Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ MATEMATIČKA ANALIZA ‹ KOMPLEKSNA ANALIZA

Kompleksne jednadžbe

[inlmath]e^{i\varphi}=\cos\varphi+i\sin\varphi[/inlmath]

Re: Srediti izraz

Postod Daniel » Sreda, 07. Avgust 2013, 22:11

eseper je napisao:U [inlmath]Q[/inlmath] je ipak plus (a na kraju je tako i izračunato). Totalno me izludio ovaj zadatak :besan: pa sam vjerojatno zbog toga stavio i minus ovde na forumu.

Misliš, valjda, obrnuto? :?
Ti si u izrazu za [inlmath]Q[/inlmath] izostavio minus, a ja sam ti pokazao da minus upravo i treba da stoji, tj. [inlmath]Q=-i[/inlmath]...
Ne znam da l' smo se dobro razumeli...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod eseper » Sreda, 07. Avgust 2013, 22:40

Ovako
[dispmath]Q=\frac{\cos\frac{19\pi}{12}+i\sin\frac{19\pi}{12}}{\cos\frac{13\pi}{12}+i\sin\frac{13\pi}{12}}[/dispmath]
što je [dispmath]\cos\frac{\pi}{2}+i\sin\frac{\pi}{2}=i[/dispmath]
;)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Postod Daniel » Sreda, 07. Avgust 2013, 22:44

A, na taj plus si, znači, mislio... OK onda. :mhm:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod Daniel » Sreda, 07. Avgust 2013, 23:23

Evo odradio sam sve još jednom, od samog početka (lakše mi je bilo u Latex-u nego na papiru), pa prilažem ovde i svoj postupak:
[dispmath]\frac{iz^7+\left(1+i\right)z^5-\left(i+\sqrt 3\right)z^2+\left(2\sqrt 3i-2\right)z-\left(1+\sqrt 3\right)+\sqrt 3i-i}{2z^6}=1[/dispmath]
[dispmath]iz^7+\left(1+i\right)z^5-\left(i+\sqrt 3\right)z^2+\left(2\sqrt 3i-2\right)z-\left(1+\sqrt 3\right)+\sqrt 3i-i=2z^6[/dispmath]
[dispmath]iz^7-2z^6+\left(1+i\right)z^5-\left(i+\sqrt 3\right)z^2+\left(2\sqrt 3i-2\right)z-\left(1+\sqrt 3\right)+\sqrt 3i-i=0[/dispmath]
[dispmath]\left(z^2-\frac{2}{i}z+\frac{1+i}{i}\right)iz^5-\left(i+\sqrt 3\right)\left(z^2-\frac{2\sqrt 3i-2}{i+\sqrt 3}z+\frac{1+\sqrt 3-\sqrt 3i+i}{i+\sqrt 3}\right)=0[/dispmath]
[inlmath]-\frac{2}{i}=-\frac{2}{i}\cdot\frac{i}{i}=2i[/inlmath]

[inlmath]\frac{1+i}{i}=\frac{1+i}{i}\cdot\frac{i}{i}=-\left(-1+i\right)=1-i[/inlmath]

[inlmath]-\frac{2\sqrt 3i-2}{i+\sqrt 3}=-\frac{2\sqrt 3i-2}{i+\sqrt 3}\cdot\frac{i-\sqrt 3}{i-\sqrt 3}=-\frac{-8i}{-4}=-2i[/inlmath]

[inlmath]\frac{1+\sqrt 3-\sqrt 3i+i}{i+\sqrt 3}=\frac{1+\sqrt 3-\sqrt 3i+i}{i+\sqrt 3}\cdot\frac{i-\sqrt 3}{i-\sqrt 3}=\frac{-4+4i}{-4}=1-i[/inlmath]
[dispmath]\left(z^2+2iz+1-i\right)iz^5-\left(i+\sqrt 3\right)\left(z^2{\color{red}-}2iz+1-i\right)=0[/dispmath]
Obrni-okreni, dobija se taj neželjeni minus. :sad3: Kanda je zaista greška u tekstu zadatka.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Sreda, 07. Avgust 2013, 23:25

Hvala na postupku, znači... zadatak je izmišljen (nema ga ni u jednoj zbirci i sl.) pa je lako moguće da je tu došlo do greške... Dalje sam ga riješio kao da je umjesto tog minusa plus, pa se nekako i završi :) Inače zadatak je s jesenskog roka prošle godine :)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 07. Avgust 2013, 23:39

eseper je napisao:zadatak je izmišljen

Nisam dosad čuo da postoji neki zadatak koji nije izmišljen. :mrgreen: Svaki zadatak ima nekog svog autora koji ga je izmislio, bilo da je u pitanju zadatak iz zbirke, bilo s ispitnog roka. :P
Pa 'el uradio neko taj zadatak u tom jesenskom roku? :wtf:

