Gamma je napisao:Kako u numerusu [inlmath]\ln[/inlmath]-a [inlmath]xy[/inlmath] predstavlja složenu funkciju?
A di si to pročitô da [inlmath]xy[/inlmath] predstavlja složenu funkciju? Ja u postupku koji si priložio vidim da je izvod od [inlmath]xy[/inlmath] računat ne po formuli za izvod složene funkcije, već po formuli za izvod proizvoda.
[inlmath]\ln\left(xy\right)[/inlmath], dakle sa sve logaritmom, jeste složena funkcija.
Gamma je napisao:I kako izračunati njenu vrijednost ako samo znamo [inlmath]x[/inlmath] a ne [inlmath]y[/inlmath]?
Samo numerički. Čim je jedan sabirak logaritamska, a drugi stepena funkcija, onda je u pitanju tzv. transcendentna jednačina, koja se ne može rešiti analitičkim, već isključivo numeričkim putem. Takav slučaj si imô i u ovom svom zadatku (i tamo smo ti i dali objašnjenje za transcendentne jednačine), s jedinom razlikom što si tamo imô sinusnu i stepenu funkciju.
Gamma je napisao:Sinisa je napisao:mislim da je u ovom slucaju nemoguce napisati eksplicitni oblik ove jednacine
Moguće je! Samo što je to malo komplikovanije.
Nije moguće. Upravo zbog toga što je to, kao što malopre napisah, transcendentna jednačina.Gamma je napisao:To je povezano i sa elispom,hiperbolom parabolom itd..
Drugo su jednačine elipse, hiperbole i parabole. One, za razliku od ove jednačine, nisu transcendentne i kod njih je moguće [inlmath]y[/inlmath] izraziti preko [inlmath]x[/inlmath].
Sinisa je napisao:primjer:
[dispmath]y^2+y=x[/dispmath]
ovde ne mozes izraziti [inlmath]y[/inlmath]
Kako ne može?
[dispmath]y^2+y-x=0[/dispmath][dispmath]y_{1,2}=\frac{-1\pm\sqrt{1+4x}}{2}[/dispmath]
Jednačina koju si naveo kao primer nije transcendentna, već kvadratna jednačina, koja se može analitički rešiti.
I, kad se već povela i rasprava o gramatici,
Sinisa je napisao:a nisam ja nigdje ,,doso,, ,,poso,, ili ,,otiso,, vec sam eventualno dosao
Došo, pošo, otišo, iako izgledaju pomalo šašavo,
Gamma je napisao:Baš si mi dobro objasnio čisto sumljam da bih to ikada skonto.
Ne kaže se sumljam, već sumnjam.