lowzyyy je napisao:1. kod ove tabele uzmem ja lepo popunim do poslednjeg reda, ali ne znam sta pisem u poslednjem ? Sabiram svaku kolonu i unosim ?
Pošto u poslednji red treba da uneseš vrednost [inlmath]\left|2x+1\right|{\color{red}+}\left|x-3\right|{\color{red}-}\left|5x-4\right|[/inlmath], to znači da treba da u svakoj koloni
sabereš prvi i drugi red, a zatim od toga
oduzmeš treći red.
lowzyyy je napisao:Ali kad treba tri apsolutne to ne znam.. Valjda me razumete.. Tacnije kako da sklopim u jednu celinu, jedno resenje
Moraš da razmatraš odvojeno četiri slučaja. Evo kako to izgleda na primeru crtanja grafika ove funkcije (ako se opredeliš za grafičku metodu rešavanja):
[inlmath]I[/inlmath] slučaj: [inlmath]\underline{x<-\frac{1}{2}}[/inlmath]
U ovom slučaju su sve tri vrednosti unutar apsolutnih zagrada negativne, što znači da, prilikom oslobađanja apsolutnih zagrada, moramo staviti minus ispred svakog od tih izraza:
[dispmath]-\left(2x+1\right)+\left[-\left(x-3\right)\right]-\left[-\left(5x-4\right)\right]=\cdots=2x-2[/dispmath]
Ovlaš ucrtavamo grafik funkcije [inlmath]f_1\left(x\right)=2x-2[/inlmath], podebljavamo ga na intervalu [inlmath]\left(-\infty,-\frac{1}{2}\right)[/inlmath], budući da je to pretpostavljeni interval ovog razmatranog slučaja:

- grafik 2x-2.png (1.57 KiB) Pogledano 1622 puta
[inlmath]II[/inlmath] slučaj: [inlmath]\underline{-\frac{1}{2}\le x<\frac{4}{5}}[/inlmath]
U ovom slučaju je vrednost [inlmath]2x+1[/inlmath] pozitivna, tako da se u izrazu [inlmath]\left|2x+1\right|[/inlmath] jednostavno možemo osloboditi apsolutne zagrade, a ostale dve vrednosti unutar apsolutnih zagrada su negativne, tako da ih pri oslobađanju apsolutnih zagrada uzimamo s minusom:
[dispmath]2x+1+\left[-\left(x-3\right)\right]-\left[-\left(5x-4\right)\right]=\cdots=6x[/dispmath]
Ovlaš ucrtavamo grafik funkcije [inlmath]f_2\left(x\right)=6x[/inlmath], a podebljavamo ga na intervalu [inlmath]\left[-\frac{1}{2},\frac{4}{5}\right)[/inlmath], budući da je to pretpostavljeni interval ovog razmatranog slučaja:

- grafik 6x.png (1.96 KiB) Pogledano 1622 puta
Prepuštam tebi da, na sličan način, nacrtaš delove grafika za slučajeve [inlmath]III[/inlmath] i [inlmath]IV[/inlmath], tj. [inlmath]\frac{4}{5}\le x<3[/inlmath] i [inlmath]x\ge3[/inlmath].
Na kraju treba da dobiješ grafik koji izgleda ovako:

- grafik.png (3.04 KiB) Pogledano 1622 puta
Naravno, samo ovaj podebljani deo predstavljaće grafik tražene funkcije. Bledunjavi delovi grafika (oni koji su nacrtani ovlaš) služili su nam samo kao pomoć pri crtanju grafika u pojedinim intervalima.
Sa grafika vidimo da funkcija [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath] dostiže svoj maksimum za [inlmath]x=\frac{4}{5}[/inlmath]. Znači, maksimalna vrednost funkcije [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath] iznosiće [inlmath]f\left(\frac{4}{5}\right)=\cdots[/inlmath]
Preporučujem ti da pogledaš i
ovaj zadatak, u kojem je takođe pokazan postupak crtanja grafika za funkciju s apsolutnom vrednošću.