Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Limesi – zadaci

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Re: Limesi – zadaci

Postod Daniel » Subota, 21. Jun 2014, 00:28

Kule je napisao:Samo da napomenem jednu stvar koju nisam uspeo da stavim u latexu. [inlmath]x[/inlmath] teži ka nuli a ne beskonačnosti (neće ni broj nula ni zero da mi prihvati ovde gde je infty).

Ispravljeno. :) Ne znam kako si pisao kôd, ali to treba pisati \lim_{x\to 0}.
[dispmath]\lim_{x\to 0}\left(\frac{1+\mathrm{tg}\:x}{1+\sin x}\right)^{\sin^{-3}x}=\lim_{x\to 0}\left(\frac{1+\sin x+\mathrm{tg}\:x-\sin x}{1+\sin x}\right)^{\sin^{-3}x}=\lim_{x\to 0}\left(1+\frac{\mathrm{tg}\:x-\sin x}{1+\sin x}\right)^{\sin^{-3}x}=[/dispmath][dispmath]=\lim_{x\to 0}\left[\left(1+\frac{\mathrm{tg}\:x-\sin x}{1+\sin x}\right)^{\frac{1+\sin x}{\mathrm{tg}\:x-\sin x}}\right]^{\sin^{-3}x\cdot\frac{\mathrm{tg}\:x-\sin x}{1+\sin x}}=e^{\lim\limits_{x\to 0}\sin^{-3}x\cdot\frac{\mathrm{tg}\:x-\sin x}{1+\sin x}}[/dispmath]
I dalje ti se to svodi na traženje limesa [inlmath]\lim\limits_{x\to 0}\sin^{-3}x\cdot\frac{\mathrm{tg}\:x-\sin x}{1+\sin x}[/inlmath], što ti, pretpostavljam, nije problem da nađeš... Za taj limes se dobije da je jednak [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath], što znači da će traženi limes biti jednak [inlmath]e^{\frac{1}{2}}[/inlmath], tj. [inlmath]\sqrt e[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Kule » Subota, 21. Jun 2014, 01:05

Da li zbog umora ili trenutne nedovoljne uvežbanosti sa ovim tigonometrijskim limesima, jeste problem. I dalje ne mogu da se otarasim dela sa sin na minus treći, a čak i kada probam preko onog limesa na foru [inlmath]\frac{\sin x}{x}[/inlmath] opet dobijem [inlmath]1[/inlmath] kroz nešto što teži nuli!
Kule  OFFLINE

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 1 puta

Postod Daniel » Subota, 21. Jun 2014, 01:17

Ništa [inlmath]\frac{\sin x}{x}[/inlmath]. Evo ovako:
[dispmath]\lim_{x\to 0}\left(\sin^{-3}x\cdot\frac{\mathrm{tg}\:x-\sin x}{1+\sin x}\right)=\lim_{x\to 0}\left(\frac{1}{\sin^3x}\cdot\frac{\frac{\sin x}{\cos x}-\sin x}{1+\sin x}\right)=\lim_{x\to 0}\left(\frac{1}{\sin^2x}\cdot\frac{\frac{1}{\cos x}-1}{1+\sin x}\right)=[/dispmath][dispmath]=\lim_{x\to 0}\left(\frac{1}{\sin^2x\cos x}\cdot\frac{1-\cos x}{1+\sin x}\right)=\lim_{x\to 0}\frac{1-\cos x}{\left(1-\cos^2x\right)\cos x\left(1+\sin x\right)}=[/dispmath][dispmath]=\lim_{x\to 0}\frac{\cancel{1-\cos x}}{\left(1+\cos x\right)\cancel{\left(1-\cos x\right)}\cos x\left(1+\sin x\right)}=\frac{1}{\left(1+\cos 0\right)\cos 0\left(1+\sin 0\right)}=\frac{1}{2}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Kule » Subota, 21. Jun 2014, 08:34

Probudio sam se, video na stolu papirić na kome sam sinoć u jedan rešavao ovo i čim sam video prvi red tvoga posta, odmah sam znao da se skrati jedan sinus i odatle mi je sve bilo jasno!

Hvala na trudu!
Kule  OFFLINE

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 1 puta

Postod Svrco » Četvrtak, 03. Jul 2014, 00:25

Danas sam slučajno našla ovaj sajt u potrazi za rešenjem zadatka.Nisma sigurna kako da ga započnem,pa bi jako cenila ako mi neko pomogne :)
Zadatak glasi :
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{2n^3+2n^2+1}{2n^3+n^2+2n+1}\right)^{3n}[/dispmath]
treba ici na [inlmath]3n[/inlmath] ali nisam uspela da napisem,izvinite prvi put sam kucala u Latex-u ;)
Poslednji put menjao Daniel dana Četvrtak, 03. Jul 2014, 00:44, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latex-kôda
Svrco  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Četvrtak, 03. Jul 2014, 00:44

To se u Latex-u piše ^{3n}. U redu je, korigovah. :) Sasvim ti dobro ide Latex, budući da je prvi put. :)