Evo nekoliko mogućih načina da se, izmenom nekog znaka ili neke cifre, dođe do zadatka koji bi se dao rešiti:
[dispmath]\frac{Qz^7+\left(1+i\right)z^5-\left(i+\sqrt 3\right)z^2{\color{red}-}\left(2\sqrt 3i-2\right)z-\left(1+\sqrt 3\right)+\sqrt 3i-i}{2i^{5448}z^6}=1[/dispmath]
[dispmath]\frac{Qz^7+\left(1+i\right)z^5-\left(i+\sqrt 3\right)z^2+\left(2\sqrt 3i-2\right)z-\left(1+\sqrt 3\right)+\sqrt 3i-i}{2i^{5448}z^6}={\color{red}-}1[/dispmath]
[dispmath]\frac{Qz^7+\left(1+i\right)z^5-\left(i+\sqrt 3\right)z^2+\left(2\sqrt 3i-2\right)z-\left(1+\sqrt 3\right)+\sqrt 3i-i}{{\color{red}-}2i^{5448}z^6}=1[/dispmath]
[dispmath]\frac{Qz^7+\left(1+i\right)z^5-\left(i+\sqrt 3\right)z^2+\left(2\sqrt 3i-2\right)z-\left(1+\sqrt 3\right)+\sqrt 3i-i}{2i^{544{\color{red}6}}z^6}=1[/dispmath]
Možda je u nekom od ovih znakova štamparska greška... :think1:
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Sreda, 07. Avgust 2013, 23:47

Naravno, ali krivo si me shvatio :lol: Mislio sam na to da su ga moji asistenti izmišljali, jer danas se i u školama i na fakultetima masovno uzimaju svakakve zbirke i jednostavno se prekopira od nekih drugih ili trećih autora.

Dotičnoj osobi koja se jako potrudila ovo izmisliti, dogodilo se to već dva puta. Jedan takav zadatak je i postavljen na četvrtoj stranici.Time se zapravo želi razviti kod nas studenata smisao za "što bi bilo, kad bi bilo". :D
Tako da, sumnjam da je itko točno ovo rješio... :?

Sumnjam da je štamparska, ali nikad se ne zna... :roll:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod eseper » Ponedeljak, 19. Avgust 2013, 14:39

Vratio bih se na ovaj zadatak

Kako oblik [dispmath]z=\frac{\sqrt[3]{8}+1}{\sqrt[3]{8}-1}[/dispmath] svesti na trigonometrijski oblik [dispmath]z=r\left(\cos\phi+i\sin\phi\right)[/dispmath]
Pretpostavljam, treba brojnik i nazivnik pošto nije moguća racionalizacija, i onda bi se dobilo dijeljenje kompleksnih brojeva?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 20. Avgust 2013, 08:42

Trigonometrijski oblik nekog kompleksnog broja, ako on nije dat kao proizvod ili količnik druga dva broja u trigonometrijskom obliku, možeš odrediti samo ako znaš njegov realni i imaginarni deo. U tom zadatku na koji si linkao dao sam postupak kojim se može naći realni i imaginarni deo tog izraza (ukupno tri rešenja), pa ih zatim možeš prevesti u trigonometrijski oblik. Samo, za drugo i treće rešenje ne dobiju se nimalo lepi oblici.

BTW, izraz [inlmath]\frac{\sqrt[3]8+1}{\sqrt[3]8-1}[/inlmath] je moguće racionalizovati koristeći identitet [inlmath]a-b=\frac{a^3-b^3}{a^2+ab+b^2}[/inlmath], samo, ne bi time ništa postigao...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Nedelja, 25. Avgust 2013, 13:34

Odrediti sve [inlmath]z\in\mathbb{C}[/inlmath] za koje vrijedi

[inlmath]Re\, z \cdot Im\, z = \sqrt{3}[/inlmath]
[inlmath]|z-1|+|z+1|=4[/inlmath]

Odakle početi? :) Drugu jednadžbu sam rješio, i, ako je točno, ispalo mi je [inlmath]x^2+y^2=1[/inlmath]
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

PrethodnaSledeća

Povratak na KOMPLEKSNA ANALIZA