Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA IZVODI FUNKCIJA

Izvod implicitne funkcije

[inlmath]\left(x^n\right)'=nx^{n-1}[/inlmath]

Re: Izvod implicitne funkcije

Postod Daniel » Petak, 06. Februar 2015, 07:51

Gamma je napisao:Kako u numerusu [inlmath]\ln[/inlmath]-a [inlmath]xy[/inlmath] predstavlja složenu funkciju?

A di si to pročitô da [inlmath]xy[/inlmath] predstavlja složenu funkciju? Ja u postupku koji si priložio vidim da je izvod od [inlmath]xy[/inlmath] računat ne po formuli za izvod složene funkcije, već po formuli za izvod proizvoda.
[inlmath]\ln\left(xy\right)[/inlmath], dakle sa sve logaritmom, jeste složena funkcija.

Gamma je napisao:I kako izračunati njenu vrijednost ako samo znamo [inlmath]x[/inlmath] a ne [inlmath]y[/inlmath]?

Samo numerički. Čim je jedan sabirak logaritamska, a drugi stepena funkcija, onda je u pitanju tzv. transcendentna jednačina, koja se ne može rešiti analitičkim, već isključivo numeričkim putem. Takav slučaj si imô i u ovom svom zadatku (i tamo smo ti i dali objašnjenje za transcendentne jednačine), s jedinom razlikom što si tamo imô sinusnu i stepenu funkciju.

Gamma je napisao:
Sinisa je napisao:mislim da je u ovom slucaju nemoguce napisati eksplicitni oblik ove jednacine

Moguće je! Samo što je to malo komplikovanije.

:nene: Nije moguće. Upravo zbog toga što je to, kao što malopre napisah, transcendentna jednačina.

Gamma je napisao:To je povezano i sa elispom,hiperbolom parabolom itd..

Drugo su jednačine elipse, hiperbole i parabole. One, za razliku od ove jednačine, nisu transcendentne i kod njih je moguće [inlmath]y[/inlmath] izraziti preko [inlmath]x[/inlmath].

Sinisa je napisao:primjer:
[dispmath]y^2+y=x[/dispmath]
ovde ne mozes izraziti [inlmath]y[/inlmath]

Kako ne može?
[dispmath]y^2+y-x=0[/dispmath][dispmath]y_{1,2}=\frac{-1\pm\sqrt{1+4x}}{2}[/dispmath]
Jednačina koju si naveo kao primer nije transcendentna, već kvadratna jednačina, koja se može analitički rešiti.

I, kad se već povela i rasprava o gramatici, :)
Sinisa je napisao:a nisam ja nigdje ,,doso,, ,,poso,, ili ,,otiso,, vec sam eventualno dosao

Došo, pošo, otišo, iako izgledaju pomalo šašavo, :) nisu neispravni oblici. Kod njih je došlo do sažimanja dvaju samoglasnika, čime je nastao jedan dugi samoglasnik o. Pri tome se iznad o može staviti cirkumfleks, kako bi se označilo da je u pitanju dugo o (došô, pošô, otišô), ali nije obavezno. Jedino je greška (i to prilično česta) ako se stavi apostrof: doš'o, poš'o, otiš'o su neispravni oblici.

Gamma je napisao:Baš si mi dobro objasnio čisto sumljam da bih to ikada skonto.

Ne kaže se sumljam, već sumnjam. :P
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Izvod implicitne funkcije

Postod Gamma » Petak, 06. Februar 2015, 16:17

Svaka čast. Konačno neko da objasni ono što se traži!
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Prethodna

Povratak na IZVODI FUNKCIJA