Potrebno je ovo svesti na oblik [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}\left(1+\frac{1}{n}\right)^n[/inlmath], za koji znamo da iznosi [inlmath]e[/inlmath]. to bi išlo ovako:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{2n^3+2n^2+1}{2n^3+n^2+2n+1}\right)^{3n}=\lim_{n\to\infty}\left(\frac{2n^3+n^2+2n+1+n^2-2n}{2n^3+n^2+2n+1}\right)^{3n}=[/dispmath][dispmath]=\lim_{n\to\infty}\left(1+\frac{n^2-2n}{2n^3+n^2+2n+1}\right)^{3n}=\lim_{n\to\infty}\left(1+\frac{1}{\frac{2n^3+n^2+2n+1}{n^2-2n}}\right)^{3n}=[/dispmath][dispmath]=\lim_{n\to\infty}\left[\left(1+\frac{1}{\frac{2n^3+n^2+2n+1}{n^2-2n}}\right)^{\frac{2n^3+n^2+2n+1}{n^2-2n}}\right]^{3n\cdot\frac{n^2-2n}{2n^3+n^2+2n+1}}=e^{\lim\limits_{n\to\infty}3n\cdot\frac{n^2-2n}{2n^3+n^2+2n+1}}=\cdots[/dispmath]
Znaš dalje? :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Svrco » Četvrtak, 03. Jul 2014, 10:39

Da,puno vam hvala :) .Znala sam da trebam taj oblik da dobijem ,ali nikako da rastavim kako treba.
Svrco  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Gamma » Sreda, 12. Novembar 2014, 01:50

Evo malo da se vratim na početak. Jer objašnjenje za ovo nisam mogao naći stvarno nigdje.Riječ je o drugom zadatku. Sve mi je jasno do ovoga koraka.
[dispmath]-\lim_{x\to 0}\ln\left(1+e^x-1\right)^\frac{1}{e^x-1}=-\lim_{x\to 0}\ln (e)=-1[/dispmath]
Pitanje je kako se došlo do ovoga da je ovo [inlmath]\left(1+e^x-1\right)^\frac{1}{e^x-1}=e[/inlmath].
Ne znam da li se posebno može ubacivati limes još jednom ispred logaritmaske funkcije.Ja mislim da ne može ali i da može mene ovo podsjeća na ovaj oblik [inlmath]\lim\limits_{x\to\pm\infty}\left(1+\frac{1}{x}\right)^x=e[/inlmath] A u ovome slučaju [inlmath]x[/inlmath] teži nuli.Tako da ovo najvjerovatnije nema veze s zadatkom.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

• +1

Postod Daniel » Sreda, 12. Novembar 2014, 02:59

Imaš ona dva oblika koja treba znati, jedan je taj koji si napisao,
[dispmath]\lim_{x\to\pm\infty}\left(1+\frac{1}{x}\right)^x=e[/dispmath]
a drugi je
[dispmath]\lim_{x\to 0}\left(1+x\right)^{\frac{1}{x}}=e[/dispmath]
E, u tom koraku za koji pitaš iskorišćen je taj drugi oblik, jer posmatramo [inlmath]e^x-1[/inlmath] kao veličinu koja za [inlmath]x\to 0[/inlmath] teži nuli.

Inače, iz prvog oblika lako možeš dobiti drugi ako uvedeš smenu [inlmath]\frac{1}{x}=t[/inlmath]...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Sreda, 12. Novembar 2014, 15:26

Sada mi je jasno.Čak sam primjetio da ima neke sličnosti sa onom gore formulom.I pitao sam te ovo za logaritam kod limesa. Mislim uopšteno. U ovome slučaju kod ovoga zadatka ne znam koje je svojsto upotrebljeno da se dobije da [inlmath]\left(1+e^x-1\right)^\frac{1}{e^x-1}=e[/inlmath] mislim to vrijedi za limes koji teži [inlmath]0[/inlmath]. Po nekoj mojoj logici to bi trebalo biti ovako.
[dispmath]-\lim_{x\to 0}\ln\left(\left(1+e^x-1\right)^\frac{1}{e^x-1}\right)=-\ln\left(\lim_{x\to 0}\left(1+e^x-1\right)^\frac{1}{e^x-1}\right)=-\ln (e)=-1[/dispmath]
Jer u ovoj funkciji treba [inlmath]x[/inlmath] da teži ka [inlmath]0[/inlmath]. Ja ne znam šta će u zadatku 2 puta limes mislim ovako je to izgledalo
[dispmath]-\lim_{x\to 0}\ln\left(\left(1+e^x-1\right)^\frac{1}{e^x-1}\right)=-\lim_{x\to 0}\ln\left(\lim_{x\to 0}\left(1+e^x-1\right)^\frac{1}{e^x-1}\right)=-\lim_{x\to 0}\ln (e)=-\lim_{x\to 0}1=-1[/dispmath]
Po mome ovaj drugi limes na kraju je stvarno suvišan.Rezultat je isti i bez njega Sigurno postoje neka posebna pravila kod limesa sa logaritmima ima li ih ovde na forumu?Ja ih nisam mogao naci!
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

PrethodnaSledeća

Povratak na LIMESI