Kako naći limes
Evo jednog pitanja. Trenutno sam pri kraju s jednim grafom, preostaje mi još odrediti kose asimptote. Međutim, tu dolazi do problema jer ne znam riješit izraz na slici. Rješenje bi trebalo biti [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath].
Na slici je malo glupo poredano, računaj kao da piše gore korijen iz [inlmath]x^3-x^2[/inlmath] kroz [inlmath]x-2[/inlmath] pa nakon toga [inlmath]-x[/inlmath]. Ali isto je
Ovakvo nešto smo imali u zadatku na prvoj strani teme, ali mi ni tamo nije bilo skroz jasno kako smo dobili rješenje. Vjerojatno će se iz brojnika izlučiti [inlmath]x^2[/inlmath], pa će to biti signum funkcija, a pošto nama teži u [inlmath]+\infty[/inlmath] napisat ćemo [inlmath]x[/inlmath]. Potom [inlmath]x[/inlmath] možemo izlučiti, ali kako dalje nakon izlučivanja?
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(-x+\frac{\sqrt{-x^2+x^3}}{-2+x}\right)[/dispmath]
Na slici je malo glupo poredano, računaj kao da piše gore korijen iz [inlmath]x^3-x^2[/inlmath] kroz [inlmath]x-2[/inlmath] pa nakon toga [inlmath]-x[/inlmath]. Ali isto je
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(-x+\frac{\sqrt{-x^2+x^3}}{-2+x}\right)[/dispmath]