Ovako zbunjuje me primjena izvoda kod implicitne funkcije mislim ono uopšteno.To se radi preko izvoda složenih funkcija i elementarnih funkcija to mi je jasno.Najlakše je raditi izvod od eksplicitne funkcije.Evo recimo sada za ovu funkciju.Ja ne znam kako da je svedem na eksplicitni oblik.Možda je i nemoguće.Kako u numerusu [inlmath]\ln[/inlmath]-a [inlmath]xy[/inlmath] predstavlja složenu funkciju?To bi bilo meni nekako logično da piše [inlmath]2x[/inlmath], [inlmath]x^2[/inlmath] itd mislim samo kada ima [inlmath]x[/inlmath] taj [inlmath]y[/inlmath] me zbunjuje.Kada i uradim izvod od ove funkcije dobijem funkciju u čijem argumentu ima i [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath]. Zapravo nemam pojma kakva je to funkcija? Da li je rekuziva? I kako izračunati njenu vrijednost ako samo znamo [inlmath]x[/inlmath] a ne [inlmath]y[/inlmath]? Znači uopšteno ako neko može malo da objasni izvod impllicitne funkcije.
[dispmath]\ln(xy)+x^2+y^2-13=0[/dispmath][dispmath]\frac{1}{xy}(xy)'+2x+2y\cdot y'-0=0[/dispmath][dispmath]\frac{x'y+xy'}{xy}+2x+2y\cdot y'=0[/dispmath][dispmath]\frac{1}{x}+\frac{y'}{y}+2x+2y\cdot y'=0[/dispmath][dispmath]\frac{1+2x^2}{x}=y'\frac{-1-2y^2}{y}[/dispmath][dispmath]y'=-\frac{y+2x^2y}{x+2y^2x}[/dispmath]

Baš si mi dobro objasnio čisto sumljam da bih to ikada skonto.To je bio veoma velik zahvat za mene. Aj probaj ovo izračunati bez wolframa.Pa tek onda u razgovor sa mnom možeš da uđeš.