da upišeš mašinki fakultet, smatram da ( iako ne znam šta se sve iz matematike uči na tom fakultetu ) nije potrebno da naučiš kako se te ekstremne vrednosti određuju elementarno.
( Navedena funkcija ima za [inlmath]x=-3[/inlmath] maksimum a za [inlmath]x=1[/inlmath] minimum, pa je na intervalu [inlmath](-3,1)[/inlmath] opadajuća a na intervalu [inlmath](1,+\infty)[/inlmath] rastuća. Sledi da je najmanja vrednost funkcije na intervalu [inlmath][-2,2][/inlmath] u broju [inlmath]x=1[/inlmath], a najveća vrednost u jednom od krajeva intervala. Pošto je [inlmath]f(-2)>f(2)[/inlmath], rešenje zadatka je vrednost [inlmath]f(-2)-f(1)[/inlmath]. )
jans  OFFLINE

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 53 puta

Re: Razlika najveće i najmanje vrednosti funkcije

Postod lara_na_kvadrat » Ponedeljak, 12. Avgust 2024, 10:02

Hvala puno puno puno!!!!!
Ostaviću onda izvode za kasnije, ali Vam puno hvala na pomoći!!!!!

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na FUNKCIJE